Pomidory faszerowane kuskus i serem feta

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

148 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

73 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

122 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

1 pęczek

0.5 sztuki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomidory sparz w całości, najlepiej razem z szypułką. Następnie zdejmij z nich skórkę tak, by pozostała szypułka. Odetnij „kapelusz” pomidora i przy pomocy łyżki oraz małego nożyka wydrąż środek.

Pomidory faszerowane kuskus i serem feta - Krok 1

Krok 2

Przygotuj bulion warzywny. Odmierz równą objętość kaszy i bulionu, np. za pomocą dwóch takich samych naczyń. Bulion zagotuj, zalej kaszę, przykryj folią aluminiową i odstaw na 3-4 minuty.

Pomidory faszerowane kuskus i serem feta - Krok 2

Krok 3

Posiekaj miętę, a paprykę pokrój w kostkę i podsmaż. Do kaszy dodaj oliwę z oliwek, miętę, podsmażoną paprykę oraz sok z cytryny. Ewentualnie dopraw pieprzem do smaku.

Pomidory faszerowane kuskus i serem feta - Krok 3

Krok 4

Całość wymieszaj z serem feta i faszeruj pomidory, po czym przykryj je odkrojonym wcześniej „kapeluszem”.

Pomidory faszerowane kuskus i serem feta - Krok 4

Krok 5

Następnie wstaw do nagrzanego do 190 °C piekarnika i piecz przez ok. 10 minut. Możesz również podawać na zimno, z dodatkiem Sosu sałatkowego Knorr.

Pomidory faszerowane kuskus i serem feta - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pomidory faszerowane kuskus i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pomidory faszerowane kuskus i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pomidory faszerowane kuskus i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pomidory faszerowane kuskus i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pomidory faszerowane kuskus i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pomidory faszerowane kuskus i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pomidory faszerowane kuskus i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Papryka faszerowana mięsem
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej