
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 szczypta
400 mililitrów
0.5 sztuki
1 sztuka
2 łyżki
1 łyżeczka
2 łyżki
1 sztuka
300 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj warzywa: marchewkę i cukinię pokrój na plasterki, paprykę w paski.
Krok 2
Do garnka o grubym dnie wlej oliwę, dodaj posiekany imbir, kostkę czosnkową oraz pastę curry. Przesmaż chwilę i dodaj warzywa. Przesmaż je krótko, aby zachowały chrupkość.
Krok 3
Zalej mlekiem kokosowym, dodaj trawę cytrynową, sos rybny, pieprz, sok z limonki i ew. liście kolendry. Jeśli chcesz możesz dodać bulion warzywny. Zagotuj i gotuj jeszcze przez kilka minut. Dodaj sos sojowy i wymieszaj.
Krok 4
Zupę nalewaj do miseczek, posypuj liśćmi kolendry lub posiekaną dymką. Obok ustawiaj miseczki z ryżem jaśminowym ugotowanym wg przepisu na opakowaniu.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej