Zupa dahl

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

38

443 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

484 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

650 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

175 gramów

3 opakowania

1 sztuka

300 mililitrów

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

1 łyżka

0.25 łyżeczki

2 łyżki

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kostkę Bulion na włoszczyźnie zagotuj z 0.5 litrem wody. Odstaw na bok. Posiekaj czosnek i cebulę.

Zupa dahl - Krok 1

Krok 2

Rozgrzej olej w dużym garnku i podsmaż posiekany czosnek i cebulę. Dodaj przyprawy i duś przez moment.

Zupa dahl - Krok 2

Krok 3

Dorzuć pomidory, soczewicę, sok z połowy cytryny, dolej mleko kokosowe i bulion. Gotuj przez 25 minut. Przed podaniem posyp kolendrą i podawaj z podgrzanym chlebkiem naan.

Zupa dahl - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

2

Opinie o przepisie

  • Ania Szymańska

    Ania Szymańska , 20.04.2020

    Jest super , jutro zrobię foto

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ewq ewq

    ewq ewq , 04.03.2019

    bardzo aromatyczna , jeśli ktoś nie przepada za bombą smakową to nie jest to przepis dla niego. Dla nas smaczny.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa dahl - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa dahl - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa dahl - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa dahl - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa dahl - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa dahl - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa dahl - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Sałatka z bobem i jajkiem
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa dahlZupa dahl

Jeśli masz ochotę na gęstą i dobrze doprawioną zupę, koniecznie sięgnij po inspirację do kuchni indyjskiej. Głównym składnikiem zupy dahl z tego przepisu jest czerwona soczewica połączona z pomidorami z puszki oraz kremowym mlekiem kokosowym. Intensywny smak tej potrawy uzyskasz dzięki przyprawom: kurkumie, garam masala, papryczce chili oraz kminkowi. Wszystkie składniki podsmaż w garnku na rozgrzanym oleju z dodatkiem pokrojonej w drobną kostkę cebuli oraz czosnku. Ten zabieg pozwoli wydobyć z orientalnych przypraw pełnię ich smaku i aromatu. Do garnka wlej mleczko kokosowe, pokrojone pomidory z puszki, soczewicę oraz bulion z włoszczyzny przyrządzony na bazie kostki. Aby nieco przełamać słodki smak mleczka kokosowego, do zupy dodaj także sok wyciśnięty z cytryny. Całość gotuj przez około pół godziny. Zupę dahl podawaj na ciepło z dodatkiem podgrzanego chlebka naan, a do dekoracji użyj listków świeżej kolendry. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.