Jajka są nieodzownym produktem w kuchni, a możliwości ich wykorzystania niemalże nieograniczone. Idealny materiał na to, by popuścić wodze fantazji. Nie zawsze jednak jajko jest zużywane w całości. Gros przepisów obejmuje wyłącznie białka. Ubijanie puszystej piany to jeden z podstawowych elementów niejednego wypieku. Co zrobić z żółtek po bezie lub białkowym omlecie? Z całą pewnością nie warto ich wyrzucać!

Gotowanie bez marnowania

W mediach kulinarnych można zaobserwować pojawiające się kolejne sprytne sposoby na wykorzystanie resztek posiłku z dnia poprzedniego lub napoczętych produktów. By rozsądnie gospodarować zapasami, dobrze jest znać patenty na radzenie sobie z artykułami, które pojawiają się w większości kuchni na co dzień. Zacznijmy od jajek, a dokładniej rzecz ujmując od tego, co można zrobić z samych żółtek.

Kogel-mogel, czyli smak dzieciństwa

Przysmak przez wielu smakoszy wspominany z sentymentem. Do tej receptury powracajcie, gdy nie macie pomysłu na to, co zrobić z żółtek. Podstawowa wersja zakłada ubicie ich z cukrem. Jeśli nie jesteście przekonani do jajek w wersji surowej, możecie ubić je nad parą wodną. Smakują wspaniale z dodatkiem kakao. Kogel-mogel nadaje się do zapiekania w małych foremkach wraz z owocami.

Deser jak z bajki – zabajone

Spotkacie się również z pisownią zabaglione. To włoski sposób na kogel-mogel. Oprócz żółtek i cukru w jego składzie pojawia się słodkie wino. Dość gęsty krem może być podawany na zimno i na gorąco. Serwuje się go samodzielnie, jako dodatek do ciast lub w towarzystwie owoców i kruchych ciasteczek.

Nie tylko w tłusty czwartek

Wśród specjałów, które można zrobić z samych żółtek, nie powinno zabraknąć pączków i faworków. Pojawiają się w menu pod koniec karnawału, ale są ciekawym pomysłem na deser lub imprezową przekąskę przez cały rok. Do którego fanklubu należycie – chrupiących faworków czy pysznie nadzianych pączków?

Kruche ciasto

Żółtka to postawa kruchych wypieków. Fantastycznie sprawdzają się jako podstawa słodkich i wytrawnych tart, babeczek oraz mazurków. Idealny sposób na wykorzystanie dużej ilości żółtek – większą porcję ciasta można zamrozić.

Tradycyjny tatar

Danie dla smakoszy, często podawane jako wykwintna przystawka. Zwieńczeniem potrawy złożonej z drobno siekanego wołowego mięsa jest apetyczne żółtko. Podawajcie z cebulką i marynowanymi grzybkami oraz ogórkami.

Kurs na Holandię!

Na kulinarnym celowniku powinien znaleźć się sos holenderski. Żółtka, ocet winny, masło, sól i pieprz tworzą perfekcyjne uzupełnienie sałatek, szparagów i potraw jajecznych.

Co można zrobić z żółtek? Inspiracje pod ręką

Sposoby na zużycie żółtek można wymieniać długo… Co powiecie na to, by przejść od razu do gotowania? W końcu spaghetti à la carbonara najlepiej smakuje na gorąco. Fani sera pod różnymi postaciami poczują się rozpieszczeni, gdy na ich talerzach pojawi się zupa serowa na żółtkach – gęsta i aromatyczna. Cenicie tradycyjne przepisy? Złocisty wierzch i miękkie wnętrze placuszków z ziemniaków w pełni Was zadowolą. Szukacie uniwersalnego dodatku do potraw? Delikatny sos chrzanowy pasuje do kanapek, grzanek i warzyw. Może nie widać tego na pierwszy rzut oka, ale suflet z pieczonej dyni to przekąska na słono, która sprawdzi się w roli przystawki.

Uwaga, łasuchy! Pora na deser. Żółtka są niezbędne do zrobienia sernika na kruchym spodzie oraz faworków (chrustu), którymi zajadać się można bez specjalnej okazji.