
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 szczypta
400 mililitrów
0.5 sztuki
1 sztuka
2 łyżki
1 łyżeczka
2 łyżki
1 sztuka
300 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj warzywa: marchewkę i cukinię pokrój na plasterki, paprykę w paski.
Krok 2
Do garnka o grubym dnie wlej oliwę, dodaj posiekany imbir, kostkę czosnkową oraz pastę curry. Przesmaż chwilę i dodaj warzywa. Przesmaż je krótko, aby zachowały chrupkość.
Krok 3
Zalej mlekiem kokosowym, dodaj trawę cytrynową, sos rybny, pieprz, sok z limonki i ew. liście kolendry. Jeśli chcesz możesz dodać bulion warzywny. Zagotuj i gotuj jeszcze przez kilka minut. Dodaj sos sojowy i wymieszaj.
Krok 4
Zupę nalewaj do miseczek, posypuj liśćmi kolendry lub posiekaną dymką. Obok ustawiaj miseczki z ryżem jaśminowym ugotowanym wg przepisu na opakowaniu.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej