
Składniki
0.5 sztuki
1 opakowanie
2 sztuki
2 sztuki
1.5 litra
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
0.5 pęczka
100 mililitrów
80 gramów
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wszystkie warzywa pokrój w drobną kostkę. Czosnek posiekaj.

Krok 2
W garnku podsmaż na oliwie z oliwek czosnek i cebulę.

Krok 3
Gdy czosnek i cebula będą rumiane, dodaj papryki i chwilę smaż.

Krok 4
Teraz wlej do garnka 1,5 litra ciepłej wody. Dodaj kostki Knorr i oregano.

Krok 5
Pomidory z puszki posiekaj i również dodaj do zupy. Całość zagotuj.

Krok 6
Na końcu wsyp resztę warzyw. Gotuj, aż zmiękną, ale będą jeszcze jędrne. Zupę minestrone podawaj posypaną bazylią i startym parmezanem.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa minestrone z kapustą
Nazwa zupy minestrone wywodzi się od włoskiego słowa „ministra”, oznaczającego zupę. Jest to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Bazę do tej zupy stanowią warzywa – głównie papryka żółta i czerwona, cukinia, czosnek, cebula i kapusta. Potrawę tę możesz podawać na różne sposoby – świetnie smakować będzie zarówno z ryżem, grzankami, drobnym makaronem, jak z kaszą np. pęczak. Na sam koniec możesz posypać ją startym parmezanem oraz bazylią. Nie istnieje jednak jeden ścisły przepis na tą zupę – bazuje on na warzywach sezonowych i różni się w zależności od regionu Włoch. Minestrone najlepiej jest przyrządzać z warzyw świeżych, lecz do tego celu z powodzeniem możesz wykorzystać także warzywa mrożone. Uzyskasz w ten sposób rozgrzewającą i treściwą zupę dla całej rodziny, w sam raz na chłodne lub deszczowe dni.