Ciecierzyca z ziemniakami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

8

202 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

123 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

188 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 łyżeczki

2 łyżki

0.5 kilograma

0.5 litra

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obrane ziemniaki i cebulę pokrój w niewielką kostkę. Przeciśnij czosnek przez praskę.

Ciecierzyca z ziemniakami - Krok 1

Krok 2

Wrzuć nasiona kuminu na rozgrzany olej i smaż je, aż nabiorą rumianego koloru.

Ciecierzyca z ziemniakami - Krok 2

Krok 3

Teraz dodaj cebulę, czosnek i chili i smaż, aż cebula zmieni kolor na lekko brązowy.

Ciecierzyca z ziemniakami - Krok 3

Krok 4

Następnie dodaj kurkumę, curry, 100 mililitrów wody i duś mieszając, aż powstanie pasta z cebulą.

Ciecierzyca z ziemniakami - Krok 4

Krok 5

Do tego wrzuć surowe ziemniaki i zamieszaj. Wlej resztę wody i dodaj Bulionetkę wołową Knorr. Całość gotuj kolejne 10 minut. Odsącz i wypłucz ciecierzycę.

Ciecierzyca z ziemniakami - Krok 5

Krok 6

Kiedy ziemniaki zaczną mięknąć dodaj ciecierzycę. Jeśli jest za mało wody to dolej. Kiedy ziemniaki będą miękkie rozgnieć kilka z nich, aby sos stał się gęstszy. Serwuj z indyjskim chlebem udekorowane zmielonym kuminem.

Ciecierzyca z ziemniakami - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Kmin rzymski z Indii mielony Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Kmin rzymski z Indii mielony Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciecierzyca z ziemniakamiCiecierzyca z ziemniakami

Ciecierzyca z ziemniakami to świetna alternatywa dla mięsnych obiadów. Jej delikatny, nieco słodkawy i orzechowy smak doskonale komponuje się z wieloma składnikami. Zastanawiasz się, jak przygotować tę potrawę? Na początek pokrój obrane ziemniaki i cebulę w niewielką kostkę. Ziarna kuminu podsmażaj na rozgrzanej oliwie do momentu, aż nabiorą rumianego koloru. Dodaj wcześniej pokrojone warzywa, uzupełniając mieszankę o przeciśnięty przez praskę czosnek i chili. Przypraw potrawę niewielką ilością kurkumy i curry, które nadadzą jej intensywnego smaku i koloru. Wlej wodę i duś do momentu, aż pasta z cebuli uzyska gęstą konsystencję. Pod koniec dodaj jeszcze surowe ziemniaki, dolej trochę wody i połącz z esencją do duszonych warzyw. Następnie odsącz i wypłucz cieciorkę, a kiedy ziemniaki zmiękną – wyłóż je na patelnię. Całość duś jeszcze przez kilka minut – i gotowe. Z czym podawać to danie? Serwuj je z indyjskim chlebem lub z usmażonymi krewetkami. Dzięki temu przepisowi przygotujesz perfekcyjną ciecierzycę z ziemniakami. Smacznego!