Szpinak w muszelkach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szpinak w muszelkach

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

100 gramów

1 sztuka

1 szczypta

0.5 łyżeczki

50 gramów

300 mililitrów

3 sztuki

500 gramów

null

300 gramów

200 mililitrów

125 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Papryki piecz przez 30 minut w temperaturze 220 stopni.

Krok 2

Zdejmij skórkę, oczyść i pokrój. Zalej bulionem, śmietaną i zmiksuj. Dopraw solą, pieprzem i papryką.

Krok 3

Szpinak podgrzej na patelni do momentu, gdy wyparuje z niego cała woda.

Krok 4

Ser żółty zetrzyj na tarce, ser pleśniowy i twarożek rozdrobnij. Dodaj sery do szpinaku. Podgrzewaj.

Krok 5

Do powstałej masy dodaj jajko. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.

Krok 6

Makaron ugotuj na półtwardo. Polej zimną wodą i osącz.

Krok 7

Farszem napełnij makaron, ułóż w żaroodpornym naczyniu. Zalej sosem, przykryj folią aluminiową i piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

pasibrzuch

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szpinak w muszelkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szpinak w muszelkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szpinak w muszelkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szpinak w muszelkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szpinak w muszelkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szpinak w muszelkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szpinak w muszelkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szpinak w muszelkach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej