Pomidory faszerowane kuskus i serem feta przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pomidory faszerowane kuskus i serem feta

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
158 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

84 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

149 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

1 pęczek

0.5 sztuki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomidory sparz w całości, najlepiej razem z szypułką. Następnie zdejmij z nich skórkę tak, by pozostała szypułka. Odetnij „kapelusz” pomidora i przy pomocy łyżki oraz małego nożyka wydrąż środek.

Pomidory faszerowane kuskus i serem feta - Krok 1

Krok 2

Przygotuj bulion warzywny. Odmierz równą objętość kaszy i bulionu, np. za pomocą dwóch takich samych naczyń. Bulion zagotuj, zalej kaszę, przykryj folią aluminiową i odstaw na 3-4 minuty.

Pomidory faszerowane kuskus i serem feta - Krok 2

Krok 3

Posiekaj miętę, a paprykę pokrój w kostkę i podsmaż. Do kaszy dodaj oliwę z oliwek, miętę, podsmażoną paprykę oraz sok z cytryny. Ewentualnie dopraw pieprzem do smaku.

Pomidory faszerowane kuskus i serem feta - Krok 3

Krok 4

Całość wymieszaj z serem feta i faszeruj pomidory, po czym przykryj je odkrojonym wcześniej „kapeluszem”.

Pomidory faszerowane kuskus i serem feta - Krok 4

Krok 5

Następnie wstaw do nagrzanego do 190 °C piekarnika i piecz przez ok. 10 minut. Możesz również podawać na zimno, z dodatkiem Sosu sałatkowego Knorr.

Pomidory faszerowane kuskus i serem feta - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pomidory faszerowane kuskus i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pomidory faszerowane kuskus i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pomidory faszerowane kuskus i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pomidory faszerowane kuskus i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pomidory faszerowane kuskus i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pomidory faszerowane kuskus i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pomidory faszerowane kuskus i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pomidory faszerowane kuskus i serem feta - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej