Mini-tarty z bakłażana i cieciorki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Mini-tarty z bakłażana i cieciorki

Autor: yobada

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

2 szczypty

1 łyżeczka

1 szczypta

3 łyżki

2 sztuki

1 łyżeczka

2 sztuki

200 gramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażany obieramy, kroimy w kostkę, posypujemy łyżką soli i odstawiamy na kwadrans. Kiedy warzywa "puszczą sok", przelewamy je zimną wodą i wyciskamy, by pozbyć się "smaku goryczy". Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy drobno posiekaną cebulę oraz liść laurowy, smażymy na złoty kolor przez około 5 minut. Do podsmażonej cebuli wrzucamy bakłażana oraz mini kostki czosnkowe, smażymy przez chwilę, a następnie dodajemy pomidory z puszki (bez soku), paprykę oraz kumin. Po chwili dorzucamy odsączoną cieciorkę, sok z pomidorów, cukier oraz sól do smaku, Smażymy do czasu aż płyn odparuje. Na zakończenie obficie posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.

Krok 2

Ciasto francuskie dzielimy na części wykładamy nim kokilki, każdą z kokilek napełniamy przygotowanym farszem bakłażanowym. Zapiekamy w temperaturze ok. 200 stopni przez 20 minut.

yobada

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mini-tarty z bakłażana i cieciorki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mini-tarty z bakłażana i cieciorki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mini-tarty z bakłażana i cieciorki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mini-tarty z bakłażana i cieciorki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mini-tarty z bakłażana i cieciorki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mini-tarty z bakłażana i cieciorki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mini-tarty z bakłażana i cieciorki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mini-tarty z bakłażana i cieciorki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej