Przepisy na Kalafiora | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Dania z kalafiorem

159 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dania z kalafioremDania z kalafiorem

Kalafior to warzywo często podawane jako dodatek do głównego posiłku, np. ugotowane na parze lub z dodatkiem bułki tartej. Popularnym sposobem na wykorzystanie go jest także zupa. Dzięki zwartej konsystencji, bardzo dobrze przyrządza się z niego zupy kremy – nie potrzebują one żadnych zagęszczaczy w postaci innych warzyw. W sklepach kupić można zazwyczaj odmianę białą, jednak kalafiory mogą występować też w innych kolorach. Zielone, zwane romanesco, mają charakterystyczny kształt różyczek i wyglądają bardzo efektownie. Zdecydowanie rzadziej spotyka się odmiany pomarańczową i fioletową. Również sposobów na ich przyrządzenie jest dużo. Surowe stanowią świetne urozmaicenie sałatek, a dzięki dodatkowi startego kalafiora do majonezu, otrzymasz dip o lekko orzechowym smaku. Jeśli wolisz kalafiora gotowanego, przygotuj go na parze. Łatwiej zachowasz jego smak i zminimalizujesz ryzyko rozgotowania – najlepiej smakuje bowiem lekko twardy. Gotując kalafiora w wodzie, podziel go na mniejsze różyczki. Jeśli masz zamiar podać go w całości, natnij jego głąb przed włożeniem do wody – to przyspieszy cały proces. Dodaj trochę mleka – pomoże ono w zachowaniu koloru warzywa. Najlepszy smak uzyskasz, gotując go bez przykrycia. Coraz większą popularność zyskuje też kalafior pieczony. Klasyczną bułkę tartą zamień wtedy na kremowe sosy np. ziołowy, czosnkowy lub z szynką. Kalafior to jednak nie tylko dodatek do mięs. Na jego bazie przygotujesz wiele smacznych dań. Spróbuj warzywnego curry z kalafiorem i ziemniakami. Warzywa oraz jabłka pokrój w kostkę i ugotuj w bulionie. Kiedy będą już miękkie, dodaj sos na bazie mleka kokosowego. Kalafior to także doskonały składnik zapiekanek. Jego delikatny smak pozwala na łączenie z nim wielu różnorodnych składników. Dodaj do niego boczek, cebulę i podgotowany makaron dowolnego rodzaju. Następnie wymieszaj składniki, zalej sosem serowym albo carbonara, i zapiecz. Spróbuj też innych naszych przepisów, na przykład na smaczne kalafiorowe sosy i sałatki.

https://www.przepisy.pl/blog/kalafior-romanesco