Mazurki - przepisy na łatwe i pyszne ciasta mazurek | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Mazurki

3 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - MazurkiMazurki

Wielkanoc to czas, w którym na polskich stołach wśród wypieków królują kolorowe mazurki. Symbolika tego ciasta ściśle wiąże się z zakończeniem Wielkiego Postu – po czterdziestu dniach wstrzemięźliwości od wszelkich kulinarnych rarytasów najwytrwalsi zasługiwali w końcu na pyszną, słodką nagrodę. Nic dziwnego, że był nią mazurek – ciasto składające się z wypiekanego spodu, masy, warstwy dżemu lub marmolady oraz z dodatków takich jak bakalie albo lukier. Gdyby poszperać w starych książkach kucharskich czy zeszytach naszych babć, znaleźć można mnóstwo przepisów na różne odmiany mazurka. Przede wszystkim istnieje wiele sposobów na przygotowanie spodu: może być nim ciasto kruche, biszkoptowe, marcepanowe czy makaronikowe. Nie musisz ograniczać swojej wyobraźni także w kwestii pomysłu na krem. Świetnie sprawdzi się masa przygotowana z orzechów włoskich, kajmaku czy czekolady (sprawdzi się zarówno mleczna, gorzka, jak i biała), ale możesz zdecydować się również na mniej klasyczne wersje: z nadzieniem pomarańczowym, cytrynowym czy chałwowym. Całość zwieńcz na przykład powidłami domowej roboty – koniecznie kwaskowatymi, które przełamią słodycz kajmaku lub czekolady. Jeśli preferujesz wyższe ciasta, przygotuj dwa spody i przełóż je masą. Przyrządzając mazurka na Wielkanoc, zadbaj również o odpowiednią oprawę wizualną jego podania. Wykorzystaj w tym celu kolorowy lukier, którym można „napisać” na cieście świąteczne życzenia, a także dekoracje cukiernicze, draże, pianki, galaretki, kawałki kandyzowanych owoców czy bakalie, którymi uwieńczysz całość. Ozdabianie mazurka stanie się wtedy rozrywką podobną do malowania pisanek. Ciasto to wypieka się w różnych kształtach: klasycznym prostokątnym, ale również owalnym czy trójkątnym, a nawet w formie niewielkich ciasteczek. Ze względu na bogate dekoracje, mazurek stanowi idealną ozdobę wielkanocnych stołów, a w dodatku smakuje znakomicie. Użyj swojej wyobraźni, przygotowując to wyjątkowe świąteczne ciasto. Twoi bliscy na pewno będą zachwyceni.