
Składniki
1.6 litra
1
10 dekagramów
30 dekagramów
15 dekagramów
10 dekagramów
0.5 szklanki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagotuj wywar z kurczaka. Fasolkę zalej wrzącym wywarem.

Krok 2
Opłucz i podziel na różyczki kalafior. Dodaj opłukanego i rozdrobnionego kalafiora do wywaru. Ugotuj, aż będzie miękki.

Krok 3
W połowie gotowania włóż makaron.

Krok 4
Szynkę pokrój w paski. Dodaj śmietanę oraz pokrojoną w paski szynkę.

Krok 5
Dodaj kostkę Rosołu z kury Knorr.

Krok 6
Gotuj 5 minut, następnie lekko przestudź i dodaj żółtka wymieszane z małą ilością gorącej zupy i posiekaną natką pietruszki, dopraw do smaku. Zupę jarzynową z szynką podaj zaraz po przygotowaniu.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa jarzynowa z szynką
Szukasz inspiracji na smaczną warzywną zupę? Jarzynowa z szynką to propozycja dla każdego miłośnika klasycznej kuchni polskiej. Jeśli masz ochotę na gorącą potrawę w ciągu dnia, to zacznij od przygotowania mięsnego wywaru, na przykład z kurczaka, wołowiny lub indyka. Użyj warzyw świeżych lub mrożonych. Opcjonalnie zamiast szynki (najlepiej z indyka) sprawdzi się również boczek. Aby smak wędliny był jeszcze bardziej intensywny, wcześniej podsmażaj ją przez krótki czas na patelni. Choć przepis sugeruje użycie makaronu w formie muszelek, dobrym wyborem będą również ziemniaki. Dodaj kilka liści laurowych, gałązkę szałwii i tymianku oraz pieprz czarny zmielony lub cały. Przyprawy te nadadzą zupie intensywnego aromatu. Do wymienionych w przepisie warzyw, wsyp nieco pokrojonej w drobną kostkę marchewki, groszku oraz pół niewielkiego selera. Udekoruj na koniec posiekaną natką pietruszki. Zainspiruj się tym przepisem na zupę jarzynową z szynką i podziel się swoją opinią w komentarzu poniżej. Smacznego!