Ziemniaki po bombajsku - przepis wegetariański | Przepisy.pl pixel

Ziemniaki po bombajsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

148 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

100 osób wydrukowało

Pobierz pdf

262 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

3 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kostkę Bulion na włoszczyźnie Knorr zagotuj z 0,5 litrem wody. Odstaw.

Ziemniaki po bombajsku - Krok 1

Krok 2

Pomidory pokrój w kostkę, nie odlewaj soku. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.

Ziemniaki po bombajsku - Krok 2

Krok 3

Rozgrzej olej i wrzuć wszystkie przyprawy, dopraw do smaku solą, jeśli uznasz, że jest to konieczne. Mieszaj, aby się nie przypaliły. Dodaj ziemniaki i dokładnie wymieszaj.

Ziemniaki po bombajsku - Krok 3

Krok 4

Wlej połowę bulionu i doprowadź do wrzenia.

Ziemniaki po bombajsku - Krok 4

Krok 5

Po 5 minutach wrzuć pomidory i dolej bulionu. Gotuj, aż ziemniaki zmiękną. Na koniec wrzuć świeżą posiekaną kolendrę. Podawaj z kefirem.

Ziemniaki po bombajsku - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziemniaki po bombajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziemniaki po bombajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziemniaki po bombajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziemniaki po bombajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziemniaki po bombajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziemniaki po bombajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziemniaki po bombajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ziemniaki po bombajsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ziemniaki po bombajskuZiemniaki po bombajsku

Smaczne i kolorowe, a do tego uniwersalne – ziemniaki po bombajsku to oryginalny dodatek do potraw mięsnych, ale równie dobrze mogą być podawane jako samodzielne danie. Zacznij od zagotowania wody wymieszanej z kostką bulionową na włoszczyźnie. Następnie pomidory i ziemniaki pokrój w kostkę – pamiętaj, by te ostatnie wcześniej obrać. Na patelni rozgrzej oliwę i wsyp wszystkie sugerowane w przepisie przyprawy – mieszaj je co chwilę, żeby się nie przypaliły. Na koniec dodaj ziemniaki i ponownie wymieszaj, wlewając połowę bulionu. Po kilku minutach dorzuć pokrojone pomidory i dolej resztę wywaru. Gotuj wszystko do momentu, aż ziemniaki zmiękną. Ostatnim etapem przygotowań będzie dosypanie świeżej posiekanej kolendry, która nada daniu wyrazistszego smaku oraz odpowiedniego aromatu. Ziemniaki po bombajsku podawaj solo albo z kefirem. Będą pasować nie tylko do dań mięsnych, ale i do jajek sadzonych czy prostej sałatki z sezonowych warzyw. Przekonaj się, jak znakomicie smakują ziemniaki po bombajsku.