Ziemniaki po bombajsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ziemniaki po bombajsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

141 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

91 osób wydrukowało

Pobierz pdf

215 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

3 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kostkę Bulion na włoszczyźnie Knorr zagotuj z 0,5 litrem wody. Odstaw.

Ziemniaki po bombajsku - Krok 1

Krok 2

Pomidory pokrój w kostkę, nie odlewaj soku. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.

Ziemniaki po bombajsku - Krok 2

Krok 3

Rozgrzej olej i wrzuć wszystkie przyprawy, dopraw do smaku solą, jeśli uznasz, że jest to konieczne. Mieszaj, aby się nie przypaliły. Dodaj ziemniaki i dokładnie wymieszaj.

Ziemniaki po bombajsku - Krok 3

Krok 4

Wlej połowę bulionu i doprowadź do wrzenia.

Ziemniaki po bombajsku - Krok 4

Krok 5

Po 5 minutach wrzuć pomidory i dolej bulionu. Gotuj, aż ziemniaki zmiękną. Na koniec wrzuć świeżą posiekaną kolendrę. Podawaj z kefirem.

Ziemniaki po bombajsku - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziemniaki po bombajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziemniaki po bombajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziemniaki po bombajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziemniaki po bombajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziemniaki po bombajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziemniaki po bombajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziemniaki po bombajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ziemniaki po bombajsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ziemniaki po bombajskuZiemniaki po bombajsku

Smaczne i kolorowe, a do tego uniwersalne – ziemniaki po bombajsku to oryginalny dodatek do potraw mięsnych, ale równie dobrze mogą być podawane jako samodzielne danie. Zacznij od zagotowania wody wymieszanej z kostką bulionową na włoszczyźnie. Następnie pomidory i ziemniaki pokrój w kostkę – pamiętaj, by te ostatnie wcześniej obrać. Na patelni rozgrzej oliwę i wsyp wszystkie sugerowane w przepisie przyprawy – mieszaj je co chwilę, żeby się nie przypaliły. Na koniec dodaj ziemniaki i ponownie wymieszaj, wlewając połowę bulionu. Po kilku minutach dorzuć pokrojone pomidory i dolej resztę wywaru. Gotuj wszystko do momentu, aż ziemniaki zmiękną. Ostatnim etapem przygotowań będzie dosypanie świeżej posiekanej kolendry, która nada daniu wyrazistszego smaku oraz odpowiedniego aromatu. Ziemniaki po bombajsku podawaj solo albo z kefirem. Będą pasować nie tylko do dań mięsnych, ale i do jajek sadzonych czy prostej sałatki z sezonowych warzyw. Przekonaj się, jak znakomicie smakują ziemniaki po bombajsku.