Zupa minestrone z kapustą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa minestrone z kapustą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

44

heart
349 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

387 osób wydrukowało

Pobierz pdf

576 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

1 opakowanie

2 sztuki

2 sztuki

1.5 litra

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

0.5 pęczka

100 mililitrów

80 gramów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie warzywa pokrój w drobną kostkę. Czosnek posiekaj.

Zupa minestrone z kapustą  - Krok 1

Krok 2

W garnku podsmaż na oliwie z oliwek czosnek i cebulę.

Zupa minestrone z kapustą  - Krok 2

Krok 3

Gdy czosnek i cebula będą rumiane, dodaj papryki i chwilę smaż.

Zupa minestrone z kapustą  - Krok 3

Krok 4

Teraz wlej do garnka 1,5 litra ciepłej wody. Dodaj kostki Knorr i oregano.

Zupa minestrone z kapustą  - Krok 4

Krok 5

Pomidory z puszki posiekaj i również dodaj do zupy. Całość zagotuj.

Zupa minestrone z kapustą  - Krok 5

Krok 6

Na końcu wsyp resztę warzyw. Gotuj, aż zmiękną, ale będą jeszcze jędrne. Zupę minestrone podawaj posypaną bazylią i startym parmezanem.

Zupa minestrone z kapustą  - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa minestrone z kapustą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa minestrone z kapustą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa minestrone z kapustą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa minestrone z kapustą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa minestrone z kapustą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa minestrone z kapustą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa minestrone z kapustą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa minestrone z kapustą  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa minestrone z kapustą Zupa minestrone z kapustą

Nazwa zupy minestrone wywodzi się od włoskiego słowa „ministra”, oznaczającego zupę. Jest to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Bazę do tej zupy stanowią warzywa – głównie papryka żółta i czerwona, cukinia, czosnek, cebula i kapusta. Potrawę tę możesz podawać na różne sposoby – świetnie smakować będzie zarówno z ryżem, grzankami, drobnym makaronem, jak z kaszą np. pęczak. Na sam koniec możesz posypać ją startym parmezanem oraz bazylią. Nie istnieje jednak jeden ścisły przepis na tą zupę – bazuje on na warzywach sezonowych i różni się w zależności od regionu Włoch. Minestrone najlepiej jest przyrządzać z warzyw świeżych, lecz do tego celu z powodzeniem możesz wykorzystać także warzywa mrożone. Uzyskasz w ten sposób rozgrzewającą i treściwą zupę dla całej rodziny, w sam raz na chłodne lub deszczowe dni.