Przepisy na Mazurki

144 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (144)

Mazurek czekoladowo-orzechowy a'la Ferrero Rocher
ratingratingratingratingrating

461

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
100 min.
Bez mazurka trudno wyobrazić sobie Wielkanoc. Przepis na mazurek czekoladowo-orzechowy a’la Ferre...
Mazurek miodowo-orzechowy
ratingratingratingratingrating

182

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Kruche, niskie ciasto, pełne dodatków w postaci bakalii, kremów czy kandyzowanych owoców – to ocz...
Mazurek kajmakowy
ratingratingratingratingrating

138

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Poszukujesz prostych przepisów na wielkanocne słodkości, które nie będą wymagały spędzania w kuch...
Mazurek mega cytrynowy
ratingratingratingratingrating

152

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Mazurek jest ciastem, bez którego wielu nie wyobraża sobie świąt wielkanocnych. Na najbliższe upi...
Mazurek wielkanocny
ratingratingratingratingrating

117

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Mleczny mazurek z owocami
ratingratingratingratingrating

86

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
55 min.
W jaki sposób klasycznemu ciastu dodać nutkę świeżości? Wyjdź poza ogólnie przyjęte ramy! Kto pow...
Mazurek ryżowy-bezglutenowy
ratingratingratingratingrating

80

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Proponowany w przepisie mazurek ryżowy – to bezglutenowa wersja klasycznego wielkanocnego ciasta...
Mazurek z lukrem
ratingratingratingratingrating

58

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Klasyczny mazurek to uniwersalna propozycja na słodki wielkanocny wypiek. Sekret jego smaku tkwi...
Mazurek czekoladowy z bakaliami
ratingratingratingratingrating

46

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Jeżeli szukasz przepisu na czekoladową wersję popularnego mazurka, nasz sposób na to świąteczne c...
Mazurek orzechowy
ratingratingratingratingrating

49

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Mazurek to wypiek, który nieodłącznie kojarzy się ze świętami wielkanocnymi. Proponowane w przepi...
Bakaliowy mazurek
ratingratingratingratingrating

27

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Mazurek bakaliowy to bardzo prosty i jednocześnie efektowny wypiek. Jego podstawę stanowi kruche...
Mazurek daktylowy (bez glutenu, bez laktozy)
ratingratingratingratingrating

37

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
100 min.
Prostokątne, niskie, bogato dekorowane – takie właśnie powinny być klasyczne mazurki. Dziś powsta...
Wegański mazurek bez pieczenia (bez laktozy, bez glutenu, bez jajek, wegański)
ratingratingratingratingrating

36

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
70 min.
Osoby z różnego rodzaju nietolerancjami pokarmowymi do tej pory musiały rezygnować z wielu ulubio...
Mazurek pomarańczowy
ratingratingratingratingrating

21

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Szukasz prostego w przygotowaniu ciasta na święta wielkanocne? Mazurek pomarańczowy to propozycja...
Mazurek migdałowo-pomarańczowy (bez glutenu, bez laktozy, bez jajek, wegański)
ratingratingratingratingrating

31

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
Mazurek migdałowo-pomarańczowa masa to jedna z ciekawszych propozycji na urozmaicenie tradycyjneg...
Mazurek orzechowy z granatem
ratingratingratingratingrating

24

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Dania, które kojarzą nam się z dzieciństwem lub po prostu przywołują miłe wspomnienia, to tzw. co...
Kajmakowy mazurek
ratingratingratingratingrating

10

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Mazurek cygański
ratingratingratingratingrating

20

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Mazurki to niskie ciasta, z bakaliami, polewami czy marcepanem, pieczone zwykle w okresie wielkan...
Mazurek kajmakowy
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Mazurek to najbardziej tradycyjny polski wypiek wielkanocny. Składa się z delikatnego, kruchego s...
Mazurek orzechowy
ratingratingratingratingrating

19

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Szukasz inspiracji na klasyczny i efektowny wypiek wielkanocny? Mazurek orzechowy to prosta w prz...
Mazurek z powidłami BEZGLUTENOWY
ratingratingratingratingrating

29

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Poszukujesz inspiracji na prosty, smaczny i uniwersalny wypiek? Ta propozycja na mazurek z powidł...
Mini mazurki
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Mini mazurki to doskonałe rozwiązanie dla osób, które nie mogą się zdecydować, jaki smak tego pop...
Mazurek czekoladowy
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Smaczny i prosty w przyrządzeniu mazurek czekoladowy to świetna propozycja na słodki deser. Jego...
Mazurek żurawinowy z kremem
ratingratingratingratingrating

14

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Mazurek to klasyczne polskie ciasto pieczone w okresie Wielkanocy. Istnieje wiele sposobów na jeg...
Mazurek makaronikowy
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Mazurek makaronikowy to smaczny i ciekawy sposób na połączenie dwóch klasycznych wypieków: polski...
Mazurek migdałowy z czekoladą BEZGLUTENOWY
ratingratingratingratingrating

12

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Mazurek to klasyczne ciasto wielkanocne, które sprawdzi się na każdym świątecznym stole. Proponow...
Kruchy mazurek z kremem
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Poszukujesz sposobu na urozmaicenie smaku kruchego mazurka? Ta propozycja jest dla Ciebie doskona...
Mazurek pisanka z domowym kajmakiem
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
120 min.
Mazurek z kajmakiem to klasyka gatunku – ciasto tradycyjne, przygotowywane od pokoleń. Który łasu...
Mazurek z kiwi
ratingratingratingratingrating

13

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Jeśli szukasz inspiracji na klasyczne świąteczne ciasto w nowym wydaniu, to przepis na mazurek z...
Mazurek musli
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Musli to nie tylko świetna propozycja na smaczne śniadanie. Możesz z jego dodatkiem przygotować t...
Mazurek z powidłami
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Pyszną alternatywą dla mazurków wielkanocnych z makiem jest przyrządzenie tego ciasta z innymi do...

Ciekawostki i porady

Delikatne, puszyste pączki. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętaj o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka.

Czytaj więcej

Walentynki przywędrowały do nas stosunkowo niedawno, ale dobrze się zadomowiły w zimowym kalendarzu. Może to święto komercyjne, ale w moim przekonaniu warte obchodzenia.

Czytaj więcej

przepisy.pl - MazurkiMazurki

Wielkanoc to czas, w którym na polskich stołach wśród wypieków królują kolorowe mazurki. Symbolika tego ciasta ściśle wiąże się z zakończeniem Wielkiego Postu – po czterdziestu dniach wstrzemięźliwości od wszelkich kulinarnych rarytasów najwytrwalsi zasługiwali w końcu na pyszną, słodką nagrodę. Nic dziwnego, że był nią mazurek – ciasto składające się z wypiekanego spodu, masy, warstwy dżemu lub marmolady oraz z dodatków takich jak bakalie albo lukier. Gdyby poszperać w starych książkach kucharskich czy zeszytach naszych babć, znaleźć można mnóstwo przepisów na różne odmiany mazurka. Przede wszystkim istnieje wiele sposobów na przygotowanie spodu: może być nim ciasto kruche, biszkoptowe, marcepanowe czy makaronikowe. Nie musisz ograniczać swojej wyobraźni także w kwestii pomysłu na krem. Świetnie sprawdzi się masa przygotowana z orzechów włoskich, kajmaku czy czekolady (sprawdzi się zarówno mleczna, gorzka, jak i biała), ale możesz zdecydować się również na mniej klasyczne wersje: z nadzieniem pomarańczowym, cytrynowym czy chałwowym. Całość zwieńcz na przykład powidłami domowej roboty – koniecznie kwaskowatymi, które przełamią słodycz kajmaku lub czekolady. Jeśli preferujesz wyższe ciasta, przygotuj dwa spody i przełóż je masą. Przyrządzając mazurka na Wielkanoc, zadbaj również o odpowiednią oprawę wizualną jego podania. Wykorzystaj w tym celu kolorowy lukier, którym można „napisać” na cieście świąteczne życzenia, a także dekoracje cukiernicze, draże, pianki, galaretki, kawałki kandyzowanych owoców czy bakalie, którymi uwieńczysz całość. Ozdabianie mazurka stanie się wtedy rozrywką podobną do malowania pisanek. Ciasto to wypieka się w różnych kształtach: klasycznym prostokątnym, ale również owalnym czy trójkątnym, a nawet w formie niewielkich ciasteczek. Ze względu na bogate dekoracje, mazurek stanowi idealną ozdobę wielkanocnych stołów, a w dodatku smakuje znakomicie. Użyj swojej wyobraźni, przygotowując to wyjątkowe świąteczne ciasto. Twoi bliscy na pewno będą zachwyceni.