
Składniki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 opakowanie
1 łyżeczka
1 szczypta
1 łyżeczka
1 łyżeczka
3 łyżki
2 szczypty
200 gramów
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bakłażany obieramy, kroimy w kostkę, posypujemy łyżką soli i odstawiamy na kwadrans. Kiedy warzywa "puszczą sok", przelewamy je zimną wodą i wyciskamy, by pozbyć się "smaku goryczy". Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy drobno posiekaną cebulę oraz liść laurowy, smażymy na złoty kolor przez około 5 minut. Do podsmażonej cebuli wrzucamy bakłażana oraz mini kostki czosnkowe, smażymy przez chwilę, a następnie dodajemy pomidory z puszki (bez soku), paprykę oraz kumin. Po chwili dorzucamy odsączoną cieciorkę, sok z pomidorów, cukier oraz sól do smaku, Smażymy do czasu aż płyn odparuje. Na zakończenie obficie posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.
Krok 2
Ciasto francuskie dzielimy na części wykładamy nim kokilki, każdą z kokilek napełniamy przygotowanym farszem bakłażanowym. Zapiekamy w temperaturze ok. 200 stopni przez 20 minut.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuŚwieże truskawki pojawiają się na straganach na przełomie maja i czerwca. Czerwone, słodkie, soczyste i pachnące latem owoce są prawdziwą gratką dla wielu smakoszy.
Czytaj więcejBób to smaczne i coraz bardziej popularne warzywo, które warto dodawać do wielu dań i jeść niezależnie od pory roku. Jak ugotować bób i z czym go podawać? Sprawdź!
Czytaj więcej