Przepisy na Zupę jarzynową | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Zupa jarzynowa

50 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa jarzynowaZupa jarzynowa

Zupy to dania łączące w sobie bogactwo wielu smaków i aromatów. Zwłaszcza jarzynowe są doskonałym sposobem na wykorzystanie sezonowych produktów. Taka klasyczna zupa składa się z włoszczyzny, kalarepy, brukselki czy brokułów. Istnieje jednak mnóstwo sposobów, by ją zmodyfikować i przygotować odpowiednio do pory roku. Zupy na lato i wiosnę gotuj na bezmięsnych wywarach, z lekko chrupiącymi warzywami i dodatkiem koperku lub szczypiorku. Zabielaj jogurtem naturalnym lub serwuj czyste. Masz ochotę na delikatną zupę, bez mięsa i śmietany? Dobrym rozwiązaniem będzie prowansalska jarzynowa, pełna pomidorów, z dodatkiem porów, selera i fasolki. Dopraw ją oliwą (może być smakowa np. czosnkowa) i ziołami. Zupy wiosenne dobrze smakują i wyglądają, jeśli przygotujesz je z zielonych warzyw. Spróbuj np. caldo verde, portugalskiej zupy z jarmużu i kiełbasy chorizo. Skorzystaj też z przepisu na wiosenną minestrone, czyli wariacji na temat klasycznej włoskiej potrawy. Przygotuj ją na bazie m.in.: świeżego szpinaku, szparagów, pomidorów i cebuli dymki. Udekoruj szczypiorkiem i cienkimi płatkami startego parmezanu lub innego tego typu sera. Jesienną i zimową wersję zupy podawaj z dodatkiem boczku, makaronu, selera naciowego oraz czerwonej fasoli. Gotując potrawy na chłodniejsze dni, sięgaj po mięsne dodatki, takie jak klopsiki lub kiełbasa. Wtedy wystarczy dodatek np. kaszy lub ryżu i z łatwością otrzymasz gęste danie jednogarnkowe. Korzystaj z mrożonych warzyw: kalafiorów, marchewki, brokułów. Dobrze będą smakowały zabielone śmietaną, podawane z ziemniakami lub świeżym, chrupkim pieczywem. Łącz ze sobą składniki, eksperymentuj, dodawaj ulubione przyprawy. Wypróbuj przepisu na zupę kukurydzianą z dodatkiem kapusty, pomidorów, ziemniaków i curry. Zblenduj jej część, by otrzymać krem i podaj z kawałkami pozostałych warzyw. Zupa jarzynowa to dobry sposób na ciepłą przystawkę lub kolację. Sprawdź, na ile sposobów możesz przyrządzić to smaczne danie i wybierz swój ulubiony. Życzymy smacznego.