Własnoręcznie zrobione chipsy z warzyw to znakomita alternatywa dla produktów dostępnych w sklepie. Do podjadania podczas filmowego seansu, wciągającej lektury albo nauki. Imprezowy poczęstunek w postaci chipsów warzywnych jak się patrzy. Wykorzystać można znacznie więcej warzyw niż tylko same ziemniaki. Dzięki temu Wasza nowa ulubiona przekąska będzie różnorodna, kolorowa, a pozwalać sobie na nią będziecie bez uciążliwych wyrzutów sumienia. Jak zrobić chipsy własnej roboty w domowej kuchni? Zdajcie się na nas!
Chipsy własnej roboty – jak je zrobić i od czego zacząć?
W pierwszej kolejności warto uświadomić sobie, jak bogatym repertuarem dysponujecie, mając dostęp do niewielkiego warzywniaka lub produktów z prosto z ogródka. Do zrobienia chipsów warzywnych świetnie nadają się wszelkie warzywa korzeniowe. Polecamy szczególnie: - buraka, - marchew, - selera, - korzeń pietruszki, - batata. Poszukujecie jeszcze mniej oczywistych rozwiązań? W takim razie wypróbujcie cukinię, jarmuż i pomidory. Przypadną do gustu wszystkim miłośnikom chrupiących przekąsek, którym jednocześnie zależy na figurze. Fit chipsy z warzyw? To możliwe! W krótkim poradniku przygotowaliśmy instrukcje zrobienia przekąsek z najbardziej popularnych i łatwo dostępnych produktów.
Jak zrobić chipsy z marchewki?
Rekomendujemy wybieranie grubych egzemplarzy, dzięki czemu na talerzach wyląduje przekąska w postaci apetycznych plasterków. Do przyprawienia przyda się odrobina soli oraz pikantna papryka. Jeśli nie przepadacie za ostrymi smakami, wybierzcie słodką. Zanim zrobicie chipsy z marchewki, warzywo umyjcie i obierzcie. Pokrójcie na cienkie plasterki, skopcie oliwą oraz posypcie przyprawami. Tak przygotowane chipsy wyłóżcie na blachę i przenieście do piekarnika nagrzanego do maksymalnie 180 stopni. W zależności od grubości talarków, chipsy z marchewki spędzą w piecu 20-30 minut. Przekonajcie się, jak łatwo zrobić chipsy z tego warzywa.
Chipsy z selera
Upewnijcie się, że macie pod ręką ulubione przyprawy. Seler doskonale rozumie się z czosnkiem, ziołami prowansalskimi i papryką. Postępujcie podobnie, jak w przypadku marchewki. Umyty i osuszony seler należy obrać, a następnie cienko pokroić. Wymieszajcie go z oliwą i przyprawami, następnie włóżcie do piekarnika. Po pierwszych 20 minutach przełóżcie chipsy z selera na drugą stronę i pieczcie jeszcze przez 10 minut. Temperaturę pieca ustawcie na 160-180 stopni.
Chipsy z pietruszki
Poznacie zupełnie nowe wcielenie tego warzywa. Przygotowanie pietruszkowej przekąski jest analogiczne do wcześniejszych receptur. Do korzenia świetnie pasuje chili oraz curry. Chipsy zpietruszki możecie przyrządzić również na rozgrzanym tłuszczu, a przyprawy dodać na końcu, lecz musicie liczyć się z tym, że w smażonym wariancie nie będą tak dietetyczne, jak te z piekarnika.
Niebanalne chipsy z warzyw – jak zrobić?
Warzywne chipsy to nie tylko przyjemność, ale kolejny sprytny patent na włączenie do jadłospisu dodatkowej porcji warzyw. Przyjemne z pożytecznym! Eksperymenty zaczynajcie stopniowo. Na start polecamy przepis na domowe chipsy naturalne, do zrobienia których użyjecie swojskich ziemniaków. Następnym razem dużo śmielej przyrządzicie chipsy z jarmużu. Przekąska będzie kompletna, gdy podacie ją w towarzystwie aromatycznego sosu. W tej roli sprawdzi się ajwar, który wprowadzi do jadalni bałkańską atmosferę. Spróbujcie szpinaku na ostro, który być może nie jest sosem w tradycyjnym rozumieniu, ale fantastycznie wzbogaca smak pieczonych chipsów własnej roboty. Orzeźwiający charakter dipu ogórkowego też jest mile widziany. Zabrakło suszonej papryki do posypania chrupiących smakołyków? Z dipem paprykowym to żaden problem.
Komentarze (0)