Zupa dahl

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

38

433 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

483 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

648 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

175 gramów

3 opakowania

300 mililitrów

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

0.25 łyżeczki

2 łyżki

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kostkę Bulion na włoszczyźnie zagotuj z 0.5 litrem wody. Odstaw na bok. Posiekaj czosnek i cebulę.

Zupa dahl - Krok 1

Krok 2

Rozgrzej olej w dużym garnku i podsmaż posiekany czosnek i cebulę. Dodaj przyprawy i duś przez moment.

Zupa dahl - Krok 2

Krok 3

Dorzuć pomidory, soczewicę, sok z połowy cytryny, dolej mleko kokosowe i bulion. Gotuj przez 25 minut. Przed podaniem posyp kolendrą i podawaj z podgrzanym chlebkiem naan.

Zupa dahl - Krok 3
1

Opinie o przepisie

  • ewq ewq

    ewq ewq

    bardzo aromatyczna , jeśli ktoś nie przepada za bombą smakową to nie jest to przepis dla niego. Dla nas smaczny.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa dahl - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa dahl - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa dahl - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa dahl - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa dahl - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa dahl - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa dahl - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa dahlZupa dahl

Jeśli masz ochotę na gęstą i dobrze doprawioną zupę, koniecznie sięgnij po inspirację do kuchni indyjskiej. Głównym składnikiem zupy dahl z tego przepisu jest czerwona soczewica połączona z pomidorami z puszki oraz kremowym mlekiem kokosowym. Intensywny smak tej potrawy uzyskasz dzięki przyprawom: kurkumie, garam masala, papryczce chili oraz kminkowi. Wszystkie składniki podsmaż w garnku na rozgrzanym oleju z dodatkiem pokrojonej w drobną kostkę cebuli oraz czosnku. Ten zabieg pozwoli wydobyć z orientalnych przypraw pełnię ich smaku i aromatu. Do garnka wlej mleczko kokosowe, pokrojone pomidory z puszki, soczewicę oraz bulion z włoszczyzny przyrządzony na bazie kostki. Aby nieco przełamać słodki smak mleczka kokosowego, do zupy dodaj także sok wyciśnięty z cytryny. Całość gotuj przez około pół godziny. Zupę dahl podawaj na ciepło z dodatkiem podgrzanego chlebka naan, a do dekoracji użyj listków świeżej kolendry. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.