Kalafior zapiekany z serem i śmietaną w piekarniku | Przepisy.pl pixel

Kalafior zapiekany z serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

30 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżka

1 szklanka

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kalafiora umyj, rozdziel n mniejsze różyczki i wrzuć na 10 min. do wody wymieszanej z octem. Po tym czasie, ugotuj go w dobrze osolonej wodzie, aż będzie miękki. Odcedź.

Krok 2

Papryczkę chili umyj i usuń nasionka, pokrój w drobniutką kosteczkę. W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem ułóż kawałki kalafiora.

Krok 3

Śmietanę zagotuj dopraw do smaku i tak przygotowanym sosem zalej różyczki warzywa. Oprósz posiekanym szczypiorkiem, kosteczką papryczki i parmezanem. Ostrą zapiekankę z kalafiorem piecz przez ok. 10-15 min. w temperaturze 250 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kalafior zapiekany z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kalafior zapiekany z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kalafior zapiekany z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kalafior zapiekany z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kalafior zapiekany z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kalafior zapiekany z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kalafior zapiekany z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kalafior zapiekany z serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
8 osób ogląda przepis:
Grochówka wojskowa
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kalafior zapiekany z seremKalafior zapiekany z serem

Urozmaicaj swoje menu warzywami w nowych odsłonach. Tym razem przygotowaliśmy dla Ciebie recepturę, której nikt się nie oprze. Oto kalafior zapiekany z serem, czyli przysmak o doskonałej konsystencji i smaku zapadającym na długo w pamięci. Nie czekaj i już teraz sięgnij po nasz przepis. Apetyczna zapiekanka z kalafiora z serem czeka! 

Dla kogo? 

Dla wszystkich fanów warzyw i oryginalnych potraw. Kalafior zapiekany z serem i śmietaną urozmaici Twoje dotychczasowe menu. Wymień klasyczne brokuły czy ziemniaki na to warzywo i ciesz się najlepszymi rezultatami w kuchni. Będzie prosto, smacznie i efektownie. Skusisz się?

Na jaką okazję? 

Gwarantujemy, że zapiekany kalafior z serem zachwyci wszystkich domowników. Przygotuj to danie na obiad i obserwuj, jak bliskie osoby proszą Cię o dokładkę. Nie zjedliście wszystkiego? Nic nie szkodzi, zapakuj danie na wynos i odgrzej je np. w pracy. To takie proste! 

Czy wiesz, że? 

W naszej recepturze znajdziesz parmezan, czyli twardy ser podpuszczkowy z odtłuszczonego mleka krowiego. We Włoszech ten produkt jest stałym elementem pysznych makaronów. Już teraz wykorzystaj jego potencjał i przygotuj przepis na kalafior zapiekany z serem. Powodzenia! 

Dla urozmaicenia: 

Zadbaj o dodatki, które zaserwujesz z kalafiorem. Naszym zdaniem doskonale sprawdzą się ugotowane ziemniaki lub fasolka szparagowa. Wybierz swoje ulubione warzywa i przygotuj najlepszą kompozycję składników. Później podziel się z nami opinią o recepturze.