Składniki
175 gramów
3 opakowania
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
300 mililitrów
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
1 łyżka
0.25 łyżeczki
2 łyżki
1 sztuka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kostkę Bulion na włoszczyźnie zagotuj z 0.5 litrem wody. Odstaw na bok. Posiekaj czosnek i cebulę.
Krok 2
Rozgrzej olej w dużym garnku i podsmaż posiekany czosnek i cebulę. Dodaj przyprawy i duś przez moment.
Krok 3
Dorzuć pomidory, soczewicę, sok z połowy cytryny, dolej mleko kokosowe i bulion. Gotuj przez 25 minut. Przed podaniem posyp kolendrą i podawaj z podgrzanym chlebkiem naan.
Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa dahl
Jeśli masz ochotę na gęstą i dobrze doprawioną zupę, koniecznie sięgnij po inspirację do kuchni indyjskiej. Głównym składnikiem zupy dahl z tego przepisu jest czerwona soczewica połączona z pomidorami z puszki oraz kremowym mlekiem kokosowym. Intensywny smak tej potrawy uzyskasz dzięki przyprawom: kurkumie, garam masala, papryczce chili oraz kminkowi. Wszystkie składniki podsmaż w garnku na rozgrzanym oleju z dodatkiem pokrojonej w drobną kostkę cebuli oraz czosnku. Ten zabieg pozwoli wydobyć z orientalnych przypraw pełnię ich smaku i aromatu. Do garnka wlej mleczko kokosowe, pokrojone pomidory z puszki, soczewicę oraz bulion z włoszczyzny przyrządzony na bazie kostki. Aby nieco przełamać słodki smak mleczka kokosowego, do zupy dodaj także sok wyciśnięty z cytryny. Całość gotuj przez około pół godziny. Zupę dahl podawaj na ciepło z dodatkiem podgrzanego chlebka naan, a do dekoracji użyj listków świeżej kolendry. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.