Pomidor - to soczyste warzywo o delikatnie słodkawym smaku od lat króluje w kuchni niemal ze wszystkich zakątków świata. Jest bazą wielu klasycznych potraw. Pomidora znajdziemy w meksykańskiej salsie, hiszpańskim gazpacho oraz tradycyjnej polskiej pomidorówce. Ponadto to warzywo w kolorze intensywnej czerwieni nada każdemu daniu barwy pięknej czerwieni. Dla wielu problem stanowi jednak zdejmowanie skórki z pomidora. Przedstawiamy kilka praktycznych porad, dzięki którym dowiesz się, jak zdjąć skórkę z pomidora szybko i prosto.
Pomidorową skórkę łatwo usunąć, stosując się do pięciu wskazówek
- Następnie natnij warzywo od spodu na krzyż.
- Włóż pomidora do wrzątku i parz przez kilkanaście sekund.
- Gorące warzywo przenieś do naczynia z zimną wodą.
- Po schłodzeniu możemy usunąć skórkę z pomidora.
Po tych zabiegach skórka powinna zejść z pomidora lekko i równo. Tak przygotowane warzywo możesz śmiało wykorzystać do słynnej sałatki caprese albo przyrządzić z niego znakomite faszerowane pomidory kuskus i serem feta. Smacznego!
Komentarze (0)