Składniki
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
0.5 sztuki
150 mililitrów
1 sztuka
3 sztuki
2 sztuki
30 gramów
200 gramów
1 łyżka
1 szczypta
1 litr
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Czosnek, chili i cebule drobno posiekaj. Podsmaż na połowie oliwy.
Krok 2
Jak cebula zrobi się rumiana wlej litr wody i dodaj kostkę Knorr.
Krok 3
Dodaj rozdrobnione pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Gotuj powoli około 15 minut.
Krok 4
Bagietkę pokrój na mniejsze kawałki. Skrop obficie pozostałą oliwą i wstaw do piekarnika. Piecz w 200 stopniach, aż grzanki zrobią się rumiane.
Krok 5
Pod koniec gotowania dodaj do zupy listki tymianku, posiekane liście bazylii oraz szczyptę cukru. Zagotuj i wlewaj na talerze. Po wierzchu posyp upieczonymi grzankami i posyp startym parmezanem. Podawaj natychmiast.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa toskańska
Przygotuj kulinarny klasyk w zupełnie nowej odsłonie – tradycyjną pomidorową zastąp pyszną, lekko pikantną zupą toskańską. Szybkie i smaczne gotowanie jest możliwe, wystarczy znać sprawdzone receptury, które ułatwią planowanie codziennych posiłków. Wypróbuj przepis na zupę toskańską i przenieś się na chwilę do słonecznej Italii.
Dla kogo?
Nie wiesz, od czego zacząć przygotowanie toskańskiej zupy pomidorowej? W pierwszej kolejności posiekaj składniki, które nadadzą potrawie wyrazisty smak, czyli cebulę, czosnek oraz papryczkę chili. Jeśli jesteś miłośnikiem charakternych dań, toskańska zupa szybko stanie się jedną z twoich ulubionych przystawek.
Dla urozmaicenia:
Wspomniane produkty, potrzebne do przygotowania toskańskiej zupy, podsmaż w garnku na rozgrzanej oliwie z oliwek. Gdy się zarumienią, zalej całość bulionem wołowym. Do wywaru dodaj pokrojone pomidory z puszki lub przecier pomidorowy, inaczej zwany passatą, i gotuj przez około kwadrans. Pod koniec gotowania przypraw zupę gałązkami świeżego tymianku i bazylii oraz szczyptą cukru. Zupa toskańska kapitalnie sprawdzi się jako pierwsze danie obiadowe i wstęp do wybornego posiłku.
Czy wiesz, że?
Oryginalna zupa toskańska pochodzi z regionu położonego w środkowych Włoszech.
Dla urozmaicenia:
Zupę toskańską według przepisu podaje się z grzanką – żeby ją przygotować pokrój na kawałki bagietkę, skrop ją obficie oliwą, ułóż na blaszce i wstaw do piekarnika. Piecz do momentu, aż grzanki będą rumiane i chrupiące. Gotową zupę nalewaj do talerzy, na wierzchu ułóż kilka kawałków bagietki, a całość posyp dużą ilością startego parmezanu. Zupa toskańska z mozzarellą też smakuje wyśmienicie. Danie podawaj bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowane listkiem świeżej bazylii.