Są bazą wielu pysznych potraw, pasujących do różnych okoliczności. Kanapki z jajkiem na twardo to doskonały pomysł na śniadanie lub kolację. Podobnie zresztą jak sałatka jajeczna, którą śmiało można postawić stole, kiedy goście zapowiedzieli się z wizytą. Zanim jednak przejdziemy do degustacji, warto poruszyć tematy, które spędzają sen z powiek niejednemu początkującemu kucharzowi: jak gotować jajka na twardo, żeby się dobrze obierały? Jak gotować jajka, żeby nie popękały? Podpowiadamy!

Rozmiar ma znaczenie

Prawidłowe ugotowanie jajek na twardo należy zacząć od oceny, z jak dużymi egzemplarzami mamy do czynienia. Od tego zależy czas gotowania oraz wybór garnka, którego użyjemy do tego celu. Ważne by był na tyle duży, by wszystkie jajka ułożyć na dnie jedno obok drugiego – te wskazówki sprawią, że przestaniecie się zastanawiać, jak gotować jajka, żeby nie popękały.

  • Małe jajka (mierzące około 5 cm) gotujemy 8 minut.
  • Średnie jajka (około 6 cm) potrzebują 9 minut.
  • Duże jajka (około 7 cm) – 10 minut.

Czas liczy się od momentu zagotowania wody. Nie należy gotować ich zbyt długo. Żółtko stanie się wtedy suche i sypkie, a wokół niego pojawi się ciemna, nieestetyczna obwódka.

Jak gotować jajka, żeby łatwo się obierały? Nasze porady

Czasem wygląd ugotowanych jajek nie jest sprawą pierwszorzędną. W przypadku dodawania ich do pasty jajecznej albo sałatki, nie musimy poświęcać dużej uwagi ich wyglądowi i zastanawiać się, jak ugotować jajka na twardo, żeby skorupka odchodziła bez problemu. Inaczej sprawa przedstawia się, gdy zależy nam na podaniu apetycznych jajek faszerowanych. Niezależnie od przeznaczenia i kulinarnych planów, warto też zadbać o swoją wygodę. Jak obrać jajko na twardo, by ta czynność nie zajęła zbyt wiele czasu i nie zniechęciła do kolejnych prób kulinarnych?

  1. Jajka prosto od kury to marzenie niejednego szefa kuchni. Jeśli jednak chodzi o gotowanie jajek na twardo, lepiej nie wybierać tych najświeższych, które przy obieraniu sprawiają wiele problemów. Niech spędzą w lodówce kilka dni.
  2. Z lodówki wyjmijcie je około pół godziny przez rozpoczęciem gotowania.
  3. Jajka umieszczajcie w chłodnej wodzie tak, by były całkowicie zanurzone.
  4. Przydadzą się soda oczyszczona albo sól. W obu przypadkach produkty te znacznie ułatwią późniejsze obieranie jajek ze skorupki. Na średniej wielkości garnek wsypcie 1 płaską łyżeczkę.
  5. Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejszcie moc palnika.
  6. Po ugotowaniu jajka, żeby się dobrze obierały, zalejcie zimną wodą i odczekajcie maksymalnie kilka minut. Nie zwlekajcie z ich obieraniem – to utrudni sprawę.
  7. Dodatkowo po wylaniu gorącej wody możecie delikatnie obić jajka o wnętrze garnka. Gdy skorupka minimalnie popęka, dopiero wtedy wlejcie zimną wodę.

Jajka na twardo nie tylko na śniadanie

Oto proste wskazówki, które z powodzeniem można stosować na co dzień. Jak ugotować jajka, żeby skorupka odchodziła bez problemów? Ta sprawa już nie będzie przeszkodą w przyrządzaniu popisowych, jajecznych dań. Na świątecznym stole nie może zabraknąć jajek w sosie tatarskim, ale wielkanocne jajka zapiekane z szynką też będą cieszyły się dużym wzięciem. Przepis będziecie chętnie powtarzać bez szczególnej okazji. Słynny żurek z jajkiem to kolejny klasyk w polskiej kuchni. Chcecie zafundować swoim gościom coś mniej oczywistego? Postawcie na szparagi z jajkami w sosie maślanym. Stylowo i pysznie! Estetyka dań jest dla Was równie ważna, jak ich smak? Zanotujcie przepis na szynkowe roladki zawijane z kremem chrzanowym i jajkami – uczta dla oczu i podniebienia! Z kolei krokiety z jajek na twardo to prosty sposób na urozmaicenie codziennych obiadów. Sałatkę z tuńczykiem i jajkiem można potraktować jako danie odpowiednie na imprezę albo kolację w kameralnym gronie.