Zupa serowa – przepis: prawdziwa, z serków | Przepisy.pl pixel

Zupa serowa na żółtkach

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

96

1228 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

974 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2863 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 sztuka

150 gramów

2 sztuki

3 sztuki

150 gramów

1 sztuka

1 szczypta

10 gramów

50 mililitrów

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do wody dodaj kostki Knorr, ser topiony i żółty, gotuj na wolnym ogniu do rozpuszczenia sera.

Zupa serowa na żółtkach - Krok 1

Krok 2

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, boczek w cienkie paski.

Zupa serowa na żółtkach - Krok 2

Krok 3

Cebulę i boczek przesmaż na patelni do zbrązowienia, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.

Zupa serowa na żółtkach - Krok 3

Krok 4

Dodaj zasmażkę z boczku i cebuli do bulionu serowego, intensywnie mieszając, najlepiej trzepaczką. Gotuj ok. 10 min.

Zupa serowa na żółtkach - Krok 4

Krok 5

Z chleba tostowego odkrój skórki, a środek pokrój w niedużą kostkę. Polej niewielką ilością oleju i wymieszaj z oregano, piecz w temp. 180 °C ok. 5 min.

Zupa serowa na żółtkach - Krok 5

Krok 6

Zupę zestaw z gazu, lekko przestudź i dodaj żółtka, mieszając. Podawaj zupę z grzankami.

Zupa serowa na żółtkach - Krok 6
5

Opinie o przepisie

  • Marcin Porto

    Marcin Porto , 10.01.2023

    Zawiodłem się na przepisie zupa za rzadka proporcje musialem wszystkie zmienic zeby to uratowac gramatura sera topionego zle napisana a kroki w złej kolejności nie pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Tomasz Ścierzyński

    Tomasz Ścierzyński , 23.01.2020

    Nie umiem zrobic, zeby zolty cheddar sie rozpuscil do konca T.T

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Pylko

    Marta Pylko , 15.10.2018

    przepyszna zwlaszcza z zielona pietruszka I szczypta papryki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Witek

    Małgorzata Witek , 09.05.2017

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa serowa na żółtkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa serowa na żółtkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa serowa na żółtkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa serowa na żółtkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa serowa na żółtkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa serowa na żółtkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa serowa na żółtkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa serowa na żółtkach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa koperkowa
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa serowa na żółtkachZupa serowa na żółtkach

Dla Polaków zupa serowa może wydawać się czymś nietypowym. Zazwyczaj jada się u nas jedynie zupy oparte na warzywach lub mięsie. Czas więc skosztować czegoś zupełnie innego. W końcu gotowanie przynosi największą frajdę, gdy odkrywasz nowe smaki i receptury. Serową zupę przygotowuje się z kilku rodzajów sera. Może być to ser topiony, który zagęści cały wywar oraz ostry żółty cheddar z Wielkiej Brytanii. Co jeszcze trzeba wiedzieć? Zajrzyj do naszego przepisu.

Dla kogo?

Po zupę serową z cheddarem powinny sięgnąć osoby, które uwielbiają kremowe zupy o zdecydowanym smaku. 

Na jaką okazję?

Dzięki przygotowanej wcześniej zasmażce z boczku i cebuli całość nabierze aksamitnej konsystencji. Serową zupę dodatkowo zagęścisz, wbijając do niej powoli żółtko. Przepis na zupę serową fantastycznie uzupełni twoje jesienne i zimowe menu. Wtedy apetyt na sycące dania jest zdecydowanie największy.

Czy wiesz, że?

Pomysł na zupę serową na żółtkach przywędrował wprost z Francji. Przypomina ona nieco serowe fondue pochodzące ze Szwajcarii. Jest gęsta, rozgrzewająca i mocno serowa. 

Dla urozmaicenia:

Podaje się ją z chrupiącymi grzankami. Co jeszcze dorzucić do zupy serowej? Przepis uzupełnij plastrami wędzonego boczku, które dadzą daniu mięsny charakter. Zamiast grzanek doskonałym dodatkiem do zupy mogą być domowe lane kluski. Całość możesz ozdobić natką pietruszki.