Krem z zielonego groszku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krem z zielonego groszku

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 łyżka

2 szczypty

2 szczypty

2 szczypty

4 łyżki

750 mililitrów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Groszek opłucz i dobrze osącz - mrożonego nie musisz myć. Szalotki obierz, posiekaj.

Krok 2

W garnku roztop masło, zeszklij szalotkę. Dorzuć groszek i smaż chwilę mieszając. Dodaj ok. 1/2 łyżeczki cukru. Zalej bulionem z bulionetek rozpuszczonych w ok. 750 ml wody i gotuj na małym ogniu aż groszek będzie miękki - nie przykrywaj garnka !

Krok 3

Zupę zmiksuj dosypując jeszcze miętę i dolewając śmietankę. Jeśli bęzie zbyt gęsta dolej troszkę wody. Dopraw do smaku ew. solą i pieprzem. Podawaj z kleksikami gęstej śmietany albo jogurtu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krem z zielonego groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krem z zielonego groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krem z zielonego groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krem z zielonego groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krem z zielonego groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krem z zielonego groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krem z zielonego groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krem z zielonego groszku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sos paprykowy 3
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej