Jajka faszerowane rzodkiewką – przepis
Jednym z najlepszych przykładów typowo wiosennych dań są jajka faszerowane rzodkiewką. Ta zimna przystawka świetnie sprawdzi się w wielkanocnym menu. Dowiedzcie się, jak zrobić jajka faszerowane rzodkiewką, szynką lub ogórkiem i szczypiorkiem.
Jajka faszerowane rzodkiewką i szczypiorkiem – na śniadanie i imprezę
Jajka na twardo z farszem z rzodkiewki, majonezu i szczypiorku nie tylko świetnie smakują, ale też pięknie wyglądają i wspaniale dekorują stół. Faszerowane jajka z dodatkiem rzodkiewki mają lekko pikantny smak i dobrze komponują się z pieczywem, ale mogą być też serwowane do żurku lub białego barszczu, a nawet w zastępstwie sałatki z jajkiem. Kolorowe i różnorodne jajka faszerowane można przygotować nie tylko z dodatkiem rzodkiewki, ale też z ogórkiem i szczypiorkiem lub jako jajka faszerowane szynką i rzodkiewką. Do farszu zamiast majonezu czasami dodaje się mieszankę jogurtu naturalnego i majonezu w proporcji 1:1 lub jogurt grecki wymieszany z niewielką ilością musztardy.
Przepis na jajka faszerowane rzodkiewką
Do przygotowania jajek faszerowanych rzodkiewką potrzebujecie kilku kurzych jaj, pęczka świeżej rzodkiewki, małego pęczka szczypiorku, 3 czubatych łyżek majonezu oraz pieprzu i uniwersalnej przyprawy do smaku. Jajka gotuje się na twardo (przez 8 minut), obiera, kroi na połówki i wybiera żółtka, które należy rozgnieść, a następnie połączyć z majonezem, posiekaną rzodkiewką i szczypiorkiem. Na koniec farsz przyprawia się do smaku, nadziewa nim jajka i dowolnie je dekoruje. Przed podaniem przystawkę warto schłodzić w lodówce. Do jajek można podać pieczywo lub ziemniaki gotowane w mundurkach.
Komentarze (0)