Mazurki | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Mazurki

2 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (2)

Mazurek miodowo-orzechowy
ratingratingratingratingrating

187

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Miód oraz orzechy to zestaw uwielbiany przez niejednego łasucha. Trudno się dziwić, ponieważ taki...
Mazurek
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.

Ciekawostki i porady

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - MazurkiMazurki

Wielkanoc to czas, w którym na polskich stołach wśród wypieków królują kolorowe mazurki. Symbolika tego ciasta ściśle wiąże się z zakończeniem Wielkiego Postu – po czterdziestu dniach wstrzemięźliwości od wszelkich kulinarnych rarytasów najwytrwalsi zasługiwali w końcu na pyszną, słodką nagrodę. Nic dziwnego, że był nią mazurek – ciasto składające się z wypiekanego spodu, masy, warstwy dżemu lub marmolady oraz z dodatków takich jak bakalie albo lukier. Gdyby poszperać w starych książkach kucharskich czy zeszytach naszych babć, znaleźć można mnóstwo przepisów na różne odmiany mazurka. Przede wszystkim istnieje wiele sposobów na przygotowanie spodu: może być nim ciasto kruche, biszkoptowe, marcepanowe czy makaronikowe. Nie musisz ograniczać swojej wyobraźni także w kwestii pomysłu na krem. Świetnie sprawdzi się masa przygotowana z orzechów włoskich, kajmaku czy czekolady (sprawdzi się zarówno mleczna, gorzka, jak i biała), ale możesz zdecydować się również na mniej klasyczne wersje: z nadzieniem pomarańczowym, cytrynowym czy chałwowym. Całość zwieńcz na przykład powidłami domowej roboty – koniecznie kwaskowatymi, które przełamią słodycz kajmaku lub czekolady. Jeśli preferujesz wyższe ciasta, przygotuj dwa spody i przełóż je masą. Przyrządzając mazurka na Wielkanoc, zadbaj również o odpowiednią oprawę wizualną jego podania. Wykorzystaj w tym celu kolorowy lukier, którym można „napisać” na cieście świąteczne życzenia, a także dekoracje cukiernicze, draże, pianki, galaretki, kawałki kandyzowanych owoców czy bakalie, którymi uwieńczysz całość. Ozdabianie mazurka stanie się wtedy rozrywką podobną do malowania pisanek. Ciasto to wypieka się w różnych kształtach: klasycznym prostokątnym, ale również owalnym czy trójkątnym, a nawet w formie niewielkich ciasteczek. Ze względu na bogate dekoracje, mazurek stanowi idealną ozdobę wielkanocnych stołów, a w dodatku smakuje znakomicie. Użyj swojej wyobraźni, przygotowując to wyjątkowe świąteczne ciasto. Twoi bliscy na pewno będą zachwyceni.