
Składniki
500 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 opakowanie
1 szklanka
2 sztuki
1 pęczek
1 łyżka
1 łyżka
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oliwy z oliwek (odlej 2 łyżki oliwy do smażenia). Po ugotowaniu odcedź makaron i zachowaj dwie szklanki wody po gotowaniu.
Krok 2
W osobnym garnku ugotuj pokrojonego w mniejsze kawałki kalafiora tak, aby zachował jędrność i był lekko twardawy, (potrawa będzie jeszcze zapiekana).
Krok 3
Na patelni rozgrzej pozostałą oliwę i smaż cebulę pokrojoną w drobną kostkę.
Krok 4
Jak cebula nabierze rumianych kolorów wlej śmietankę oraz zachowaną wodę.
Krok 5
Cały płyn przelej do miski, dodaj Fix Knorr oraz kalafiora, makaron i oliwki. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 6
Naczynie żaroodporne wysmaruj łyżką masła i wlej makaron. Potrawę zapiekaj w temperaturze 190 stopni przez 10-15 minut. Podawaj posypaną posiekana natką pietruszki.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcej