Zupa serowa – przepis: prawdziwa, z serków | Przepisy.pl pixel

Zupa serowa na żółtkach

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

99

heart
1242 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

998 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2908 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 sztuka

150 gramów

2 sztuki

3 sztuki

150 gramów

1 sztuka

1 szczypta

10 gramów

50 mililitrów

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do wody dodaj kostki Knorr, ser topiony i żółty, gotuj na wolnym ogniu do rozpuszczenia sera.

Zupa serowa na żółtkach - Krok 1

Krok 2

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, boczek w cienkie paski.

Zupa serowa na żółtkach - Krok 2

Krok 3

Cebulę i boczek przesmaż na patelni do zbrązowienia, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.

Zupa serowa na żółtkach - Krok 3

Krok 4

Dodaj zasmażkę z boczku i cebuli do bulionu serowego, intensywnie mieszając, najlepiej trzepaczką. Gotuj ok. 10 min.

Zupa serowa na żółtkach - Krok 4

Krok 5

Z chleba tostowego odkrój skórki, a środek pokrój w niedużą kostkę. Polej niewielką ilością oleju i wymieszaj z oregano, piecz w temp. 180 °C ok. 5 min.

Zupa serowa na żółtkach - Krok 5

Krok 6

Zupę zestaw z gazu, lekko przestudź i dodaj żółtka, mieszając. Podawaj zupę z grzankami.

Zupa serowa na żółtkach - Krok 6
5

Opinie o przepisie

  • Marcin Porto

    Marcin Porto , 10.01.2023

    Zawiodłem się na przepisie zupa za rzadka proporcje musialem wszystkie zmienic zeby to uratowac gramatura sera topionego zle napisana a kroki w złej kolejności nie pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Tomasz Ścierzyński

    Tomasz Ścierzyński , 23.01.2020

    Nie umiem zrobic, zeby zolty cheddar sie rozpuscil do konca T.T

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Pylko

    Marta Pylko , 15.10.2018

    przepyszna zwlaszcza z zielona pietruszka I szczypta papryki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Witek

    Małgorzata Witek , 09.05.2017

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa serowa na żółtkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa serowa na żółtkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa serowa na żółtkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa serowa na żółtkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa serowa na żółtkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa serowa na żółtkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa serowa na żółtkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa serowa na żółtkach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa pieprzowa
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa serowa na żółtkachZupa serowa na żółtkach

Dla Polaków zupa serowa może wydawać się czymś nietypowym. Zazwyczaj jada się u nas jedynie zupy oparte na warzywach lub mięsie. Czas więc skosztować czegoś zupełnie innego. W końcu gotowanie przynosi największą frajdę, gdy odkrywasz nowe smaki i receptury. Serową zupę przygotowuje się z kilku rodzajów sera. Może być to ser topiony, który zagęści cały wywar oraz ostry żółty cheddar z Wielkiej Brytanii. Co jeszcze trzeba wiedzieć? Zajrzyj do naszego przepisu.

Dla kogo?

Po zupę serową z cheddarem powinny sięgnąć osoby, które uwielbiają kremowe zupy o zdecydowanym smaku. 

Na jaką okazję?

Dzięki przygotowanej wcześniej zasmażce z boczku i cebuli całość nabierze aksamitnej konsystencji. Serową zupę dodatkowo zagęścisz, wbijając do niej powoli żółtko. Przepis na zupę serową fantastycznie uzupełni twoje jesienne i zimowe menu. Wtedy apetyt na sycące dania jest zdecydowanie największy.

Czy wiesz, że?

Pomysł na zupę serową na żółtkach przywędrował wprost z Francji. Przypomina ona nieco serowe fondue pochodzące ze Szwajcarii. Jest gęsta, rozgrzewająca i mocno serowa. 

Dla urozmaicenia:

Podaje się ją z chrupiącymi grzankami. Co jeszcze dorzucić do zupy serowej? Przepis uzupełnij plastrami wędzonego boczku, które dadzą daniu mięsny charakter. Zamiast grzanek doskonałym dodatkiem do zupy mogą być domowe lane kluski. Całość możesz ozdobić natką pietruszki.