Ziemniaki z ciecierzycą - po chłopsku: przepis | Przepisy.pl pixel

Ciecierzyca z ziemniakami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

16

heart
234 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

165 osób wydrukowało

Pobierz pdf

299 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

0.5 łyżeczki

1 szczypta

1 łyżeczka

1 łyżka

0.5 litra

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obrane ziemniaki i cebulę pokrój w niewielką kostkę. Przeciśnij czosnek przez praskę.

Ciecierzyca z ziemniakami - Krok 1

Krok 2

Wrzuć nasiona kuminu na rozgrzany olej i smaż je, aż nabiorą rumianego koloru.

Ciecierzyca z ziemniakami - Krok 2

Krok 3

Teraz dodaj cebulę, czosnek i chili i smaż, aż cebula zmieni kolor na lekko brązowy.

Ciecierzyca z ziemniakami - Krok 3

Krok 4

Następnie dodaj kurkumę, curry, 100 mililitrów wody i duś mieszając, aż powstanie pasta z cebulą.

Ciecierzyca z ziemniakami - Krok 4

Krok 5

Do tego wrzuć surowe ziemniaki i zamieszaj. Wlej resztę wody i dodaj Bulionetkę wołową Knorr. Całość gotuj kolejne 10 minut. Odsącz i wypłucz ciecierzycę.

Ciecierzyca z ziemniakami - Krok 5

Krok 6

Kiedy ziemniaki zaczną mięknąć dodaj ciecierzycę. Jeśli jest za mało wody to dolej. Kiedy ziemniaki będą miękkie rozgnieć kilka z nich, aby sos stał się gęstszy. Serwuj z indyjskim chlebem udekorowane zmielonym kuminem.

Ciecierzyca z ziemniakami - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciecierzyca z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciecierzyca z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciecierzyca z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciecierzyca z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciecierzyca z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciecierzyca z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciecierzyca z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciecierzyca z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zawijasy z dynią
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciecierzyca z ziemniakamiCiecierzyca z ziemniakami

Ciecierzyca z ziemniakami to świetna alternatywa dla mięsnych obiadów. Jej delikatny, nieco słodkawy i orzechowy smak doskonale komponuje się z wieloma składnikami. Zastanawiasz się, jak przygotować tę potrawę? Na początek pokrój obrane ziemniaki i cebulę w niewielką kostkę. Ziarna kuminu podsmażaj na rozgrzanej oliwie do momentu, aż nabiorą rumianego koloru. Dodaj wcześniej pokrojone warzywa, uzupełniając mieszankę o przeciśnięty przez praskę czosnek i chili. Przypraw potrawę niewielką ilością kurkumy i curry, które nadadzą jej intensywnego smaku i koloru. Wlej wodę i duś do momentu, aż pasta z cebuli uzyska gęstą konsystencję. Pod koniec dodaj jeszcze surowe ziemniaki, dolej trochę wody i połącz z esencją do duszonych warzyw. Następnie odsącz i wypłucz cieciorkę, a kiedy ziemniaki zmiękną – wyłóż je na patelnię. Całość duś jeszcze przez kilka minut – i gotowe. Z czym podawać to danie? Serwuj je z indyjskim chlebem lub z usmażonymi krewetkami. Dzięki temu przepisowi przygotujesz perfekcyjną ciecierzycę z ziemniakami. Smacznego!