Kalafior zapiekany z serem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kalafior zapiekany z serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżka

1 szklanka

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kalafiora umyj, rozdziel n mniejsze różyczki i wrzuć na 10 min. do wody wymieszanej z octem. Po tym czasie, ugotuj go w dobrze osolonej wodzie, aż będzie miękki. Odcedź.

Krok 2

Papryczkę chili umyj i usuń nasionka, pokrój w drobniutką kosteczkę. W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem ułóż kawałki kalafiora.

Krok 3

Śmietanę zagotuj dopraw do smaku i tak przygotowanym sosem zalej różyczki warzywa. Oprósz posiekanym szczypiorkiem, kosteczką papryczki i parmezanem. Ostrą zapiekankę z kalafiorem piecz przez ok. 10-15 min. w temperaturze 250 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kalafior zapiekany z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kalafior zapiekany z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kalafior zapiekany z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kalafior zapiekany z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kalafior zapiekany z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kalafior zapiekany z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kalafior zapiekany z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kalafior zapiekany z serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Mysia sałatka - VIDEO
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej