Jajka – co byśmy bez nich zrobili w kuchni? Ugotowane na twardo lub miękko są doskonałym produktem śniadaniowym. Podobnie jak jajecznica i omlet, które równie dobrze smakują w porze kolacji. Zrobienie licznych ciast, tortów, babeczek i sufletów bez jajek byłoby bardzo trudnym wyzwaniem. Wspaniale prezentują się w sałatkach oraz zupach, są składnikiem panierek… Wymieniać można długo! Zanim jednak włączymy je do przepisów, konieczne jest sprawdzenie, czy mamy do czynienia ze świeżym produktem. Zepsute jajko potrafi zniweczyć wszystkie kulinarne wysiłki.

Data przydatności to nie wszystko

Kupując jajka w charakterystycznych, tekturowych opakowaniach, możemy mieć pewność, że znajdziemy na nich informację dotyczącą daty przydatności do spożycia. Po co w takim razie sprawdzać je dodatkowo? Przezorny zawsze ubezpieczony! Wielu z nas pozbywa się opakowań, wkładając jajka w specjalnie wydzielone miejsca w lodówce. Zaopatrując się w wiejskie jaja na targach, daty możemy w ogóle nie znaleźć. Dlatego warto wiedzieć, jak sprawdzić świeżość jajek samodzielnie.

Sprawdzanie przez potrząsanie

Jeden z najprostszych sposobów na sprawdzenie, czy jajko jest dobre i to jeszcze przed rozbiciem skorupki. Wystarczy wziąć je do ręki i lekko potrząsnąć. Nie powinniśmy czuć jakiegokolwiek ruchu w środku jajka. Jeśli usłyszymy i wyczujemy, że coś się w nim przemieszcza oraz „chlupie”, jajko jest co najmniej podejrzane.

Próba wody

Gdy chcemy upewnić się co do świeżości jajka, w kolejnym kroku wykorzystajmy naczynie z zimną wodą. Wrzucone do niego jajko powinno pozostać na dnie. W takim przypadku możemy zacierać ręce na myśl o jajecznej uczcie. Jeśli jednak zaczyna obracać się i unosić ku powierzchni, to wyraźny znak, że mamy do czynienia ze starym egzemplarzem, z którego degustacji lepiej zrezygnować.

Rozbicie jajka – dla pewności

Jeśli nadal nie jesteśmy pewni świeżości jajek, mamy do dyspozycji kilka patentów. Zanim dodamy jajka do innych składników, rozbijmy je w osobnym naczyniu. Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże? Należy je powąchać. Ostry, nieprzyjemny zapach to jednoznaczny sygnał, że jest zepsute. Warto zwrócić uwagę na jego konsystencję. Świeże jajko cechuje się wypukłym żółtkiem połączonym z kleistym białkiem. Jeśli zauważymy bardziej płynną, lejącą konsystencję, oznacza to, że jajko czasy świeżości ma już dawno za sobą.

Jedno jajko – wiele możliwości

Wybierajmy najwygodniejszą i najpewniejszą dla nas metodę na sprawdzenie czy jajko jest zepsute. Jeśli nie wzbudzi naszych wątpliwości, możemy działać! Najlepiej już od rana, przyrządzając jajka po florentyńsku – dla takiego śniadania aż chce się wstać z łóżka. Świeże produkty pozwolą przyrządzić kultowy chleb w jajku, czyli danie, które zawsze jest na czasie. Każde przyjęcie wymaga apetycznych przekąsek, a szynkowe roladki zawijane z kremem chrzanowym prezentują się niezwykle okazale. Równie ciekawym pomysłem będzie zaserwowanie gościom tortilli ze szpinakiem i jajkiem, która znakomicie smakuje i na ciepło, i na zimno. Szukacie pomysłu na spektakularne danie główne? Gulasz z dzika z białą kiełbasą i jajkiem nie ma sobie równych. Wielu kucharzy szuka inspiracji wśród modnych trendów. Dzięki burgerowi z jajkiem sadzonym nigdy nie będziecie w tyle. Dla fanów prostych, ale smacznych dań polecamy zupę chrzanową z jajkiem. Kolejnym sposobem na urozmaicenie codziennych posiłków jest ryż zapiekany z jajkami, na którego widok aż ślinka cieknie. Z przepisem na jajka na pomidorach z oliwkami udowodnimy, że wyszukaną potrawę można przyrządzić w zaledwie pół godziny.