Zapiekanka z sosem holenderskim: z kalafiorem | Przepisy.pl pixel

Holenderska zapiekanka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

heart
54 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
70 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

82 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

216 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

100 gramów

4 łyżki

2 sztuki

2 sztuki

200 gramów

1 opakowanie

200 gramów

200 mililitrów

100 mililitrów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

1. Brokuł i kalafiora podziel na mniejsze różyczki. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

Krok 2

Czosnek i cebulę pokrój w kostkę i lekko podsmaż.

Krok 3

Ziemniaki zwykłe i słodkie obierz i pokrój w plastry.

Krok 4

Wymieszaj 200 ml wody ze śmietanką i zawartością opakowania Fix Knorr. Zagotuj.

Krok 5

Wymieszaj wszystkie składniki z sosem i układaj w naczyniu żaroodpornym.

Krok 6

Na wierzchu posyp startym serem i zapiekaj pod przykryciem przez 50 minut. Na ostatnie 10 minut zdejmij przykrycie, aby powstała ładna rumiana skórka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Holenderska zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Holenderska zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Holenderska zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Holenderska zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Holenderska zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Holenderska zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Holenderska zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Holenderska zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Suflet ze szpinakiem
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Holenderska zapiekankaHolenderska zapiekanka

Holenderska zapiekanka stanowi smaczne i praktyczne danie na codzienny obiad. Kalafior, brokuły i ziemniaki w sosie śmietanowym, posypane startym serem – to idealny sposób na zaspokojenie każdego głodu. Warto mieć ten przepis zawsze pod ręką!

Dla kogo?

Dla miłośników zapiekanek! Ta jest wyjątkowa, ponieważ zawiera same warzywa. Jednak nie zatęsknisz za mięsem, bo kalafiorem, brokułami i ziemniakami naprawdę można się najeść. Przekonaj się!

Na jaką okazję?

Holenderska zapiekanka to doskonały pomysł na pyszny posiłek, na obiad lub kolację. Bo kto nie lubi zapiekanek?

Czy wiesz, że?

Cheddar to twardy angielski ser z mleka krowiego. Jego smak jest lekko ostry, kwaskowy i orzechowy.

Dla urozmaicenia:

Jeśli nie masz w domu cheddara, możesz użyć dowolnego żółtego sera. Zapiekanka zawsze będzie równie pyszna!