Jajka przepiórcze to wyśmienita przekąska i efektowna ozdoba sałatek oraz kanapek. Ile gotować jajka przepiórcze, by odpowiednio się ścięły?

Ile gotować jajka przepiórcze na miękko, a ile na twardo?

Jajka przepiórcze są nie tylko mniejsze niż kurze – jedno kurze odpowiada czterem przepiórczym. Mają także mniejszą zawartość białka, grubszą błonkę i wymagają innych zabiegów w trakcie gotowania.

1. Jajka przepiórcze włóż ostrożnie do gotującej się wody. Te, które wypłyną, od razu wyjmij – unoszenie się na powierzchni oznacza bowiem, że są zepsute.

2. Jajko na twardo gotuj przez 3-4 minuty, a na miękko ok, 1,5 minuty. Dokładny czas zależy od wielkości jajka.

3. Po ugotowaniu przełóż jajka do zimnej wody, dzięki czemu nie będą się dalej ścinały. Ponadto, schłodzone będzie łatwiej obrać.

4. Jajka nacinaj ostrym nożem – ułatwi to zdjęcie skorupki, pod którą znajduje się twarda błonka.

5. Jeśli chcesz wykorzystać jajka w całości, np. do wieprzowych zrazów z jajem przepiórczym lekko zmiażdż skorupkę, turlając jajko dłonią po płaskiej powierzchni, a następnie obierz.

Sałatka ziemniaczana z jajkiem przepiórczymzupa z kurek to także świetne sposoby na wykorzystanie tych jajek. Spróbuj!