Cieciorka po indyjsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cieciorka po indyjsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

heart
277 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

272 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

445 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

3 sztuki

100 gramów

3 sztuki

3 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżeczki

1 łyżeczka

350 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój obrane ziemniaki w grubą kostkę, cebule w cienkie plastry, pomidory w kostkę razem z skórą i nasionami.

Cieciorka po indyjsku - Krok 1

Krok 2

Rozgrzej na patelni tłuszcz i dodaj przyprawy: gorczycę, kmin rzymski, kolendrę i kurkumę.

Cieciorka po indyjsku - Krok 2

Krok 3

Gdy nasiona zbrązowieją, dorzuć cebule, chilli i smaż do momentu, aż cebula będzie szklista, po czym dodaj ziemniaki. Wlej 200 mililitrów wody.

Cieciorka po indyjsku - Krok 3

Krok 4

Gotuj pod przykryciem, gdy ziemniaki zrobią się miękkie, dodaj ugotowaną cieciorkę oraz pomidory.

Cieciorka po indyjsku - Krok 4

Krok 5

Rozprowadź Fix Spaghetti Napoli Knorr w 150 mililitrach wody, dodaj do potrawy. Gotuj do momentu, gdy składniki staną się jednolitą masą. Przed podaniem możesz dodać kilka łyżek jogurtu naturalnego.

Cieciorka po indyjsku - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Andrzej O.

    Andrzej O. , 02.09.2017

    Robię jako danie na imprezkę, tak rodzinie posmakowało.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Ddd

    Agnieszka Ddd , 16.08.2015

    bardzo dobra zupa

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cieciorka po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cieciorka po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cieciorka po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cieciorka po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cieciorka po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cieciorka po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cieciorka po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cieciorka po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cieciorka po indyjskuCieciorka po indyjsku

Cieciorka po indyjsku zachwyca swoim wyrafinowanym smakiem. Pokochają ją miłośnicy orientalnych dań, wegetarianie i wszyscy, którzy po prostu lubią dobrze zjeść. Cieciorka, znana także jako ciecierzyca lub groch włoski, to jeden z podstawowych składników indyjskiej kuchni. Ma nieco słodkawy, delikatny smak, o lekko wyczuwalnej orzechowej nucie. Przed gotowaniem należy namoczyć ją na 10-12 godzin w wodzie z łyżeczką sody oczyszczonej. Równie dobrze jednak smakuje cieciorka z puszki – gotowa do natychmiastowego użycia. Warto wiedzieć, że nasiona ciecierzycy traktowane są w Egipcie jako afrodyzjak, ponieważ działają silnie pobudzająco. Jeśli więc szukasz odpowiedniego dania na romantyczną kolację we dwoje, cieciorka po indyjsku będzie idealna. Gotowe danie udekoruj świeżymi listkami kolendry lub posiekaną natką pietruszki.