Zupa Tom Yum przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa Tom Yum

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

400 mililitrów

0.5 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżeczka

2 łyżki

1 sztuka

300 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj warzywa: marchewkę i cukinię pokrój na plasterki, paprykę w paski.

Krok 2

Do garnka o grubym dnie wlej oliwę, dodaj posiekany imbir, kostkę czosnkową oraz pastę curry. Przesmaż chwilę i dodaj warzywa. Przesmaż je krótko, aby zachowały chrupkość.

Krok 3

Zalej mlekiem kokosowym, dodaj trawę cytrynową, sos rybny, pieprz, sok z limonki i ew. liście kolendry. Jeśli chcesz możesz dodać bulion warzywny. Zagotuj i gotuj jeszcze przez kilka minut. Dodaj sos sojowy i wymieszaj.

Krok 4

Zupę nalewaj do miseczek, posypuj liśćmi kolendry lub posiekaną dymką. Obok ustawiaj miseczki z ryżem jaśminowym ugotowanym wg przepisu na opakowaniu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa Tom Yum  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa Tom Yum  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa Tom Yum  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa Tom Yum  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa Tom Yum  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa Tom Yum  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa Tom Yum  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa Tom Yum  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa z cukinią
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej