Zupa dahl – przepis z soczewicy: indyjska | Przepisy.pl pixel

Zupa dahl

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

46

624 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

663 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1011 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

175 gramów

3 opakowania

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

300 mililitrów

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

1 łyżka

0.25 łyżeczki

2 łyżki

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kostkę Bulion na włoszczyźnie zagotuj z 0.5 litrem wody. Odstaw na bok. Posiekaj czosnek i cebulę.

Zupa dahl - Krok 1

Krok 2

Rozgrzej olej w dużym garnku i podsmaż posiekany czosnek i cebulę. Dodaj przyprawy i duś przez moment.

Zupa dahl - Krok 2

Krok 3

Dorzuć pomidory, soczewicę, sok z połowy cytryny, dolej mleko kokosowe i bulion. Gotuj przez 25 minut. Przed podaniem posyp kolendrą i podawaj z podgrzanym chlebkiem naan.

Zupa dahl - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

3

Opinie o przepisie

  • Andy

    Andy , 10.03.2024

    Już kolejny raz robię ta zupę i ciągle smakuje. Mała modyfikacja to na początku smażę pocięta w kostkę pierś kurczaka.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania Szymańska

    Ania Szymańska , 20.04.2020

    Jest super , jutro zrobię foto

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ewq ewq

    ewq ewq , 04.03.2019

    bardzo aromatyczna , jeśli ktoś nie przepada za bombą smakową to nie jest to przepis dla niego. Dla nas smaczny.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa dahl - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa dahl - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa dahl - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa dahl - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa dahl - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa dahl - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa dahl - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa dahl - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Roladki po bolońsku
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.

Czytaj więcej

Nuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa dahlZupa dahl

Głównym składnikiem zupy dahl z tego przepisu jest czerwona soczewica połączona z pomidorami z puszki oraz kremowym napojem kokosowym. Intensywny smak potrawy uzyskasz dzięki przyprawom: kurkumie, garam masala, papryczce chili oraz kminkowi. Możesz mieć pewność, że indyjska zupa dahl wypełni cudownym aromatem całą kuchnię i jadalnię. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla ciebie przyjemnością.

Dla kogo? Jeśli masz ochotę na gęstą i dobrze doprawioną zupę, koniecznie sięgnij po inspirację do kuchni indyjskiej. Aromatyczna zupa dahl z soczewicy okaże się wspaniałą odskocznią od tradycyjnych polskich potraw pokroju jarzynowej czy pomidorówki.

Na jaką okazję? Nie musisz wychodzić do restauracji, by skosztować przysmaku z dalekich Indii! Wszystkie składniki zupy dahl podsmaż w garnku na rozgrzanym oleju z dodatkiem pokrojonej w drobną kostkę cebuli oraz czosnku. Ten zabieg pozwoli wydobyć z orientalnych przypraw pełnię ich smaku i aromatu, z których słynie zupa dahl. Do garnka wlej napój kokosowe, pokrojone pomidory z puszki, soczewicę oraz bulion z włoszczyzny przyrządzony na bazie kostki.

Czy wiesz, że? Aby nieco przełamać słodki smak napoju kokosowego, do zupy dahl z soczewicą dodaj także sok wyciśnięty z cytryny. Całość gotuj przez około pół godziny.

Dla urozmaicenia: Przepis na zupę dahl nie będzie kompletny bez odpowiedniego zwieńczenia. Podawaj na ciepło z dodatkiem podgrzanego chlebka naan, a do dekoracji użyj listków świeżej kolendry. Jeśli jednak brakuje ci tych składników, indyjska zupa z soczewicy będzie smakować równie dobrze z kromką świeżego pieczywa.