Dzięki papryce na talerzach robi się dużo bardziej kolorowo. Czerwona, żółta, zielona… Zawsze chrupiąca! Świetnie wygląda i smakuje jako składnik sałatek, surówek i kanapek. Można zamienić ją w warzywny dip lub nafaszerować ulubionymi składnikami. W niektórych przepisach nieodzowne może okazać się wyeliminowanie skórki z papryki. Nie wiecie, od czego zacząć? Obieranie papryki wcale nie musi być trudne i czasochłonne. Jak usunąć skórkę z papryki, by ułatwić sobie to zadanie? Poznajcie nasze patenty.

Dlaczego obierać paprykę?

Istnieje wiele potraw, w których zabieg ten okaże się niezbędny. To podstawa, kiedy chcecie własnoręcznie przygotować ajwar. Wiedza związana z tym, jak obrać paprykę ze skóry, przyda się również wtedy, gdy zaplanujecie sosy i inne dania na ciepło. Warzywo, mimo wielu cennych składników odżywczych, nie należy do produktów lekkostrawnych. Pozbycie się skóry poprzez obieranie papryki umożliwia sprawniejsze działanie układu pokarmowego.

Sposób pierwszy: obieraczki w ruch!

Nie dziwi nas obieranie ziemniaków czy marchewki. Z tego względu zapewne w każdej kuchni znajdzie się niewielki nożyk lub specjalna obieraczka do warzyw. Śmiało możecie wykorzystać je również w przypadku papryki. Jak obrać paprykę ze skóry tym sposobem? Trzeba pamiętać, by były bardzo dobrze zaostrzone, inaczej ściąganie skórki z papryki stanie się dość uciążliwe.

Sposób drugi: papryka w gorącej wodzie kąpana

To jedna z najprostszych odpowiedzi na pytanie: jak ściągnąć skórkę z papryki, by nie zajęło to wielu cennych minut? W garnku należy zagotować wodę, następnie zdjąć z ognia. Paprykę umieśćcie od razu we wrzątku. Powinna spędzić w nim maksymalnie 2 minuty, podczas których warto kilka razy obrócić warzywo. Dzięki temu zostanie równomiernie poddane działaniu wysokiej temperatury. Po wyjęciu paprykę schłodźcie zimną wodą. Niechciana skórka z papryki powinna odchodzić bez komplikacji.

Sposób trzeci: grunt to piekarnik!

Dla wielu kucharzy to najbardziej oczywisty sposób na to, jak obrać skórkę z papryki. Po wydrążeniu z warzywa wszystkich pestek, podzielcie ją na mniejsze kawałki. Piekarnik nagrzejcie do 180-200 stopni. Paprykę ułóżcie w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Polecamy skropić ją również oliwą. Pieczenie papryki potrwa od 15 do 20 minut. Skąd wiadomo, że jest już gotowa? Skórka powinna być pomarszczona i ciemna. Niech to Was nie zniechęca. Przypaloną skórkę z łatwością oddzielicie od reszty warzywa, które zyska dzięki pieczeniu jeszcze ciekawszy smak oraz aromat.

Sposób czwarty: kuchenka lub grill

Nie dysponujecie piekarnikiem? A może nie macie czasu, by czekać, aż nagrzeje się do odpowiedniej temperatury? Możecie wykorzystać pomysł, który z pewnością znają wszyscy amatorzy domowego rosołu. Opalanie cebuli nad palnikiem gazowym nie jest Wam obce? Tak samo można postąpić z papryką. Sprawdzi się również ułożenie jej na grillowym ruszcie.

Sposób piąty: jak obrać paprykę w mikrofalówce?

Warzywo wystarczy umieścić w mikrofalówce na około 2 minuty. Stanie się miękkie, a po krótkim wystudzeniu skórkę należy lekko naciąć niewielkim nożem i delikatnie zdejmować. Szybkie i sprawne obieranie papryki!

Paprykowa uczta

Bardzo szybko zostaniecie ekspertami w dziedzinie tego, jak zdjąć skórkę z papryki. Dalej pozostaje już tylko odkrywanie nowych przepisów. Po skosztowaniu papryki marynowanej od razu przekonacie się do robienia domowych przetworów. Zawartość sklepowych słoików również wypadnie blado w porównaniu do ajwaru, który przyrządzicie z naszymi wskazówkami. Sposoby na obranie papryki ze skóry przydadzą się podczas pracy nad sałatą z pieczoną papryką, oliwkami i serem feta. Danie proste, ale szykowne! O naszych poradach pamiętajcie również, gdy na warsztat bierzecie zupę z pomidorów i papryki w śródziemnomorskim stylu. Z Włoch przeniesiecie się prosto do Francji, ponieważ quiche z ratatują już czeka na wypróbowanie. Dzięki tacos wegetariańskim wyruszycie jeszcze dalej!