
Składniki
0.5 kilograma
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
0.5 łyżeczki
1 szczypta
1 łyżeczka
1 łyżka
0.5 litra
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obrane ziemniaki i cebulę pokrój w niewielką kostkę. Przeciśnij czosnek przez praskę.

Krok 2
Wrzuć nasiona kuminu na rozgrzany olej i smaż je, aż nabiorą rumianego koloru.

Krok 3
Teraz dodaj cebulę, czosnek i chili i smaż, aż cebula zmieni kolor na lekko brązowy.

Krok 4
Następnie dodaj kurkumę, curry, 100 mililitrów wody i duś mieszając, aż powstanie pasta z cebulą.

Krok 5
Do tego wrzuć surowe ziemniaki i zamieszaj. Wlej resztę wody i dodaj Bulionetkę wołową Knorr. Całość gotuj kolejne 10 minut. Odsącz i wypłucz ciecierzycę.

Krok 6
Kiedy ziemniaki zaczną mięknąć dodaj ciecierzycę. Jeśli jest za mało wody to dolej. Kiedy ziemniaki będą miękkie rozgnieć kilka z nich, aby sos stał się gęstszy. Serwuj z indyjskim chlebem udekorowane zmielonym kuminem.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Bulionetka wołowa Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciecierzyca z ziemniakami
Ciecierzyca z ziemniakami to świetna alternatywa dla mięsnych obiadów. Jej delikatny, nieco słodkawy i orzechowy smak doskonale komponuje się z wieloma składnikami. Zastanawiasz się, jak przygotować tę potrawę? Na początek pokrój obrane ziemniaki i cebulę w niewielką kostkę. Ziarna kuminu podsmażaj na rozgrzanej oliwie do momentu, aż nabiorą rumianego koloru. Dodaj wcześniej pokrojone warzywa, uzupełniając mieszankę o przeciśnięty przez praskę czosnek i chili. Przypraw potrawę niewielką ilością kurkumy i curry, które nadadzą jej intensywnego smaku i koloru. Wlej wodę i duś do momentu, aż pasta z cebuli uzyska gęstą konsystencję. Pod koniec dodaj jeszcze surowe ziemniaki, dolej trochę wody i połącz z esencją do duszonych warzyw. Następnie odsącz i wypłucz cieciorkę, a kiedy ziemniaki zmiękną – wyłóż je na patelnię. Całość duś jeszcze przez kilka minut – i gotowe. Z czym podawać to danie? Serwuj je z indyjskim chlebem lub z usmażonymi krewetkami. Dzięki temu przepisowi przygotujesz perfekcyjną ciecierzycę z ziemniakami. Smacznego!