Zapiekany makaron z kurczakiem i dynią
łatwe
256 osób zapisało

Składniki
300 gramów
1 opakowanie
1 opakowanie
200 gramów
400 gramów
800 mililitrów
150 gramów
150 gramów
40 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj al dente i odcedź.
Krok 2
Boczek, kurczaka i dynię pokrój w kostkę. Wszystko usmaż razem na patelni, aż dynia lekko zmięknie i składniki zrobią się rumiane.
Krok 3
Wlej wodę i dodaj zawartość opakowania Fix Knorr.
Krok 4
Teraz dodaj jeszcze lekko twardy makaron i całość gotuj ok. 10 minut.
Krok 5
Gotowy sos wraz z mięsem przelej do naczynia żaroodpornego, posyp startym serem i bułką tartą.
Krok 6
Całość zapiekaj przez 10 minut w temperaturze 200 °C.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekany makaron z kurczakiem i dynią
Zapiekany makaron z kurczakiem i dynią to proste w przygotowaniu danie, które doskonale sprawdzi się na szybki obiad. Wybierz dość gruby makaron np. cellentani (w kształcie skręconych rurek) albo penne czy fusilli (świderki). Ugotuj go na półtwardo – to ważne, ponieważ będzie dodatkowo gotowany oraz zapiekany w sosie, a wtedy zmięknie. Na jednej patelni podsmaż pokrojone w kostkę: dynię, kurczaka oraz boczek. Słodki miąższ, delikatne mięso oraz chrupiąca i aromatyczna wędlina stworzą mieszankę pełną smaku. Dodaj do nich sos napoli, o wyrazistym pomidorowym aromacie, który połączy wszystkie składniki, a następnie dorzuć makaron i gotuj wszystko przez chwilę. Przełóż do naczynia żaroodpornego, a wierzch potrawy posyp startym żółtym serem typu cheddar oraz bułką tartą, która po upieczeniu stworzy chrupiącą skorupkę. Piecz do momentu, aż ser stanie się złocisty. Zapiekany makaron z kurczakiem i dynią serwuj z sałatką ze świeżego szpinaku albo roszponki. Przygotuj to danie przy najbliższej okazji!


































