Zapiekanka curry z makaronem - makaronowa | Przepisy.pl pixel

Zapiekanka curry

z kremowym sosem cztery sery

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

heart
488 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

414 osób wydrukowało

Pobierz pdf

466 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 opakowanie

0.5 szklanki

1 łyżeczka

50 mililitrów

3 łyżki

250 mililitrów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.

Krok 2

Cebulę oraz czosnek posiekaj drobno i przesmaż na rozgrzanej oliwie. Dodaj curry oraz groszek.

Krok 3

Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z wodą i śmietaną. Wlej na patelnię i doprowadź do wrzenia.

Krok 4

Przygotowany sos wymieszaj z ugotowanym makaronem.

Krok 5

Całość przełóż do naczynia żaroodpornego i posyp startym serem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika i zapiekaj 25 minut. Podawaj na ciepło.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka curry - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka curryZapiekanka curry

Jeśli curry kojarzyliście do tej pory jedynie z potrawą indyjską serwowaną najczęściej z kurczakiem, spróbujcie przepisu na warzywną zapiekankę curry. To doskonałe połączenie orientalnych smaków z makaronem, zielonym groszkiem, czosnkiem i cebulą. Całości dopełnia aromatyczny cheddar. Zapiekanka curry z pewnością przypadnie do gustu osobom zabieganym, które nie mogą poświęcić zbyt wiele czasu na codzienne gotowanie. Wystarczy 45 minut, aby na talerzu znalazło się to wyjątkowe danie!

Dla kogo?

Zapiekanka curry przypadnie do gustu przede wszystkim osobom ceniącym różnorodność smaków i aromatów.

Na jaką okazję?

Zapiekankę curry polecamy przede wszystkim na obiad i kolację. Jeśli chcecie oczarować gości, przygotujcie ją również na domową imprezę.

Czy wiesz, że?

Curry to nie tylko popularna przyprawa, ale także sposób przyrządzania indyjskich potraw, które łączą w sobie warzywa, ser, ryby oraz mięso. Wyróżnikiem curry jest oszałamiający zapach, pochodzący z aromatycznych przypraw, których w Indiach stosuje się nadzwyczaj dużo.

Dla urozmaicenia:

Zapiekankę curry tuż przed podaniem możesz posypać posiekaną świeżą natką pietruszki.