Zapiekanka makaronowa z kalafiorem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

150 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

311 osób wydrukowało

Pobierz pdf

313 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 opakowanie

1 szklanka

2 sztuki

1 pęczek

1 łyżka

1 łyżka

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oliwy z oliwek (odlej 2 łyżki oliwy do smażenia). Po ugotowaniu odcedź makaron i zachowaj dwie szklanki wody po gotowaniu.

Zapiekanka makaronowa z kalafiorem - Krok 1

Krok 2

W osobnym garnku ugotuj pokrojonego w mniejsze kawałki kalafiora tak, aby zachował jędrność i był lekko twardawy, (potrawa będzie jeszcze zapiekana).

Zapiekanka makaronowa z kalafiorem - Krok 2

Krok 3

Na patelni rozgrzej pozostałą oliwę i smaż cebulę pokrojoną w drobną kostkę.

Zapiekanka makaronowa z kalafiorem - Krok 3

Krok 4

Jak cebula nabierze rumianych kolorów wlej śmietankę oraz zachowaną wodę.

Zapiekanka makaronowa z kalafiorem - Krok 4

Krok 5

Cały płyn przelej do miski, dodaj Fix Knorr oraz kalafiora, makaron i oliwki. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Zapiekanka makaronowa z kalafiorem - Krok 5

Krok 6

Naczynie żaroodporne wysmaruj łyżką masła i wlej makaron. Potrawę zapiekaj w temperaturze 190 stopni przez 10-15 minut. Podawaj posypaną posiekana natką pietruszki.

Zapiekanka makaronowa z kalafiorem - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka makaronowa z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka makaronowa z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka makaronowa z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka makaronowa z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka makaronowa z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka makaronowa z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka makaronowa z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej