Zapiekany ryż z tofu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekany ryż z tofu

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

8

98 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

96 osób wydrukowało

Pobierz pdf

160 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

160 gramów

4 szklanki

160 gramów

4 sztuki

8 łyżek

2 sztuki

4 łyżki

sos:

6 łyżek

6 łyżek

6 łyżek

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Ugotuj fasolkę i ryż (według instrukcji z opakowania).

Zapiekany ryż z tofu - Krok 1

Krok 2

Tofu pokrój w małą kostkę i obsmaż na 1 łyżce oleju. Po usmażeniu odłóż na bok. Cebulę drobno posiekaj i duś ją na patelni na kolejnej łyżce oleju.

Zapiekany ryż z tofu - Krok 2

Krok 3

Ryż dodaj do cebuli, dokładnie wymieszaj i duś dalej. Dodaj fasolkę i wymieszaj. Chwilę trzymaj na małym ogniu. Wymieszaj razem z tofu i przełóż do naczynia żaroodpornego.

Zapiekany ryż z tofu - Krok 3

Krok 4

Przygotuj sos „Zapiekanka ziemniaczana” z dodatkiem jogurtu i śmietany.

Zapiekany ryż z tofu - Krok 4

Krok 5

Sparzone, obrane pomidory pokrój w grube plastry. Wyłóż na ryż. Całość zalej sosem. Wszystko zapiekaj w temp. 160 °C przez 12-15 min. Przed podaniem posyp siekaną natką pietruszki.

Zapiekany ryż z tofu - Krok 5
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: fosforu potasu, fosforu, miedzi, manganu, wapnia, żelaza, witamin: A, E, C, wit. B1, B2, B3, B6 i kwasu foliowego, cynku, witamin.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekany ryż z tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekany ryż z tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekany ryż z tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekany ryż z tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekany ryż z tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekany ryż z tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekany ryż z tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekany ryż z tofuZapiekany ryż z tofu

Przepis na zapiekankę, ale w całkiem nowym wydaniu! Zapiekany ryż z tofu, fasolką szparagową i pomidorem w sosie to wyborny sposób na apetyczną kolację. Zapiekane, warzywne risotto bez wątpienia zachwyci Cię cudownym smakiem i aromatem.

Dla kogo? Danie dla ludzi lubujących się w wegetariańskich specjałach. Tofu znakomicie zakamufluje brak mięsa, dlatego potrawę można śmiało serwować również zapalonym mięsożercom. Będzie pysznie!

Na zdrowie! Roślinna moc witamin – to jest to! Warzywna kolacja zagwarantuje Ci niezbędną dawkę wielu witamin w tym witaminy E (6 mg, czyli 50% RDA), której najważniejszą funkcją jest ochrona komórek przed stresem oksydacyjnym.

Czy wiesz, że? Tofu to nic innego jak twarożek sojowy. Podania głoszą, że został wynaleziony w Chinach już w 164 roku p.n.e. Co daje nam ten produkt? Tofu dostarcza do organizmu cenne białko, dlatego też częstokroć z powodzeniem stosuje się go jako zamiennik mięsa.