Cieciorka po indyjsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cieciorka po indyjsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

heart
277 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

278 osób wydrukowało

Pobierz pdf

447 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

3 sztuki

100 gramów

3 sztuki

3 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżeczki

1 łyżeczka

350 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój obrane ziemniaki w grubą kostkę, cebule w cienkie plastry, pomidory w kostkę razem z skórą i nasionami.

Cieciorka po indyjsku - Krok 1

Krok 2

Rozgrzej na patelni tłuszcz i dodaj przyprawy: gorczycę, kmin rzymski, kolendrę i kurkumę.

Cieciorka po indyjsku - Krok 2

Krok 3

Gdy nasiona zbrązowieją, dorzuć cebule, chilli i smaż do momentu, aż cebula będzie szklista, po czym dodaj ziemniaki. Wlej 200 mililitrów wody.

Cieciorka po indyjsku - Krok 3

Krok 4

Gotuj pod przykryciem, gdy ziemniaki zrobią się miękkie, dodaj ugotowaną cieciorkę oraz pomidory.

Cieciorka po indyjsku - Krok 4

Krok 5

Rozprowadź Fix Spaghetti Napoli Knorr w 150 mililitrach wody, dodaj do potrawy. Gotuj do momentu, gdy składniki staną się jednolitą masą. Przed podaniem możesz dodać kilka łyżek jogurtu naturalnego.

Cieciorka po indyjsku - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Andrzej O.

    Andrzej O. , 02.09.2017

    Robię jako danie na imprezkę, tak rodzinie posmakowało.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Ddd

    Agnieszka Ddd , 16.08.2015

    bardzo dobra zupa

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cieciorka po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cieciorka po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cieciorka po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cieciorka po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cieciorka po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cieciorka po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cieciorka po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cieciorka po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cieciorka po indyjskuCieciorka po indyjsku

Cieciorka po indyjsku zachwyca swoim wyrafinowanym smakiem. Pokochają ją miłośnicy orientalnych dań, wegetarianie i wszyscy, którzy po prostu lubią dobrze zjeść. Cieciorka, znana także jako ciecierzyca lub groch włoski, to jeden z podstawowych składników indyjskiej kuchni. Ma nieco słodkawy, delikatny smak, o lekko wyczuwalnej orzechowej nucie. Przed gotowaniem należy namoczyć ją na 10-12 godzin w wodzie z łyżeczką sody oczyszczonej. Równie dobrze jednak smakuje cieciorka z puszki – gotowa do natychmiastowego użycia. Warto wiedzieć, że nasiona ciecierzycy traktowane są w Egipcie jako afrodyzjak, ponieważ działają silnie pobudzająco. Jeśli więc szukasz odpowiedniego dania na romantyczną kolację we dwoje, cieciorka po indyjsku będzie idealna. Gotowe danie udekoruj świeżymi listkami kolendry lub posiekaną natką pietruszki.