
Składniki
3 łyżki
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
0.75 szklanki
2 sztuki
500 gramów
100 gramów
1 pęczek
500 gramów
2 łyżki
400 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj wedle przepisu na opakowaniu.
Krok 2
Z kiełbasy zdejmij skórę i pokrój ją w plasterki. Podsmaż na odrobinie tłuszczu.
Krok 3
Pieczarki pokrój na połówki, a natkę posiekaj.
Krok 4
Wymieszaj z kiełbasą i makaronem, a następnie przełóż do wysmarowanej masłem żaroodpornej formy.
Krok 5
Jajka rozmąć w mleko, dopraw solą, pieprzem i gałką. Tak przygotowanym sosem polej potrawę.
Krok 6
Piecz 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Krok 7
Ketchup i koncentrat wymieszaj z niepełną szklanką wody, po czym dopraw. Polej zapiekankę, posyp żółtym serem i zapiekaj jeszcze 10 minut.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej