
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżeczka
2 szczypty
1 łyżeczka
1 szczypta
3 łyżki
2 sztuki
1 łyżeczka
2 sztuki
200 gramów
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bakłażany obieramy, kroimy w kostkę, posypujemy łyżką soli i odstawiamy na kwadrans. Kiedy warzywa "puszczą sok", przelewamy je zimną wodą i wyciskamy, by pozbyć się "smaku goryczy". Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy drobno posiekaną cebulę oraz liść laurowy, smażymy na złoty kolor przez około 5 minut. Do podsmażonej cebuli wrzucamy bakłażana oraz mini kostki czosnkowe, smażymy przez chwilę, a następnie dodajemy pomidory z puszki (bez soku), paprykę oraz kumin. Po chwili dorzucamy odsączoną cieciorkę, sok z pomidorów, cukier oraz sól do smaku, Smażymy do czasu aż płyn odparuje. Na zakończenie obficie posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.
Krok 2
Ciasto francuskie dzielimy na części wykładamy nim kokilki, każdą z kokilek napełniamy przygotowanym farszem bakłażanowym. Zapiekamy w temperaturze ok. 200 stopni przez 20 minut.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej