Składniki
500 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 opakowanie
1 szklanka
2 sztuki
1 pęczek
1 łyżka
1 łyżka
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oliwy z oliwek (odlej 2 łyżki oliwy do smażenia). Po ugotowaniu odcedź makaron i zachowaj dwie szklanki wody po gotowaniu.
Krok 2
W osobnym garnku ugotuj pokrojonego w mniejsze kawałki kalafiora tak, aby zachował jędrność i był lekko twardawy, (potrawa będzie jeszcze zapiekana).
Krok 3
Na patelni rozgrzej pozostałą oliwę i smaż cebulę pokrojoną w drobną kostkę.
Krok 4
Jak cebula nabierze rumianych kolorów wlej śmietankę oraz zachowaną wodę.
Krok 5
Cały płyn przelej do miski, dodaj Fix Knorr oraz kalafiora, makaron i oliwki. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 6
Naczynie żaroodporne wysmaruj łyżką masła i wlej makaron. Potrawę zapiekaj w temperaturze 190 stopni przez 10-15 minut. Podawaj posypaną posiekana natką pietruszki.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej