
Składniki
100 gramów
100 gramów
4 łyżki
2 sztuki
2 sztuki
200 gramów
1 opakowanie
200 gramów
200 mililitrów
100 mililitrów
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
1. Brokuł i kalafiora podziel na mniejsze różyczki. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Krok 2
Czosnek i cebulę pokrój w kostkę i lekko podsmaż.
Krok 3
Ziemniaki zwykłe i słodkie obierz i pokrój w plastry.
Krok 4
Wymieszaj 200 ml wody ze śmietanką i zawartością opakowania Fix Knorr. Zagotuj.
Krok 5
Wymieszaj wszystkie składniki z sosem i układaj w naczyniu żaroodpornym.
Krok 6
Na wierzchu posyp startym serem i zapiekaj pod przykryciem przez 50 minut. Na ostatnie 10 minut zdejmij przykrycie, aby powstała ładna rumiana skórka.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Naturalnie Smaczne Zapiekanka ziemniaczana Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Holenderska zapiekanka
Holenderska zapiekanka stanowi smaczne i praktyczne danie na codzienny obiad. Kalafior, brokuły i ziemniaki w sosie śmietanowym, posypane startym serem – to idealny sposób na zaspokojenie każdego głodu. Warto mieć ten przepis zawsze pod ręką!
Dla kogo?
Dla miłośników zapiekanek! Ta jest wyjątkowa, ponieważ zawiera same warzywa. Jednak nie zatęsknisz za mięsem, bo kalafiorem, brokułami i ziemniakami naprawdę można się najeść. Przekonaj się!
Na jaką okazję?
Holenderska zapiekanka to doskonały pomysł na pyszny posiłek, na obiad lub kolację. Bo kto nie lubi zapiekanek?
Czy wiesz, że?
Cheddar to twardy angielski ser z mleka krowiego. Jego smak jest lekko ostry, kwaskowy i orzechowy.
Dla urozmaicenia:
Jeśli nie masz w domu cheddara, możesz użyć dowolnego żółtego sera. Zapiekanka zawsze będzie równie pyszna!