Zupa toskańska przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa toskańska

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

50

896 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
48 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

912 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1408 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

0.5 sztuki

150 mililitrów

1 sztuka

3 sztuki

2 sztuki

30 gramów

200 gramów

1 łyżka

1 szczypta

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czosnek, chili i cebule drobno posiekaj. Podsmaż na połowie oliwy.

Zupa toskańska  - Krok 1

Krok 2

Jak cebula zrobi się rumiana wlej litr wody i dodaj kostkę Knorr.

Zupa toskańska  - Krok 2

Krok 3

Dodaj rozdrobnione pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Gotuj powoli około 15 minut.

Zupa toskańska  - Krok 3

Krok 4

Bagietkę pokrój na mniejsze kawałki. Skrop obficie pozostałą oliwą i wstaw do piekarnika. Piecz w 200 stopniach, aż grzanki zrobią się rumiane.

Zupa toskańska  - Krok 4

Krok 5

Pod koniec gotowania dodaj do zupy listki tymianku, posiekane liście bazylii oraz szczyptę cukru. Zagotuj i wlewaj na talerze. Po wierzchu posyp upieczonymi grzankami i posyp startym parmezanem. Podawaj natychmiast.

Zupa toskańska  - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Małgorzata Cygan

    Małgorzata Cygan , 07.07.2020

    Okej

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Nowińska

    Krystyna Nowińska , 05.02.2018

    Smaczna i na czasie zupa.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa toskańska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa toskańska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa toskańska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa toskańska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa toskańska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa toskańska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa toskańska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa toskańska  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa toskańska Zupa toskańska

Przygotuj kulinarny klasyk w zupełnie nowej odsłonie – tradycyjną pomidorową zastąp pyszną, lekko pikantną zupą toskańską. Szybkie i smaczne gotowanie jest możliwe, wystarczy znać sprawdzone receptury, które ułatwią planowanie codziennych posiłków. Wypróbuj przepis na zupę toskańską i przenieś się na chwilę do słonecznej Italii.

Dla kogo?

Nie wiesz, od czego zacząć przygotowanie toskańskiej zupy pomidorowej? W pierwszej kolejności posiekaj składniki, które nadadzą potrawie wyrazisty smak, czyli cebulę, czosnek oraz papryczkę chili. Jeśli jesteś miłośnikiem charakternych dań, toskańska zupa szybko stanie się jedną z twoich ulubionych przystawek.

Dla urozmaicenia:

Wspomniane produkty, potrzebne do przygotowania toskańskiej zupy, podsmaż w garnku na rozgrzanej oliwie z oliwek. Gdy się zarumienią, zalej całość bulionem wołowym. Do wywaru dodaj pokrojone pomidory z puszki lub przecier pomidorowy, inaczej zwany passatą, i gotuj przez około kwadrans. Pod koniec gotowania przypraw zupę gałązkami świeżego tymianku i bazylii oraz szczyptą cukru. Zupa toskańska kapitalnie sprawdzi się jako pierwsze danie obiadowe i wstęp do wybornego posiłku.

Czy wiesz, że?

Oryginalna zupa toskańska pochodzi z regionu położonego w środkowych Włoszech.

Dla urozmaicenia:

Zupę toskańską według przepisu podaje się z grzanką – żeby ją przygotować pokrój na kawałki bagietkę, skrop ją obficie oliwą, ułóż na blaszce i wstaw do piekarnika. Piecz do momentu, aż grzanki będą rumiane i chrupiące. Gotową zupę nalewaj do talerzy, na wierzchu ułóż kilka kawałków bagietki, a całość posyp dużą ilością startego parmezanu. Zupa toskańska z mozzarellą też smakuje wyśmienicie. Danie podawaj bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowane listkiem świeżej bazylii.