Zupa minestrone z kapustą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa minestrone z kapustą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

30

271 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

345 osób wydrukowało

Pobierz pdf

453 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

1 opakowanie

2 sztuki

2 sztuki

1.5 litra

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

0.5 pęczka

100 mililitrów

80 gramów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie warzywa pokrój w drobną kostkę. Czosnek posiekaj.

Zupa minestrone z kapustą  - Krok 1

Krok 2

W garnku podsmaż na oliwie z oliwek czosnek i cebulę.

Zupa minestrone z kapustą  - Krok 2

Krok 3

Gdy czosnek i cebula będą rumiane, dodaj papryki i chwilę smaż.

Zupa minestrone z kapustą  - Krok 3

Krok 4

Teraz wlej do garnka 1,5 litra ciepłej wody. Dodaj kostki Knorr i oregano.

Zupa minestrone z kapustą  - Krok 4

Krok 5

Pomidory z puszki posiekaj i również dodaj do zupy. Całość zagotuj.

Zupa minestrone z kapustą  - Krok 5

Krok 6

Na końcu wsyp resztę warzyw. Gotuj, aż zmiękną, ale będą jeszcze jędrne. Zupę minestrone podawaj posypaną bazylią i startym parmezanem.

Zupa minestrone z kapustą  - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa minestrone z kapustą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa minestrone z kapustą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa minestrone z kapustą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa minestrone z kapustą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa minestrone z kapustą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa minestrone z kapustą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa minestrone z kapustą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa minestrone z kapustą  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa grochowa
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa minestrone z kapustą Zupa minestrone z kapustą

Nazwa zupy minestrone wywodzi się od włoskiego słowa „ministra”, oznaczającego zupę. Jest to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Bazę do tej zupy stanowią warzywa – głównie papryka żółta i czerwona, cukinia, czosnek, cebula i kapusta. Potrawę tę możesz podawać na różne sposoby – świetnie smakować będzie zarówno z ryżem, grzankami, drobnym makaronem, jak z kaszą np. pęczak. Na sam koniec możesz posypać ją startym parmezanem oraz bazylią. Nie istnieje jednak jeden ścisły przepis na tą zupę – bazuje on na warzywach sezonowych i różni się w zależności od regionu Włoch. Minestrone najlepiej jest przyrządzać z warzyw świeżych, lecz do tego celu z powodzeniem możesz wykorzystać także warzywa mrożone. Uzyskasz w ten sposób rozgrzewającą i treściwą zupę dla całej rodziny, w sam raz na chłodne lub deszczowe dni.