Składniki
150 gramów
1 sztuka
150 gramów
2 sztuki
3 sztuki
150 gramów
1 sztuka
1 szczypta
10 gramów
50 mililitrów
1 litr
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do wody dodaj kostki Knorr, ser topiony i żółty, gotuj na wolnym ogniu do rozpuszczenia sera.
Krok 2
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, boczek w cienkie paski.
Krok 3
Cebulę i boczek przesmaż na patelni do zbrązowienia, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.
Krok 4
Dodaj zasmażkę z boczku i cebuli do bulionu serowego, intensywnie mieszając, najlepiej trzepaczką. Gotuj ok. 10 min.
Krok 5
Z chleba tostowego odkrój skórki, a środek pokrój w niedużą kostkę. Polej niewielką ilością oleju i wymieszaj z oregano, piecz w temp. 180 °C ok. 5 min.
Krok 6
Zupę zestaw z gazu, lekko przestudź i dodaj żółtka, mieszając. Podawaj zupę z grzankami.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa serowa na żółtkach
Dla Polaków zupa serowa może wydawać się czymś nietypowym. Zazwyczaj jada się u nas jedynie zupy oparte na warzywach lub mięsie. Czas więc skosztować czegoś zupełnie innego. W końcu gotowanie przynosi największą frajdę, gdy odkrywasz nowe smaki i receptury. Serową zupę przygotowuje się z kilku rodzajów sera. Może być to ser topiony, który zagęści cały wywar oraz ostry żółty cheddar z Wielkiej Brytanii. Co jeszcze trzeba wiedzieć? Zajrzyj do naszego przepisu.
Dla kogo?
Po zupę serową z cheddarem powinny sięgnąć osoby, które uwielbiają kremowe zupy o zdecydowanym smaku.
Na jaką okazję?
Dzięki przygotowanej wcześniej zasmażce z boczku i cebuli całość nabierze aksamitnej konsystencji. Serową zupę dodatkowo zagęścisz, wbijając do niej powoli żółtko. Przepis na zupę serową fantastycznie uzupełni twoje jesienne i zimowe menu. Wtedy apetyt na sycące dania jest zdecydowanie największy.
Czy wiesz, że?
Pomysł na zupę serową na żółtkach przywędrował wprost z Francji. Przypomina ona nieco serowe fondue pochodzące ze Szwajcarii. Jest gęsta, rozgrzewająca i mocno serowa.
Dla urozmaicenia:
Podaje się ją z chrupiącymi grzankami. Co jeszcze dorzucić do zupy serowej? Przepis uzupełnij plastrami wędzonego boczku, które dadzą daniu mięsny charakter. Zamiast grzanek doskonałym dodatkiem do zupy mogą być domowe lane kluski. Całość możesz ozdobić natką pietruszki.