Zupa dahl – przepis z soczewicy: indyjska | Przepisy.pl pixel

Zupa dahl

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

46

heart
626 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

693 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1049 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

175 gramów

3 opakowania

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

300 mililitrów

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

1 łyżka

0.25 łyżeczki

2 łyżki

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kostkę Bulion na włoszczyźnie zagotuj z 0.5 litrem wody. Odstaw na bok. Posiekaj czosnek i cebulę.

Zupa dahl - Krok 1

Krok 2

Rozgrzej olej w dużym garnku i podsmaż posiekany czosnek i cebulę. Dodaj przyprawy i duś przez moment.

Zupa dahl - Krok 2

Krok 3

Dorzuć pomidory, soczewicę, sok z połowy cytryny, dolej mleko kokosowe i bulion. Gotuj przez 25 minut. Przed podaniem posyp kolendrą i podawaj z podgrzanym chlebkiem naan.

Zupa dahl - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

3

Opinie o przepisie

  • Andy

    Andy , 10.03.2024

    Już kolejny raz robię ta zupę i ciągle smakuje. Mała modyfikacja to na początku smażę pocięta w kostkę pierś kurczaka.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania Szymańska

    Ania Szymańska , 20.04.2020

    Jest super , jutro zrobię foto

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ewq ewq

    ewq ewq , 04.03.2019

    bardzo aromatyczna , jeśli ktoś nie przepada za bombą smakową to nie jest to przepis dla niego. Dla nas smaczny.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa dahl - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa dahl - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa dahl - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa dahl - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa dahl - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa dahl - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa dahl - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa dahl - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa dahlZupa dahl

Głównym składnikiem zupy dahl z tego przepisu jest czerwona soczewica połączona z pomidorami z puszki oraz kremowym napojem kokosowym. Intensywny smak potrawy uzyskasz dzięki przyprawom: kurkumie, garam masala, papryczce chili oraz kminkowi. Możesz mieć pewność, że indyjska zupa dahl wypełni cudownym aromatem całą kuchnię i jadalnię. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla ciebie przyjemnością.

Dla kogo? Jeśli masz ochotę na gęstą i dobrze doprawioną zupę, koniecznie sięgnij po inspirację do kuchni indyjskiej. Aromatyczna zupa dahl z soczewicy okaże się wspaniałą odskocznią od tradycyjnych polskich potraw pokroju jarzynowej czy pomidorówki.

Na jaką okazję? Nie musisz wychodzić do restauracji, by skosztować przysmaku z dalekich Indii! Wszystkie składniki zupy dahl podsmaż w garnku na rozgrzanym oleju z dodatkiem pokrojonej w drobną kostkę cebuli oraz czosnku. Ten zabieg pozwoli wydobyć z orientalnych przypraw pełnię ich smaku i aromatu, z których słynie zupa dahl. Do garnka wlej napój kokosowe, pokrojone pomidory z puszki, soczewicę oraz bulion z włoszczyzny przyrządzony na bazie kostki.

Czy wiesz, że? Aby nieco przełamać słodki smak napoju kokosowego, do zupy dahl z soczewicą dodaj także sok wyciśnięty z cytryny. Całość gotuj przez około pół godziny.

Dla urozmaicenia: Przepis na zupę dahl nie będzie kompletny bez odpowiedniego zwieńczenia. Podawaj na ciepło z dodatkiem podgrzanego chlebka naan, a do dekoracji użyj listków świeżej kolendry. Jeśli jednak brakuje ci tych składników, indyjska zupa z soczewicy będzie smakować równie dobrze z kromką świeżego pieczywa.