Przepisy na Mazurki kajmakowe

56 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (56)

Mazurek miodowo-orzechowy
ratingratingratingratingrating

179

difficulty

łatwe

30 min.
Kruche, niskie ciasto, pełne dodatków w postaci bakalii, kremów czy kandyzowanych owoców – to ocz...
Mazurek kajmakowy
ratingratingratingratingrating

137

difficulty

łatwe

60 min.
Poszukujesz prostych przepisów na wielkanocne słodkości, które nie będą wymagały spędzania w kuch...
Mazurek mega cytrynowy
ratingratingratingratingrating

150

difficulty

łatwe

50 min.
Mazurek jest ciastem, bez którego wielu nie wyobraża sobie świąt wielkanocnych. Na najbliższe upi...
Mazurek wielkanocny
ratingratingratingratingrating

116

difficulty

łatwe

60 min.
Mazurek ryżowy-bezglutenowy
ratingratingratingratingrating

80

difficulty

łatwe

20 min.
Proponowany w przepisie mazurek ryżowy – to bezglutenowa wersja klasycznego wielkanocnego ciasta...
Mazurek z lukrem
ratingratingratingratingrating

58

difficulty

łatwe

60 min.
Klasyczny mazurek to uniwersalna propozycja na słodki wielkanocny wypiek. Sekret jego smaku tkwi...
Mazurek czekoladowy z bakaliami
ratingratingratingratingrating

46

difficulty

łatwe

60 min.
Jeżeli szukasz przepisu na czekoladową wersję popularnego mazurka, nasz sposób na to świąteczne c...
Mazurek orzechowy
ratingratingratingratingrating

49

difficulty

łatwe

15 min.
Mazurek to wypiek, który nieodłącznie kojarzy się ze świętami wielkanocnymi. Proponowane w przepi...
Bakaliowy mazurek
ratingratingratingratingrating

27

difficulty

łatwe

15 min.
Mazurek bakaliowy to bardzo prosty i jednocześnie efektowny wypiek. Jego podstawę stanowi kruche...
Mazurek pomarańczowy
ratingratingratingratingrating

21

difficulty

łatwe

60 min.
Szukasz prostego w przygotowaniu ciasta na święta wielkanocne? Mazurek pomarańczowy to propozycja...
Kajmakowy mazurek
ratingratingratingratingrating

10

difficulty

łatwe

30 min.
Mazurek cygański
ratingratingratingratingrating

20

difficulty

łatwe

60 min.
Mazurki to niskie ciasta, z bakaliami, polewami czy marcepanem, pieczone zwykle w okresie wielkan...
Mazurek kajmakowy
ratingratingratingratingrating

11

difficulty

łatwe

60 min.
Mazurek to najbardziej tradycyjny polski wypiek wielkanocny. Składa się z delikatnego, kruchego s...
Mazurek orzechowy
ratingratingratingratingrating

19

difficulty

łatwe

60 min.
Szukasz inspiracji na klasyczny i efektowny wypiek wielkanocny? Mazurek orzechowy to prosta w prz...
Mazurek z powidłami BEZGLUTENOWY
ratingratingratingratingrating

29

difficulty

łatwe

30 min.
Poszukujesz inspiracji na prosty, smaczny i uniwersalny wypiek? Ta propozycja na mazurek z powidł...
Mazurek czekoladowy
ratingratingratingratingrating

9

difficulty

łatwe

30 min.
Smaczny i prosty w przyrządzeniu mazurek czekoladowy to świetna propozycja na słodki deser. Jego...
Mazurek żurawinowy z kremem
ratingratingratingratingrating

14

difficulty

łatwe

45 min.
Mazurek to klasyczne polskie ciasto pieczone w okresie Wielkanocy. Istnieje wiele sposobów na jeg...
Mazurek makaronikowy
ratingratingratingratingrating

8

difficulty

łatwe

15 min.
Mazurek makaronikowy to smaczny i ciekawy sposób na połączenie dwóch klasycznych wypieków: polski...
Mazurek migdałowy z czekoladą BEZGLUTENOWY
ratingratingratingratingrating

12

difficulty

łatwe

45 min.
Mazurek to klasyczne ciasto wielkanocne, które sprawdzi się na każdym świątecznym stole. Proponow...
Kruchy mazurek z kremem
ratingratingratingratingrating

8

difficulty

łatwe

60 min.
Poszukujesz sposobu na urozmaicenie smaku kruchego mazurka? Ta propozycja jest dla Ciebie doskona...
Mazurek pisanka z domowym kajmakiem
ratingratingratingratingrating

11

difficulty

średnie

120 min.
Mazurek z kajmakiem to klasyka gatunku – ciasto tradycyjne, przygotowywane od pokoleń. Który łasu...
Mazurek z kiwi
ratingratingratingratingrating

13

difficulty

łatwe

60 min.
Jeśli szukasz inspiracji na klasyczne świąteczne ciasto w nowym wydaniu, to przepis na mazurek z...
Mazurek z powidłami
ratingratingratingratingrating

8

difficulty

łatwe

60 min.
Pyszną alternatywą dla mazurków wielkanocnych z makiem jest przyrządzenie tego ciasta z innymi do...
Mazurek z konfiturą żurawinową
ratingratingratingratingrating

10

difficulty

łatwe

60 min.
Nie sposób wyobrazić sobie świąt wielkanocnych bez pysznego mazurka, bogato zdobionego świąteczny...
Mazurek z powidłami
ratingratingratingratingrating

2

difficulty

łatwe

60 min.
Mazurek z powidłami to wypiek smaczny i prosty w przyrządzeniu. Jego podstawą jest kruche ciasto...
Mazurek 3-warstwowy
ratingratingratingratingrating

2

difficulty

trudne

60 min.
WIELKANOCNE MAZURKI
ratingratingratingratingrating

2

difficulty

średnie

60 min.
Mazurek kajmakowy
ratingratingratingratingrating

2

difficulty

łatwe

60 min.
Mazurek przekładany
ratingratingratingratingrating

1358

difficulty

łatwe

15 min.
Mazurek
ratingratingratingratingrating

(-)

difficulty

łatwe

15 min.
Mazurki to niskie, bardzo słodkie ciasta, udekorowane bakaliami oraz różnego rodzaju masami – kaj...

Ciekawostki i porady

Zaskoczcie w tym roku swoich najbliższych potrawami świątecznymi z dalekich krajów! Proponujemy bakłażanowe roladki nigviziani badirzhani.

Czytaj więcej

Drobne słodycze, owoce, orzechy, lukier - to jedne z wielu inspiracji. Zapraszamy po więcej do artykułu!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mazurki kajmakoweMazurki kajmakowe

Mazurki to ciasta, bez których wiele osób nie wyobraża sobie wielkanocnego stołu. Są naprawdę różnorodne, ale łączy je spód z cienkiego, kruchego ciasta i bogate dekoracje. Smak masy jest dowolny. Mazurki czekoladowe, pomarańczowej, makowe, z dodatkiem migdałów, kandyzowanych owoców czy drobnych cukierków – wszystkie są godne polecenia. Bardzo popularny jako dodatek do mazurka jest kajmak, zwany też dulce de leche. Znany już w kuchni szlacheckiej, rozpowszechniony wiele lat później, stał się lubianym składnikiem nie tylko ciast, ale i naleśników czy deserów. Mazurki kajmakowe są szczególnie proste w przygotowaniu. Chociaż przygotowanie kajmaku od podstaw jest pracochłonne – powstaje on podczas długiego gotowania śmietanki albo mleka z cukrem – wystarczy tylko mieszać składniki, aż zgęstnieją i nabiorą brązowego koloru. Smaczny kajmak uzyskasz także na bazie gotowanego mleka skondensowanego w puszce albo roztopionych w mleku krówek. Masa kajmakowa powstanie też na bazie mleka w proszku – będzie miała wtedy jasny kolor. Kajmak ma charakterystyczny słodki smak, ale łatwo odmienisz go na przykład dodatkiem czekolady albo orzechów. Świetny będzie także z wanilią. Spód przygotuj z kruchego ciasta albo wafli do przekładania, a ciastu nadaj dowolny kształt. Zamiast prostokątnego, przyrządź mazurek np. w kształcie pisanki albo wielkanocnego zająca. Do dekoracji użyj lukru i czekolady – narysuj nimi bazie albo kwiaty. Dzięki kolorowym pisakom spożywczym, namaluj na wierzchu kajmakowej masy pisanki albo fantazyjne wzory. Do dekoracji mazurka kajmakowego sprawdzi się również masa cukrowa albo marcepan. Rozwałkuj je, a następnie wytnij z nich świąteczne wzory. Piękne mazurki zrobisz, ozdabiając je jadalnymi kwiatami. Mazurek kajmakowy to ciasto uniwersalne, które sprawdzi się nie tylko na Wielkanoc. Z kruchego ciasta i masy zrobisz także smaczną tartę albo krajankę, którą podasz do popołudniowej kawy. Zobacz nasze propozycje na przygotowanie kajmakowych mazurków i wypróbuj je na różne okazje. Życzmy smacznego.