Zapiekanka z sosem holenderskim: z kalafiorem | Przepisy.pl pixel

Holenderska zapiekanka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

heart
54 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
70 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

83 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

219 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

100 gramów

4 łyżki

2 sztuki

2 sztuki

200 gramów

1 opakowanie

200 gramów

200 mililitrów

100 mililitrów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

1. Brokuł i kalafiora podziel na mniejsze różyczki. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

Krok 2

Czosnek i cebulę pokrój w kostkę i lekko podsmaż.

Krok 3

Ziemniaki zwykłe i słodkie obierz i pokrój w plastry.

Krok 4

Wymieszaj 200 ml wody ze śmietanką i zawartością opakowania Fix Knorr. Zagotuj.

Krok 5

Wymieszaj wszystkie składniki z sosem i układaj w naczyniu żaroodpornym.

Krok 6

Na wierzchu posyp startym serem i zapiekaj pod przykryciem przez 50 minut. Na ostatnie 10 minut zdejmij przykrycie, aby powstała ładna rumiana skórka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Holenderska zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Holenderska zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Holenderska zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Holenderska zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Holenderska zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Holenderska zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Holenderska zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Holenderska zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Holenderska zapiekankaHolenderska zapiekanka

Holenderska zapiekanka stanowi smaczne i praktyczne danie na codzienny obiad. Kalafior, brokuły i ziemniaki w sosie śmietanowym, posypane startym serem – to idealny sposób na zaspokojenie każdego głodu. Warto mieć ten przepis zawsze pod ręką!

Dla kogo?

Dla miłośników zapiekanek! Ta jest wyjątkowa, ponieważ zawiera same warzywa. Jednak nie zatęsknisz za mięsem, bo kalafiorem, brokułami i ziemniakami naprawdę można się najeść. Przekonaj się!

Na jaką okazję?

Holenderska zapiekanka to doskonały pomysł na pyszny posiłek, na obiad lub kolację. Bo kto nie lubi zapiekanek?

Czy wiesz, że?

Cheddar to twardy angielski ser z mleka krowiego. Jego smak jest lekko ostry, kwaskowy i orzechowy.

Dla urozmaicenia:

Jeśli nie masz w domu cheddara, możesz użyć dowolnego żółtego sera. Zapiekanka zawsze będzie równie pyszna!