
Składniki
1 sztuka
1 łyżka
1 szklanka
3 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kalafiora umyj, rozdziel n mniejsze różyczki i wrzuć na 10 min. do wody wymieszanej z octem. Po tym czasie, ugotuj go w dobrze osolonej wodzie, aż będzie miękki. Odcedź.
Krok 2
Papryczkę chili umyj i usuń nasionka, pokrój w drobniutką kosteczkę. W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem ułóż kawałki kalafiora.
Krok 3
Śmietanę zagotuj dopraw do smaku i tak przygotowanym sosem zalej różyczki warzywa. Oprósz posiekanym szczypiorkiem, kosteczką papryczki i parmezanem. Ostrą zapiekankę z kalafiorem piecz przez ok. 10-15 min. w temperaturze 250 stopni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kalafior zapiekany z serem
Urozmaicaj swoje menu warzywami w nowych odsłonach. Tym razem przygotowaliśmy dla Ciebie recepturę, której nikt się nie oprze. Oto kalafior zapiekany z serem, czyli przysmak o doskonałej konsystencji i smaku zapadającym na długo w pamięci. Nie czekaj i już teraz sięgnij po nasz przepis. Apetyczna zapiekanka z kalafiora z serem czeka!
Dla kogo?
Dla wszystkich fanów warzyw i oryginalnych potraw. Kalafior zapiekany z serem i śmietaną urozmaici Twoje dotychczasowe menu. Wymień klasyczne brokuły czy ziemniaki na to warzywo i ciesz się najlepszymi rezultatami w kuchni. Będzie prosto, smacznie i efektownie. Skusisz się?
Na jaką okazję?
Gwarantujemy, że zapiekany kalafior z serem zachwyci wszystkich domowników. Przygotuj to danie na obiad i obserwuj, jak bliskie osoby proszą Cię o dokładkę. Nie zjedliście wszystkiego? Nic nie szkodzi, zapakuj danie na wynos i odgrzej je np. w pracy. To takie proste!
Czy wiesz, że?
W naszej recepturze znajdziesz parmezan, czyli twardy ser podpuszczkowy z odtłuszczonego mleka krowiego. We Włoszech ten produkt jest stałym elementem pysznych makaronów. Już teraz wykorzystaj jego potencjał i przygotuj przepis na kalafior zapiekany z serem. Powodzenia!
Dla urozmaicenia:
Zadbaj o dodatki, które zaserwujesz z kalafiorem. Naszym zdaniem doskonale sprawdzą się ugotowane ziemniaki lub fasolka szparagowa. Wybierz swoje ulubione warzywa i przygotuj najlepszą kompozycję składników. Później podziel się z nami opinią o recepturze.