Pomidory faszerowane kuskus i serem feta przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pomidory faszerowane kuskus i serem feta

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

157 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

80 osób wydrukowało

Pobierz pdf

146 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

1 pęczek

0.5 sztuki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomidory sparz w całości, najlepiej razem z szypułką. Następnie zdejmij z nich skórkę tak, by pozostała szypułka. Odetnij „kapelusz” pomidora i przy pomocy łyżki oraz małego nożyka wydrąż środek.

Pomidory faszerowane kuskus i serem feta - Krok 1

Krok 2

Przygotuj bulion warzywny. Odmierz równą objętość kaszy i bulionu, np. za pomocą dwóch takich samych naczyń. Bulion zagotuj, zalej kaszę, przykryj folią aluminiową i odstaw na 3-4 minuty.

Pomidory faszerowane kuskus i serem feta - Krok 2

Krok 3

Posiekaj miętę, a paprykę pokrój w kostkę i podsmaż. Do kaszy dodaj oliwę z oliwek, miętę, podsmażoną paprykę oraz sok z cytryny. Ewentualnie dopraw pieprzem do smaku.

Pomidory faszerowane kuskus i serem feta - Krok 3

Krok 4

Całość wymieszaj z serem feta i faszeruj pomidory, po czym przykryj je odkrojonym wcześniej „kapeluszem”.

Pomidory faszerowane kuskus i serem feta - Krok 4

Krok 5

Następnie wstaw do nagrzanego do 190 °C piekarnika i piecz przez ok. 10 minut. Możesz również podawać na zimno, z dodatkiem Sosu sałatkowego Knorr.

Pomidory faszerowane kuskus i serem feta - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pomidory faszerowane kuskus i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pomidory faszerowane kuskus i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pomidory faszerowane kuskus i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pomidory faszerowane kuskus i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pomidory faszerowane kuskus i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pomidory faszerowane kuskus i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pomidory faszerowane kuskus i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pomidory faszerowane kuskus i serem feta - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej