Ciecierzyca z ziemniakami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciecierzyca z ziemniakami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

11

219 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

130 osób wydrukowało

Pobierz pdf

199 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

0.5 łyżeczki

1 szczypta

1 łyżeczka

1 łyżka

0.5 litra

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obrane ziemniaki i cebulę pokrój w niewielką kostkę. Przeciśnij czosnek przez praskę.

Ciecierzyca z ziemniakami - Krok 1

Krok 2

Wrzuć nasiona kuminu na rozgrzany olej i smaż je, aż nabiorą rumianego koloru.

Ciecierzyca z ziemniakami - Krok 2

Krok 3

Teraz dodaj cebulę, czosnek i chili i smaż, aż cebula zmieni kolor na lekko brązowy.

Ciecierzyca z ziemniakami - Krok 3

Krok 4

Następnie dodaj kurkumę, curry, 100 mililitrów wody i duś mieszając, aż powstanie pasta z cebulą.

Ciecierzyca z ziemniakami - Krok 4

Krok 5

Do tego wrzuć surowe ziemniaki i zamieszaj. Wlej resztę wody i dodaj Bulionetkę wołową Knorr. Całość gotuj kolejne 10 minut. Odsącz i wypłucz ciecierzycę.

Ciecierzyca z ziemniakami - Krok 5

Krok 6

Kiedy ziemniaki zaczną mięknąć dodaj ciecierzycę. Jeśli jest za mało wody to dolej. Kiedy ziemniaki będą miękkie rozgnieć kilka z nich, aby sos stał się gęstszy. Serwuj z indyjskim chlebem udekorowane zmielonym kuminem.

Ciecierzyca z ziemniakami - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciecierzyca z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciecierzyca z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciecierzyca z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciecierzyca z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciecierzyca z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciecierzyca z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciecierzyca z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciecierzyca z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciecierzyca z ziemniakamiCiecierzyca z ziemniakami

Ciecierzyca z ziemniakami to świetna alternatywa dla mięsnych obiadów. Jej delikatny, nieco słodkawy i orzechowy smak doskonale komponuje się z wieloma składnikami. Zastanawiasz się, jak przygotować tę potrawę? Na początek pokrój obrane ziemniaki i cebulę w niewielką kostkę. Ziarna kuminu podsmażaj na rozgrzanej oliwie do momentu, aż nabiorą rumianego koloru. Dodaj wcześniej pokrojone warzywa, uzupełniając mieszankę o przeciśnięty przez praskę czosnek i chili. Przypraw potrawę niewielką ilością kurkumy i curry, które nadadzą jej intensywnego smaku i koloru. Wlej wodę i duś do momentu, aż pasta z cebuli uzyska gęstą konsystencję. Pod koniec dodaj jeszcze surowe ziemniaki, dolej trochę wody i połącz z esencją do duszonych warzyw. Następnie odsącz i wypłucz cieciorkę, a kiedy ziemniaki zmiękną – wyłóż je na patelnię. Całość duś jeszcze przez kilka minut – i gotowe. Z czym podawać to danie? Serwuj je z indyjskim chlebem lub z usmażonymi krewetkami. Dzięki temu przepisowi przygotujesz perfekcyjną ciecierzycę z ziemniakami. Smacznego!