„Kto pyta, nie błądzi” – zasada ta sprawdza się również w kulinarnym świecie. Jak obrać jajko – tak aby nie uszkodzić jego delikatnej powierzchni?

Jak obrać jajko ze skorupki?

- Dodaj do wody, w której gotujesz jajka, szczyptę sody oczyszczonej lub soli. Sprawi ona, że obieranie skorupek będzie łatwiejsze.

- Odcedź wodę, w której gotowały się jaja. Uważaj, aby się nie poparzyć.

- Obtłucz skorupki z każdej strony, energicznie potrząsając garnkiem. Będzie to pomocne w przypadku jajek ugotowanych na twardo.

- Zanurz jajka na kilka minut w misce lub garnku z zimną wodą. Dodatkowo możesz umieścić w niej kilka kostek lodu.

- Obieraj jajka pod wodą lub po ich wcześniejszym wyciągnięciu.

Jak obrać jajko ugotowane na twardo? Przygotuj się do obierania, pamiętając o naszych poradach, a nawet najbardziej oporna skorupka będzie łatwo odchodziła od białka. Jajka ugotowane na twardo zaserwujesz na wiele sposobów. Wypróbuj np. przepis na jajka faszerowane awokado czy sałatkę z pieczonych buraczków z serkiem.