Co to jest włoszczyzna? Co zawiera i z czego się składa?

W wielu przepisach pojawia się włoszczyzna. Co to jest, co się na nią składa i w jakich daniach należy lub warto ją stosować?

Co to włoszczyzna – z czego się składa?

Co to jest włoszczyzna? To określenie bardzo często występuje w przepisach kulinarnych, ale zwykle nie jest w nich w żaden sposób wyjaśnione. Włoszczyzna to nazwa zestawu warzyw sprzedawanych w sklepach i na targowiskach przeznaczonego do przygotowywania wywarów mięsno-warzywnych oraz sosów i innych potraw. Co znaczy „włoszczyzna”? To słowo odnosi się do pochodzenia warzyw wchodzących w skład seta. Wiele jarzyn trafiło do Polski z Italii za sprawą królowej Bony Sforzy, a słowo „włoszczyzna” można tłumaczyć właśnie jako „włoskiego pochodzenia”. Co składa się na pakiet oznaczony jako włoszczyzna? Co zawiera ten zestaw? Do włoszczyzny zaliczamy korzenie marchwi, pietruszki i selera, łodygę pora oraz kapustę włoską lub białą. W składzie niektórych zestawów znajduje się też natka pietruszki, cebula oraz liście i łodygi selera.

Jak wygląda włoszczyzna? Do czego ją wykorzystać?

Włoszczyzna może być zestawem obranych warzyw lub przeznaczonych do samodzielnego obrania. Te pierwsze są bardziej praktyczne, ale te drugie można dłużej przechowywać. Włoszczyznę zwykle sprzedaje się w postaci zestawu warzyw na styropianowej tacce owiniętych folią spożywczą lub w formie pęczków przewiązanych jutowym sznurkiem albo spiętych gumką recepturką. Włoszczyznę wykorzystuje się jako nieodłączny składnik rosołu, zupy jarzynowej, różnego rodzaju sosów, jako dodatek do gotowania ryb, ale też do bulionów przeznaczonych na galantyny.