Kalafior zapiekany z serem i śmietaną w piekarniku | Przepisy.pl pixel

Kalafior zapiekany z serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

30 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżka

1 szklanka

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kalafiora umyj, rozdziel n mniejsze różyczki i wrzuć na 10 min. do wody wymieszanej z octem. Po tym czasie, ugotuj go w dobrze osolonej wodzie, aż będzie miękki. Odcedź.

Krok 2

Papryczkę chili umyj i usuń nasionka, pokrój w drobniutką kosteczkę. W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem ułóż kawałki kalafiora.

Krok 3

Śmietanę zagotuj dopraw do smaku i tak przygotowanym sosem zalej różyczki warzywa. Oprósz posiekanym szczypiorkiem, kosteczką papryczki i parmezanem. Ostrą zapiekankę z kalafiorem piecz przez ok. 10-15 min. w temperaturze 250 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kalafior zapiekany z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kalafior zapiekany z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kalafior zapiekany z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kalafior zapiekany z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kalafior zapiekany z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kalafior zapiekany z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kalafior zapiekany z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kalafior zapiekany z serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kalafior zapiekany z seremKalafior zapiekany z serem

Urozmaicaj swoje menu warzywami w nowych odsłonach. Tym razem przygotowaliśmy dla Ciebie recepturę, której nikt się nie oprze. Oto kalafior zapiekany z serem, czyli przysmak o doskonałej konsystencji i smaku zapadającym na długo w pamięci. Nie czekaj i już teraz sięgnij po nasz przepis. Apetyczna zapiekanka z kalafiora z serem czeka! 

Dla kogo? 

Dla wszystkich fanów warzyw i oryginalnych potraw. Kalafior zapiekany z serem i śmietaną urozmaici Twoje dotychczasowe menu. Wymień klasyczne brokuły czy ziemniaki na to warzywo i ciesz się najlepszymi rezultatami w kuchni. Będzie prosto, smacznie i efektownie. Skusisz się?

Na jaką okazję? 

Gwarantujemy, że zapiekany kalafior z serem zachwyci wszystkich domowników. Przygotuj to danie na obiad i obserwuj, jak bliskie osoby proszą Cię o dokładkę. Nie zjedliście wszystkiego? Nic nie szkodzi, zapakuj danie na wynos i odgrzej je np. w pracy. To takie proste! 

Czy wiesz, że? 

W naszej recepturze znajdziesz parmezan, czyli twardy ser podpuszczkowy z odtłuszczonego mleka krowiego. We Włoszech ten produkt jest stałym elementem pysznych makaronów. Już teraz wykorzystaj jego potencjał i przygotuj przepis na kalafior zapiekany z serem. Powodzenia! 

Dla urozmaicenia: 

Zadbaj o dodatki, które zaserwujesz z kalafiorem. Naszym zdaniem doskonale sprawdzą się ugotowane ziemniaki lub fasolka szparagowa. Wybierz swoje ulubione warzywa i przygotuj najlepszą kompozycję składników. Później podziel się z nami opinią o recepturze.