
Składniki
100 gramów
100 gramów
4 łyżki
2 sztuki
2 sztuki
200 gramów
1 opakowanie
200 gramów
200 mililitrów
100 mililitrów
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
1. Brokuł i kalafiora podziel na mniejsze różyczki. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Krok 2
Czosnek i cebulę pokrój w kostkę i lekko podsmaż.
Krok 3
Ziemniaki zwykłe i słodkie obierz i pokrój w plastry.
Krok 4
Wymieszaj 200 ml wody ze śmietanką i zawartością opakowania Fix Knorr. Zagotuj.
Krok 5
Wymieszaj wszystkie składniki z sosem i układaj w naczyniu żaroodpornym.
Krok 6
Na wierzchu posyp startym serem i zapiekaj pod przykryciem przez 50 minut. Na ostatnie 10 minut zdejmij przykrycie, aby powstała ładna rumiana skórka.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Naturalnie Smaczne Zapiekanka ziemniaczana Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Holenderska zapiekanka
Holenderska zapiekanka stanowi smaczne i praktyczne danie na codzienny obiad. Kalafior, brokuły i ziemniaki w sosie śmietanowym, posypane startym serem – to idealny sposób na zaspokojenie każdego głodu. Warto mieć ten przepis zawsze pod ręką!
Dla kogo?
Dla miłośników zapiekanek! Ta jest wyjątkowa, ponieważ zawiera same warzywa. Jednak nie zatęsknisz za mięsem, bo kalafiorem, brokułami i ziemniakami naprawdę można się najeść. Przekonaj się!
Na jaką okazję?
Holenderska zapiekanka to doskonały pomysł na pyszny posiłek, na obiad lub kolację. Bo kto nie lubi zapiekanek?
Czy wiesz, że?
Cheddar to twardy angielski ser z mleka krowiego. Jego smak jest lekko ostry, kwaskowy i orzechowy.
Dla urozmaicenia:
Jeśli nie masz w domu cheddara, możesz użyć dowolnego żółtego sera. Zapiekanka zawsze będzie równie pyszna!


































