Przepisy na Zupa jarzynowa
50 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej
Zupa jarzynowa
Zupy to dania łączące w sobie bogactwo wielu smaków i aromatów. Zwłaszcza jarzynowe są doskonałym sposobem na wykorzystanie sezonowych produktów. Taka klasyczna zupa składa się z włoszczyzny, kalarepy, brukselki czy brokułów. Istnieje jednak mnóstwo sposobów, by ją zmodyfikować i przygotować odpowiednio do pory roku. Zupy na lato i wiosnę gotuj na bezmięsnych wywarach, z lekko chrupiącymi warzywami i dodatkiem koperku lub szczypiorku. Zabielaj jogurtem naturalnym lub serwuj czyste. Masz ochotę na delikatną zupę, bez mięsa i śmietany? Dobrym rozwiązaniem będzie prowansalska jarzynowa, pełna pomidorów, z dodatkiem porów, selera i fasolki. Dopraw ją oliwą (może być smakowa np. czosnkowa) i ziołami. Zupy wiosenne dobrze smakują i wyglądają, jeśli przygotujesz je z zielonych warzyw. Spróbuj np. caldo verde, portugalskiej zupy z jarmużu i kiełbasy chorizo. Skorzystaj też z przepisu na wiosenną minestrone, czyli wariacji na temat klasycznej włoskiej potrawy. Przygotuj ją na bazie m.in.: świeżego szpinaku, szparagów, pomidorów i cebuli dymki. Udekoruj szczypiorkiem i cienkimi płatkami startego parmezanu lub innego tego typu sera. Jesienną i zimową wersję zupy podawaj z dodatkiem boczku, makaronu, selera naciowego oraz czerwonej fasoli. Gotując potrawy na chłodniejsze dni, sięgaj po mięsne dodatki, takie jak klopsiki lub kiełbasa. Wtedy wystarczy dodatek np. kaszy lub ryżu i z łatwością otrzymasz gęste danie jednogarnkowe. Korzystaj z mrożonych warzyw: kalafiorów, marchewki, brokułów. Dobrze będą smakowały zabielone śmietaną, podawane z ziemniakami lub świeżym, chrupkim pieczywem. Łącz ze sobą składniki, eksperymentuj, dodawaj ulubione przyprawy. Wypróbuj przepisu na zupę kukurydzianą z dodatkiem kapusty, pomidorów, ziemniaków i curry. Zblenduj jej część, by otrzymać krem i podaj z kawałkami pozostałych warzyw. Zupa jarzynowa to dobry sposób na ciepłą przystawkę lub kolację. Sprawdź, na ile sposobów możesz przyrządzić to smaczne danie i wybierz swój ulubiony. Życzymy smacznego.