Zapiekany makaron z kurczakiem i dynią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekany makaron z kurczakiem i dynią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
293 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

239 osób wydrukowało

Pobierz pdf

252 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

200 gramów

400 gramów

800 mililitrów

150 gramów

150 gramów

40 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente i odcedź.

Krok 2

Boczek, kurczaka i dynię pokrój w kostkę. Wszystko usmaż razem na patelni, aż dynia lekko zmięknie i składniki zrobią się rumiane.

Krok 3

Wlej wodę i dodaj zawartość opakowania Fix Knorr.

Krok 4

Teraz dodaj jeszcze lekko twardy makaron i całość gotuj ok. 10 minut.

Krok 5

Gotowy sos wraz z mięsem przelej do naczynia żaroodpornego, posyp startym serem i bułką tartą.

Krok 6

Całość zapiekaj przez 10 minut w temperaturze 200 °C.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekany makaron z kurczakiem i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekany makaron z kurczakiem i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekany makaron z kurczakiem i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekany makaron z kurczakiem i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekany makaron z kurczakiem i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekany makaron z kurczakiem i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekany makaron z kurczakiem i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekany makaron z kurczakiem i dynią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekany makaron z kurczakiem i dyniąZapiekany makaron z kurczakiem i dynią

Zapiekany makaron z kurczakiem i dynią to proste w przygotowaniu danie, które doskonale sprawdzi się na szybki obiad. Wybierz dość gruby makaron np. cellentani (w kształcie skręconych rurek) albo penne czy fusilli (świderki). Ugotuj go na półtwardo – to ważne, ponieważ będzie dodatkowo gotowany oraz zapiekany w sosie, a wtedy zmięknie. Na jednej patelni podsmaż pokrojone w kostkę: dynię, kurczaka oraz boczek. Słodki miąższ, delikatne mięso oraz chrupiąca i aromatyczna wędlina stworzą mieszankę pełną smaku. Dodaj do nich sos napoli, o wyrazistym pomidorowym aromacie, który połączy wszystkie składniki, a następnie dorzuć makaron i gotuj wszystko przez chwilę. Przełóż do naczynia żaroodpornego, a wierzch potrawy posyp startym żółtym serem typu cheddar oraz bułką tartą, która po upieczeniu stworzy chrupiącą skorupkę. Piecz do momentu, aż ser stanie się złocisty. Zapiekany makaron z kurczakiem i dynią serwuj z sałatką ze świeżego szpinaku albo roszponki. Przygotuj to danie przy najbliższej okazji!