Zapiekanka curry
z kremowym sosem cztery sery
łatwe
463 osoby zapisały

Składniki
400 gramów
1 sztuka
2 sztuki
1 opakowanie
0.5 szklanki
1 łyżeczka
50 mililitrów
3 łyżki
250 mililitrów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.
Krok 2
Cebulę oraz czosnek posiekaj drobno i przesmaż na rozgrzanej oliwie. Dodaj curry oraz groszek.
Krok 3
Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z wodą i śmietaną. Wlej na patelnię i doprowadź do wrzenia.
Krok 4
Przygotowany sos wymieszaj z ugotowanym makaronem.
Krok 5
Całość przełóż do naczynia żaroodpornego i posyp startym serem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika i zapiekaj 25 minut. Podawaj na ciepło.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka curry
Jeśli curry kojarzyliście do tej pory jedynie z potrawą indyjską serwowaną najczęściej z kurczakiem, spróbujcie przepisu na warzywną zapiekankę curry. To doskonałe połączenie orientalnych smaków z makaronem, zielonym groszkiem, czosnkiem i cebulą. Całości dopełnia aromatyczny cheddar. Zapiekanka curry z pewnością przypadnie do gustu osobom zabieganym, które nie mogą poświęcić zbyt wiele czasu na codzienne gotowanie. Wystarczy 45 minut, aby na talerzu znalazło się to wyjątkowe danie!
Dla kogo?
Zapiekanka curry przypadnie do gustu przede wszystkim osobom ceniącym różnorodność smaków i aromatów.
Na jaką okazję?
Zapiekankę curry polecamy przede wszystkim na obiad i kolację. Jeśli chcecie oczarować gości, przygotujcie ją również na domową imprezę.
Czy wiesz, że?
Curry to nie tylko popularna przyprawa, ale także sposób przyrządzania indyjskich potraw, które łączą w sobie warzywa, ser, ryby oraz mięso. Wyróżnikiem curry jest oszałamiający zapach, pochodzący z aromatycznych przypraw, których w Indiach stosuje się nadzwyczaj dużo.
Dla urozmaicenia:
Zapiekankę curry tuż przed podaniem możesz posypać posiekaną świeżą natką pietruszki.