Zupa jarzynowa z szynką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa jarzynowa z szynką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

heart
727 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

208 osób wydrukowało

Pobierz pdf

398 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.6 litra

1

10 dekagramów

30 dekagramów

15 dekagramów

10 dekagramów

0.5 szklanki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj wywar z kurczaka. Fasolkę zalej wrzącym wywarem.

Zupa jarzynowa z szynką  - Krok 1

Krok 2

Opłucz i podziel na różyczki kalafior. Dodaj opłukanego i rozdrobnionego kalafiora do wywaru. Ugotuj, aż będzie miękki.

Zupa jarzynowa z szynką  - Krok 2

Krok 3

W połowie gotowania włóż makaron.

Zupa jarzynowa z szynką  - Krok 3

Krok 4

Szynkę pokrój w paski. Dodaj śmietanę oraz pokrojoną w paski szynkę.

Zupa jarzynowa z szynką  - Krok 4

Krok 5

Dodaj kostkę Rosołu z kury Knorr.

Zupa jarzynowa z szynką  - Krok 5

Krok 6

Gotuj 5 minut, następnie lekko przestudź i dodaj żółtka wymieszane z małą ilością gorącej zupy i posiekaną natką pietruszki, dopraw do smaku. Zupę jarzynową z szynką podaj zaraz po przygotowaniu.

Zupa jarzynowa z szynką  - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

5

Opinie o przepisie

  • Ania May

    Ania May , 25.07.2020

    zupka pyszna moja tesciowa nie mogla sie najesc...polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania May

    Ania May , 25.07.2020

    zupka pyszna..moja tesciowa nie mogla sie najesc polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Veranika Charnyshova

    Veranika Charnyshova , 03.02.2020

    Bardzo smaczna zupa!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katy Sparrow

    Katy Sparrow , 19.01.2016

    taka sobie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Wirska

    Halina Wirska , 22.07.2015

    super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa jarzynowa z szynką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa jarzynowa z szynką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa jarzynowa z szynką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa jarzynowa z szynką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa jarzynowa z szynką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa jarzynowa z szynką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa jarzynowa z szynką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa jarzynowa z szynką  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa jarzynowa z szynką Zupa jarzynowa z szynką

Szukasz inspiracji na smaczną warzywną zupę? Jarzynowa z szynką to propozycja dla każdego miłośnika klasycznej kuchni polskiej. Jeśli masz ochotę na gorącą potrawę w ciągu dnia, to zacznij od przygotowania mięsnego wywaru, na przykład z kurczaka, wołowiny lub indyka. Użyj warzyw świeżych lub mrożonych. Opcjonalnie zamiast szynki (najlepiej z indyka) sprawdzi się również boczek. Aby smak wędliny był jeszcze bardziej intensywny, wcześniej podsmażaj ją przez krótki czas na patelni. Choć przepis sugeruje użycie makaronu w formie muszelek, dobrym wyborem będą również ziemniaki. Dodaj kilka liści laurowych, gałązkę szałwii i tymianku oraz pieprz czarny zmielony lub cały. Przyprawy te nadadzą zupie intensywnego aromatu. Do wymienionych w przepisie warzyw, wsyp nieco pokrojonej w drobną kostkę marchewki, groszku oraz pół niewielkiego selera. Udekoruj na koniec posiekaną natką pietruszki. Zainspiruj się tym przepisem na zupę jarzynową z szynką i podziel się swoją opinią w komentarzu poniżej. Smacznego!