Nadziewane jajka sprawdzą się jako prosta przekąska lub elegancka przystawka podczas wielu uroczystości. Czym faszerować jajka? Oto kilka inspiracji.

Czym faszerować jajka – 3 inspiracje

Dzięki odpowiedniej kompozycji składników przygotujesz nadzienie, które smacznie uzupełni dość neutralne jajko. Sprawdź nasze propozycje:

- szpinak: połączony z serem żółtym i aromatycznymi przyprawami. Najpierw usmaż świeże liście, a następnie wymieszaj je ze startymi żółtkami, serem oraz papryką w proszku i gałką muszkatołową. Gotowy farsz nałóż na wydrążone wcześniej jajka i udekoruj ulubionymi kiełkami. Zobacz przepis na jajka faszerowane szpinakiem.

- awokado: któremu intensywnego smaku nada hiszpańska kiełbasa chorizo oraz drobno posiekane chili. Z ugotowanych na twardo połówek jaj wyciągnij żółtka i wymieszaj z nimi majonez. Dodaj też sok z limonki, kolendrę oraz miąższ awokado. Przygotowaną pastą nadziewaj połówki jajek, ułóż na nich chrupiące chorizo i listki pozostałej kolendry. Jajka faszerowane awokado to wyborne połączenie pikantnych składników, przełamanych kwaśnym sokiem z limonki.

- bazyliowe pesto: z chrupiącymi orzeszkami piniowymi. Suszone pomidory i czosnek pokrój, orzeszki upraż na suchej patelni, a szynkę szwarcwaldzką upiecz w piekarniku i pokrusz. Wszystkie składniki dobrze połączy majonez, zaś smaku nadadzą podstawowe przyprawy. Schłodzone jajka z majonezem bazyliowym serwuj udekorowane rzeżuchą.

Szybko, prosto i przede wszystkim smacznie – dzięki tym inspiracjom z łatwością przyrządzisz pyszne przekąski. Czym jeszcze faszerować jajka? Po więcej inspiracji zapraszamy na naszą stronę.