Ziemniaki po bombajsku - przepis wegetariański | Przepisy.pl pixel

Ziemniaki po bombajsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

heart
150 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

105 osób wydrukowało

Pobierz pdf

270 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

3 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kostkę Bulion na włoszczyźnie Knorr zagotuj z 0,5 litrem wody. Odstaw.

Ziemniaki po bombajsku - Krok 1

Krok 2

Pomidory pokrój w kostkę, nie odlewaj soku. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.

Ziemniaki po bombajsku - Krok 2

Krok 3

Rozgrzej olej i wrzuć wszystkie przyprawy, dopraw do smaku solą, jeśli uznasz, że jest to konieczne. Mieszaj, aby się nie przypaliły. Dodaj ziemniaki i dokładnie wymieszaj.

Ziemniaki po bombajsku - Krok 3

Krok 4

Wlej połowę bulionu i doprowadź do wrzenia.

Ziemniaki po bombajsku - Krok 4

Krok 5

Po 5 minutach wrzuć pomidory i dolej bulionu. Gotuj, aż ziemniaki zmiękną. Na koniec wrzuć świeżą posiekaną kolendrę. Podawaj z kefirem.

Ziemniaki po bombajsku - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziemniaki po bombajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziemniaki po bombajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziemniaki po bombajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziemniaki po bombajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziemniaki po bombajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziemniaki po bombajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziemniaki po bombajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ziemniaki po bombajsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ziemniaki po bombajskuZiemniaki po bombajsku

Smaczne i kolorowe, a do tego uniwersalne – ziemniaki po bombajsku to oryginalny dodatek do potraw mięsnych, ale równie dobrze mogą być podawane jako samodzielne danie. Zacznij od zagotowania wody wymieszanej z kostką bulionową na włoszczyźnie. Następnie pomidory i ziemniaki pokrój w kostkę – pamiętaj, by te ostatnie wcześniej obrać. Na patelni rozgrzej oliwę i wsyp wszystkie sugerowane w przepisie przyprawy – mieszaj je co chwilę, żeby się nie przypaliły. Na koniec dodaj ziemniaki i ponownie wymieszaj, wlewając połowę bulionu. Po kilku minutach dorzuć pokrojone pomidory i dolej resztę wywaru. Gotuj wszystko do momentu, aż ziemniaki zmiękną. Ostatnim etapem przygotowań będzie dosypanie świeżej posiekanej kolendry, która nada daniu wyrazistszego smaku oraz odpowiedniego aromatu. Ziemniaki po bombajsku podawaj solo albo z kefirem. Będą pasować nie tylko do dań mięsnych, ale i do jajek sadzonych czy prostej sałatki z sezonowych warzyw. Przekonaj się, jak znakomicie smakują ziemniaki po bombajsku.