PRZEPISY.PL
Krem z zielonego groszku - autor: Izabella Kulińska

Krem z zielonego groszku

  • 30
  • 4
  • Łatwe
  • 0
0
osób dodało do Mniamlisty
0
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • szalotka2 szt
  • masło1 łyżka
  • do smaku: sól, pieprz biały mielony, cukier6 szczypt
  • do ozdoby: gęsta śmietana albo jogurt 4 łyżki
  • woda750 ml
  • Krok 1

    Groszek opłucz i dobrze osącz - mrożonego nie musisz myć. Szalotki obierz, posiekaj.
  • Krok 2

    W garnku roztop masło, zeszklij szalotkę. Dorzuć groszek i smaż chwilę mieszając. Dodaj ok. 1/2 łyżeczki cukru. Zalej bulionem z bulionetek rozpuszczonych w ok. 750 ml wody i gotuj na małym ogniu aż groszek będzie miękki - nie przykrywaj garnka !
  • Krok 3

    Zupę zmiksuj dosypując jeszcze miętę i dolewając śmietankę. Jeśli bęzie zbyt gęsta dolej troszkę wody. Dopraw do smaku ew. solą i pieprzem. Podawaj z kleksikami gęstej śmietany albo jogurtu.

Więcej przepisów z tym produktem

Bulionetka warzywna KnorrZobacz wszystkie

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

20
osób dodało do Mniamlisty
45''
4
Łatwe
75
osób dodało do Mniamlisty
30''
8
Łatwe
11
osób dodało do Mniamlisty
45''
4
Łatwe
5
osób dodało do Mniamlisty
90''
4
Łatwe