
Składniki
1.6 litra
1
10 dekagramów
30 dekagramów
15 dekagramów
10 dekagramów
0.5 szklanki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagotuj wywar z kurczaka. Fasolkę zalej wrzącym wywarem.

Krok 2
Opłucz i podziel na różyczki kalafior. Dodaj opłukanego i rozdrobnionego kalafiora do wywaru. Ugotuj, aż będzie miękki.

Krok 3
W połowie gotowania włóż makaron.

Krok 4
Szynkę pokrój w paski. Dodaj śmietanę oraz pokrojoną w paski szynkę.

Krok 5
Dodaj kostkę Rosołu z kury Knorr.

Krok 6
Gotuj 5 minut, następnie lekko przestudź i dodaj żółtka wymieszane z małą ilością gorącej zupy i posiekaną natką pietruszki, dopraw do smaku. Zupę jarzynową z szynką podaj zaraz po przygotowaniu.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa jarzynowa z szynką
Szukasz inspiracji na smaczną warzywną zupę? Jarzynowa z szynką to propozycja dla każdego miłośnika klasycznej kuchni polskiej. Jeśli masz ochotę na gorącą potrawę w ciągu dnia, to zacznij od przygotowania mięsnego wywaru, na przykład z kurczaka, wołowiny lub indyka. Użyj warzyw świeżych lub mrożonych. Opcjonalnie zamiast szynki (najlepiej z indyka) sprawdzi się również boczek. Aby smak wędliny był jeszcze bardziej intensywny, wcześniej podsmażaj ją przez krótki czas na patelni. Choć przepis sugeruje użycie makaronu w formie muszelek, dobrym wyborem będą również ziemniaki. Dodaj kilka liści laurowych, gałązkę szałwii i tymianku oraz pieprz czarny zmielony lub cały. Przyprawy te nadadzą zupie intensywnego aromatu. Do wymienionych w przepisie warzyw, wsyp nieco pokrojonej w drobną kostkę marchewki, groszku oraz pół niewielkiego selera. Udekoruj na koniec posiekaną natką pietruszki. Zainspiruj się tym przepisem na zupę jarzynową z szynką i podziel się swoją opinią w komentarzu poniżej. Smacznego!