Mini-tarty z bakłażana i cieciorki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Mini-tarty z bakłażana i cieciorki

Autor: yobada

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

1 łyżeczka

1 szczypta

1 łyżeczka

1 łyżeczka

3 łyżki

2 szczypty

200 gramów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażany obieramy, kroimy w kostkę, posypujemy łyżką soli i odstawiamy na kwadrans. Kiedy warzywa "puszczą sok", przelewamy je zimną wodą i wyciskamy, by pozbyć się "smaku goryczy". Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy drobno posiekaną cebulę oraz liść laurowy, smażymy na złoty kolor przez około 5 minut. Do podsmażonej cebuli wrzucamy bakłażana oraz mini kostki czosnkowe, smażymy przez chwilę, a następnie dodajemy pomidory z puszki (bez soku), paprykę oraz kumin. Po chwili dorzucamy odsączoną cieciorkę, sok z pomidorów, cukier oraz sól do smaku, Smażymy do czasu aż płyn odparuje. Na zakończenie obficie posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.

Krok 2

Ciasto francuskie dzielimy na części wykładamy nim kokilki, każdą z kokilek napełniamy przygotowanym farszem bakłażanowym. Zapiekamy w temperaturze ok. 200 stopni przez 20 minut.

yobada

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mini-tarty z bakłażana i cieciorki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mini-tarty z bakłażana i cieciorki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mini-tarty z bakłażana i cieciorki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mini-tarty z bakłażana i cieciorki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mini-tarty z bakłażana i cieciorki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mini-tarty z bakłażana i cieciorki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mini-tarty z bakłażana i cieciorki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mini-tarty z bakłażana i cieciorki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej