Zupa dahl przepis – Zobacz na przepisy.pl

Zupa dahl

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

38

446 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

487 osób wydrukowało

Pobierz pdf

659 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

175 gramów

3 opakowania

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

300 mililitrów

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

1 łyżka

0.25 łyżeczki

2 łyżki

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kostkę Bulion na włoszczyźnie zagotuj z 0.5 litrem wody. Odstaw na bok. Posiekaj czosnek i cebulę.

Zupa dahl - Krok 1

Krok 2

Rozgrzej olej w dużym garnku i podsmaż posiekany czosnek i cebulę. Dodaj przyprawy i duś przez moment.

Zupa dahl - Krok 2

Krok 3

Dorzuć pomidory, soczewicę, sok z połowy cytryny, dolej mleko kokosowe i bulion. Gotuj przez 25 minut. Przed podaniem posyp kolendrą i podawaj z podgrzanym chlebkiem naan.

Zupa dahl - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

2

Opinie o przepisie

  • Ania Szymańska

    Ania Szymańska , 20.04.2020

    Jest super , jutro zrobię foto

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ewq ewq

    ewq ewq , 04.03.2019

    bardzo aromatyczna , jeśli ktoś nie przepada za bombą smakową to nie jest to przepis dla niego. Dla nas smaczny.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa dahl - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa dahl - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa dahl - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa dahl - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa dahl - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa dahl - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa dahl - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa dahlZupa dahl

Jeśli masz ochotę na gęstą i dobrze doprawioną zupę, koniecznie sięgnij po inspirację do kuchni indyjskiej. Głównym składnikiem zupy dahl z tego przepisu jest czerwona soczewica połączona z pomidorami z puszki oraz kremowym mlekiem kokosowym. Intensywny smak tej potrawy uzyskasz dzięki przyprawom: kurkumie, garam masala, papryczce chili oraz kminkowi. Wszystkie składniki podsmaż w garnku na rozgrzanym oleju z dodatkiem pokrojonej w drobną kostkę cebuli oraz czosnku. Ten zabieg pozwoli wydobyć z orientalnych przypraw pełnię ich smaku i aromatu. Do garnka wlej mleczko kokosowe, pokrojone pomidory z puszki, soczewicę oraz bulion z włoszczyzny przyrządzony na bazie kostki. Aby nieco przełamać słodki smak mleczka kokosowego, do zupy dodaj także sok wyciśnięty z cytryny. Całość gotuj przez około pół godziny. Zupę dahl podawaj na ciepło z dodatkiem podgrzanego chlebka naan, a do dekoracji użyj listków świeżej kolendry. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.