Pomidory faszerowane kuskus i serem feta
łatwe
149 osób zapisało

Składniki
5 sztuk
100 gramów
1 sztuka
1 sztuka
100 gramów
1 pęczek
0.5 sztuki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pomidory sparz w całości, najlepiej razem z szypułką. Następnie zdejmij z nich skórkę tak, by pozostała szypułka. Odetnij „kapelusz” pomidora i przy pomocy łyżki oraz małego nożyka wydrąż środek.

Krok 2
Przygotuj bulion warzywny. Odmierz równą objętość kaszy i bulionu, np. za pomocą dwóch takich samych naczyń. Bulion zagotuj, zalej kaszę, przykryj folią aluminiową i odstaw na 3-4 minuty.

Krok 3
Posiekaj miętę, a paprykę pokrój w kostkę i podsmaż. Do kaszy dodaj oliwę z oliwek, miętę, podsmażoną paprykę oraz sok z cytryny. Ewentualnie dopraw pieprzem do smaku.

Krok 4
Całość wymieszaj z serem feta i faszeruj pomidory, po czym przykryj je odkrojonym wcześniej „kapeluszem”.

Krok 5
Następnie wstaw do nagrzanego do 190 °C piekarnika i piecz przez ok. 10 minut. Możesz również podawać na zimno, z dodatkiem Sosu sałatkowego Knorr.

Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej