Krem z zielonego groszku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krem z zielonego groszku

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 łyżka

2 szczypty

2 szczypty

2 szczypty

4 łyżki

750 mililitrów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Groszek opłucz i dobrze osącz - mrożonego nie musisz myć. Szalotki obierz, posiekaj.

Krok 2

W garnku roztop masło, zeszklij szalotkę. Dorzuć groszek i smaż chwilę mieszając. Dodaj ok. 1/2 łyżeczki cukru. Zalej bulionem z bulionetek rozpuszczonych w ok. 750 ml wody i gotuj na małym ogniu aż groszek będzie miękki - nie przykrywaj garnka !

Krok 3

Zupę zmiksuj dosypując jeszcze miętę i dolewając śmietankę. Jeśli bęzie zbyt gęsta dolej troszkę wody. Dopraw do smaku ew. solą i pieprzem. Podawaj z kleksikami gęstej śmietany albo jogurtu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krem z zielonego groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krem z zielonego groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krem z zielonego groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krem z zielonego groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krem z zielonego groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krem z zielonego groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krem z zielonego groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krem z zielonego groszku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej