Składniki
175 gramów
3 opakowania
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
300 mililitrów
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
1 łyżka
0.25 łyżeczki
2 łyżki
1 sztuka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kostkę Bulion na włoszczyźnie zagotuj z 0.5 litrem wody. Odstaw na bok. Posiekaj czosnek i cebulę.
Krok 2
Rozgrzej olej w dużym garnku i podsmaż posiekany czosnek i cebulę. Dodaj przyprawy i duś przez moment.
Krok 3
Dorzuć pomidory, soczewicę, sok z połowy cytryny, dolej mleko kokosowe i bulion. Gotuj przez 25 minut. Przed podaniem posyp kolendrą i podawaj z podgrzanym chlebkiem naan.
Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa dahl
Głównym składnikiem zupy dahl z tego przepisu jest czerwona soczewica połączona z pomidorami z puszki oraz kremowym napojem kokosowym. Intensywny smak potrawy uzyskasz dzięki przyprawom: kurkumie, garam masala, papryczce chili oraz kminkowi. Możesz mieć pewność, że indyjska zupa dahl wypełni cudownym aromatem całą kuchnię i jadalnię. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla ciebie przyjemnością.
Dla kogo? Jeśli masz ochotę na gęstą i dobrze doprawioną zupę, koniecznie sięgnij po inspirację do kuchni indyjskiej. Aromatyczna zupa dahl z soczewicy okaże się wspaniałą odskocznią od tradycyjnych polskich potraw pokroju jarzynowej czy pomidorówki.
Na jaką okazję? Nie musisz wychodzić do restauracji, by skosztować przysmaku z dalekich Indii! Wszystkie składniki zupy dahl podsmaż w garnku na rozgrzanym oleju z dodatkiem pokrojonej w drobną kostkę cebuli oraz czosnku. Ten zabieg pozwoli wydobyć z orientalnych przypraw pełnię ich smaku i aromatu, z których słynie zupa dahl. Do garnka wlej napój kokosowe, pokrojone pomidory z puszki, soczewicę oraz bulion z włoszczyzny przyrządzony na bazie kostki.
Czy wiesz, że? Aby nieco przełamać słodki smak napoju kokosowego, do zupy dahl z soczewicą dodaj także sok wyciśnięty z cytryny. Całość gotuj przez około pół godziny.
Dla urozmaicenia: Przepis na zupę dahl nie będzie kompletny bez odpowiedniego zwieńczenia. Podawaj na ciepło z dodatkiem podgrzanego chlebka naan, a do dekoracji użyj listków świeżej kolendry. Jeśli jednak brakuje ci tych składników, indyjska zupa z soczewicy będzie smakować równie dobrze z kromką świeżego pieczywa.