Mazurki kajmakowe | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Mazurki kajmakowe

3 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mazurki kajmakoweMazurki kajmakowe

Mazurki to ciasta, bez których wiele osób nie wyobraża sobie wielkanocnego stołu. Są naprawdę różnorodne, ale łączy je spód z cienkiego, kruchego ciasta i bogate dekoracje. Smak masy jest dowolny. Mazurki czekoladowe, pomarańczowej, makowe, z dodatkiem migdałów, kandyzowanych owoców czy drobnych cukierków – wszystkie są godne polecenia. Bardzo popularny jako dodatek do mazurka jest kajmak, zwany też dulce de leche. Znany już w kuchni szlacheckiej, rozpowszechniony wiele lat później, stał się lubianym składnikiem nie tylko ciast, ale i naleśników czy deserów. Mazurki kajmakowe są szczególnie proste w przygotowaniu. Chociaż przygotowanie kajmaku od podstaw jest pracochłonne – powstaje on podczas długiego gotowania śmietanki albo mleka z cukrem – wystarczy tylko mieszać składniki, aż zgęstnieją i nabiorą brązowego koloru. Smaczny kajmak uzyskasz także na bazie gotowanego mleka skondensowanego w puszce albo roztopionych w mleku krówek. Masa kajmakowa powstanie też na bazie mleka w proszku – będzie miała wtedy jasny kolor. Kajmak ma charakterystyczny słodki smak, ale łatwo odmienisz go na przykład dodatkiem czekolady albo orzechów. Świetny będzie także z wanilią. Spód przygotuj z kruchego ciasta albo wafli do przekładania, a ciastu nadaj dowolny kształt. Zamiast prostokątnego, przyrządź mazurek np. w kształcie pisanki albo wielkanocnego zająca. Do dekoracji użyj lukru i czekolady – narysuj nimi bazie albo kwiaty. Dzięki kolorowym pisakom spożywczym, namaluj na wierzchu kajmakowej masy pisanki albo fantazyjne wzory. Do dekoracji mazurka kajmakowego sprawdzi się również masa cukrowa albo marcepan. Rozwałkuj je, a następnie wytnij z nich świąteczne wzory. Piękne mazurki zrobisz, ozdabiając je jadalnymi kwiatami. Mazurek kajmakowy to ciasto uniwersalne, które sprawdzi się nie tylko na Wielkanoc. Z kruchego ciasta i masy zrobisz także smaczną tartę albo krajankę, którą podasz do popołudniowej kawy. Zobacz nasze propozycje na przygotowanie kajmakowych mazurków i wypróbuj je na różne okazje. Życzmy smacznego.