Ciepłe dni, zielono dookoła, ciągnie nas na świeże powietrze. Czy chcielibyście wybrać się na piknik do parku, nad rzekę czy na łąkę? Na piechotę lub rowerem? My tak. To nic trudnego, zaraz Was o tym przekonamy, ale na początek przypominamy kilka ważnych powodów, dla których warto wybrać się na piknik.

 

1. Codzienny posiłek może nabrać wyjątkowego charakteru, spożyty w otoczeniu natury.

2. Nie trzeba będzie zmywać i sprzątać.

3. Nie ma ograniczeń przestrzennych – możemy zaprosić wiele osób.

4. Na powietrzu nie musimy martwić się o hałas, sąsiedzi zostali w domu.

5. Piknik to mini wakacje bez dużych nakładów.

6. Piknik to sposób na romantyczne spotkanie.

 

Z pewnością znajdziecie jeszcze wiele powodów, aby wybrać się na piknik. A teraz kilka słów o tym jak przygotować się do pikniku. Co zabrać ze sobą aby piknikowe doświadczenie było jak najlepsze?

1. Koce lub coś, na czym będzie można wygodnie usiąść

2. Plastykowe sztućce, kubki, talerzyki

3. Papierowy lub inny obrus

4. Większe łyżki do serwowania przyniesionych smakołyków np. sałatek

5. Deskę do krojenia

6. 2-3 ostre noże

7. Serwetki papierowe, ręczniki papierowe i mokre chusteczki

8. Dodatki takie jak majonez, ketchup czy musztardę

9. Dużo do picia – najlepiej soki owocowe, wodę itp.

10. Lód – teraz można kupić w torebkach, prawie w każdym sklepie lub na stacji benzynowej

11. Torbę na śmieci – pamiętajcie aby miejsce piknikowe pozostało czyste i porządne

 

A teraz czas na piknikowe menu. Co najlepiej zabrać ze sobą?

1. Sałatki

2. Świeże warzywa, pokrojone na kawałki

3. Owoce

4. Kanapki

5. Sery

6. Pieczywo – chlebki pita, krakersy, chipsy kukurydziane itp.

 

Najprostszym menu na piknik będą kanapki.

Sandwich z bekonem, sałatą i pomidorem

Czas: 15 minut

Dla: 2 osób

Składniki:

- kromka chleba tostowego - 4 sztuki

- bekon - 4 plastry

- Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Knorr - 1 opakowanie

- liść sałaty lodowej - 6 sztuk

- pomidor - 1 sztuka

- czerwona cebula - 4 plastry

- awokado - 0.25 sztuk

- sok z cytryny - 1 łyżka

- pieprz cayenne - 1 łyżeczka

- oliwa - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Awokado obierz, usuń pestkę i miąższ, przełóż do miksera. Dodaj sok z cytryny, oliwę, pieprz cayenne i sos Knorr. Wszystko dobrze zmiksuj. Kromki zarumień w tosterze, a bekon wysmaż na patelni i odsącz z tłuszczu. Dwie kromki posmaruj pastą z awokado. Ułóż na nich sałatę, pomidora pokrojonego w plastry oraz cebulę i bekon. Przykryj pozostałymi dwoma kromkami.