
Składniki
150 gramów
1 sztuka
150 gramów
2 sztuki
3 sztuki
150 gramów
1 sztuka
1 szczypta
10 gramów
50 mililitrów
1 litr
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do wody dodaj kostki Knorr, ser topiony i żółty, gotuj na wolnym ogniu do rozpuszczenia sera.

Krok 2
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, boczek w cienkie paski.

Krok 3
Cebulę i boczek przesmaż na patelni do zbrązowienia, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.

Krok 4
Dodaj zasmażkę z boczku i cebuli do bulionu serowego, intensywnie mieszając, najlepiej trzepaczką. Gotuj ok. 10 min.

Krok 5
Z chleba tostowego odkrój skórki, a środek pokrój w niedużą kostkę. Polej niewielką ilością oleju i wymieszaj z oregano, piecz w temp. 180 °C ok. 5 min.

Krok 6
Zupę zestaw z gazu, lekko przestudź i dodaj żółtka, mieszając. Podawaj zupę z grzankami.

- Odpowiedz
 - Odpowiedz
 - Odpowiedz
 - Odpowiedz
 
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa serowa na żółtkach
Dla Polaków zupa serowa może wydawać się czymś nietypowym. Zazwyczaj jada się u nas jedynie zupy oparte na warzywach lub mięsie. Czas więc skosztować czegoś zupełnie innego. W końcu gotowanie przynosi największą frajdę, gdy odkrywasz nowe smaki i receptury. Serową zupę przygotowuje się z kilku rodzajów sera. Może być to ser topiony, który zagęści cały wywar oraz ostry żółty cheddar z Wielkiej Brytanii. Co jeszcze trzeba wiedzieć? Zajrzyj do naszego przepisu.
Dla kogo?
Po zupę serową z cheddarem powinny sięgnąć osoby, które uwielbiają kremowe zupy o zdecydowanym smaku.
Na jaką okazję?
Dzięki przygotowanej wcześniej zasmażce z boczku i cebuli całość nabierze aksamitnej konsystencji. Serową zupę dodatkowo zagęścisz, wbijając do niej powoli żółtko. Przepis na zupę serową fantastycznie uzupełni twoje jesienne i zimowe menu. Wtedy apetyt na sycące dania jest zdecydowanie największy.
Czy wiesz, że?
Pomysł na zupę serową na żółtkach przywędrował wprost z Francji. Przypomina ona nieco serowe fondue pochodzące ze Szwajcarii. Jest gęsta, rozgrzewająca i mocno serowa.
Dla urozmaicenia:
Podaje się ją z chrupiącymi grzankami. Co jeszcze dorzucić do zupy serowej? Przepis uzupełnij plastrami wędzonego boczku, które dadzą daniu mięsny charakter. Zamiast grzanek doskonałym dodatkiem do zupy mogą być domowe lane kluski. Całość możesz ozdobić natką pietruszki.



































