
Składniki
100 gramów
100 gramów
4 łyżki
2 sztuki
2 sztuki
200 gramów
1 opakowanie
200 gramów
200 mililitrów
100 mililitrów
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
1. Brokuł i kalafiora podziel na mniejsze różyczki. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Krok 2
Czosnek i cebulę pokrój w kostkę i lekko podsmaż.
Krok 3
Ziemniaki zwykłe i słodkie obierz i pokrój w plastry.
Krok 4
Wymieszaj 200 ml wody ze śmietanką i zawartością opakowania Fix Knorr. Zagotuj.
Krok 5
Wymieszaj wszystkie składniki z sosem i układaj w naczyniu żaroodpornym.
Krok 6
Na wierzchu posyp startym serem i zapiekaj pod przykryciem przez 50 minut. Na ostatnie 10 minut zdejmij przykrycie, aby powstała ładna rumiana skórka.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Naturalnie Smaczne Zapiekanka ziemniaczana Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuWiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Holenderska zapiekanka
Holenderska zapiekanka stanowi smaczne i praktyczne danie na codzienny obiad. Kalafior, brokuły i ziemniaki w sosie śmietanowym, posypane startym serem – to idealny sposób na zaspokojenie każdego głodu. Warto mieć ten przepis zawsze pod ręką!
Dla kogo?
Dla miłośników zapiekanek! Ta jest wyjątkowa, ponieważ zawiera same warzywa. Jednak nie zatęsknisz za mięsem, bo kalafiorem, brokułami i ziemniakami naprawdę można się najeść. Przekonaj się!
Na jaką okazję?
Holenderska zapiekanka to doskonały pomysł na pyszny posiłek, na obiad lub kolację. Bo kto nie lubi zapiekanek?
Czy wiesz, że?
Cheddar to twardy angielski ser z mleka krowiego. Jego smak jest lekko ostry, kwaskowy i orzechowy.
Dla urozmaicenia:
Jeśli nie masz w domu cheddara, możesz użyć dowolnego żółtego sera. Zapiekanka zawsze będzie równie pyszna!