Warzywna zupa z pesto - Soupe au pistou przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Warzywna zupa z pesto - Soupe au pistou

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

33

heart
379 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

345 osób wydrukowało

Pobierz pdf

722 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

25 gramów

100 gramów

2 sztuki

0.5 sztuki

0.5 sztuki

80 gramów

1 sztuka

0.5 pęczka

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

0.5 sztuki

2 szczypty

1.2 litra

1 łyżka

sos pistou:

0.5 pęczka

1 sztuka

1 łyżeczka

25 gramów

25 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W rondlu zagotuj 600 mililitrów wody i rozprowadź w niej kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr .

Warzywna zupa z pesto - Soupe au pistou - Krok 1

Krok 2

Cebulę i czosnek posiekaj, dodaj pokrojonego selera, marchewkę i podsmaż na oliwie.

Warzywna zupa z pesto - Soupe au pistou - Krok 2

Krok 3

Następnie dołóż pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojony miąższ pomidora, sól, pieprz, zawiązany pęczek bazylii, wlej bulion Knorr i gotuj przez 15 minut.

Warzywna zupa z pesto - Soupe au pistou - Krok 3

Krok 4

Cukinię pokrój i dodaj do gotujących się warzyw razem z obranym ze skórki bobem i pokrojoną fasolką szparagową. Gotuj 10 minut.

Warzywna zupa z pesto - Soupe au pistou - Krok 4

Krok 5

Przełóż do garnka, zalej 0,6 litra wody, po czym dodaj makaron i gotuj, aż zmięknie.

Warzywna zupa z pesto - Soupe au pistou - Krok 5

Krok 6

Sos pistou: Sos przygotuj z liści bazylii, czosnku, orzeszków pinii i oliwy miksując składniki ze sobą. Na końcu do sosu dodaj starty ser parmezan i wymieszaj. Zupę przełóż na talerze i do każdej porcji dodaj po łyżce sosu pistou.

Warzywna zupa z pesto - Soupe au pistou - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Nie gotuj bobu dłużej niż przez 15 minut – inaczej straci on swoje wartości odżywcze i wyjątkowy smak.

2

Opinie o przepisie

  • Andrzej Kalinowski

    Andrzej Kalinowski , 26.09.2020

    wyśmienita

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Cygan

    Małgorzata Cygan , 06.05.2020

    ok

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Warzywna zupa z pesto - Soupe au pistou - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Warzywna zupa z pesto - Soupe au pistou - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Warzywna zupa z pesto - Soupe au pistou - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Warzywna zupa z pesto - Soupe au pistou - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Warzywna zupa z pesto - Soupe au pistou - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Warzywna zupa z pesto - Soupe au pistou - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Warzywna zupa z pesto - Soupe au pistou - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Warzywna zupa z pesto - Soupe au pistou - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Warzywna zupa z pesto - Soupe au pistouWarzywna zupa z pesto - Soupe au pistou

W rondlu zagotuj 600 mililitrów wody i rozprowadź w niej kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr .