Zapiekany makaron z kurczakiem i dynią
łatwe
252 osoby zapisały

Składniki
300 gramów
1 opakowanie
1 opakowanie
200 gramów
400 gramów
800 mililitrów
150 gramów
150 gramów
40 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj al dente i odcedź.
Krok 2
Boczek, kurczaka i dynię pokrój w kostkę. Wszystko usmaż razem na patelni, aż dynia lekko zmięknie i składniki zrobią się rumiane.
Krok 3
Wlej wodę i dodaj zawartość opakowania Fix Knorr.
Krok 4
Teraz dodaj jeszcze lekko twardy makaron i całość gotuj ok. 10 minut.
Krok 5
Gotowy sos wraz z mięsem przelej do naczynia żaroodpornego, posyp startym serem i bułką tartą.
Krok 6
Całość zapiekaj przez 10 minut w temperaturze 200 °C.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekany makaron z kurczakiem i dynią
Zapiekany makaron z kurczakiem i dynią to proste w przygotowaniu danie, które doskonale sprawdzi się na szybki obiad. Wybierz dość gruby makaron np. cellentani (w kształcie skręconych rurek) albo penne czy fusilli (świderki). Ugotuj go na półtwardo – to ważne, ponieważ będzie dodatkowo gotowany oraz zapiekany w sosie, a wtedy zmięknie. Na jednej patelni podsmaż pokrojone w kostkę: dynię, kurczaka oraz boczek. Słodki miąższ, delikatne mięso oraz chrupiąca i aromatyczna wędlina stworzą mieszankę pełną smaku. Dodaj do nich sos napoli, o wyrazistym pomidorowym aromacie, który połączy wszystkie składniki, a następnie dorzuć makaron i gotuj wszystko przez chwilę. Przełóż do naczynia żaroodpornego, a wierzch potrawy posyp startym żółtym serem typu cheddar oraz bułką tartą, która po upieczeniu stworzy chrupiącą skorupkę. Piecz do momentu, aż ser stanie się złocisty. Zapiekany makaron z kurczakiem i dynią serwuj z sałatką ze świeżego szpinaku albo roszponki. Przygotuj to danie przy najbliższej okazji!