Kalafior zapiekany z serem i śmietaną w piekarniku | Przepisy.pl pixel

Kalafior zapiekany z serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżka

1 szklanka

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kalafiora umyj, rozdziel n mniejsze różyczki i wrzuć na 10 min. do wody wymieszanej z octem. Po tym czasie, ugotuj go w dobrze osolonej wodzie, aż będzie miękki. Odcedź.

Krok 2

Papryczkę chili umyj i usuń nasionka, pokrój w drobniutką kosteczkę. W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem ułóż kawałki kalafiora.

Krok 3

Śmietanę zagotuj dopraw do smaku i tak przygotowanym sosem zalej różyczki warzywa. Oprósz posiekanym szczypiorkiem, kosteczką papryczki i parmezanem. Ostrą zapiekankę z kalafiorem piecz przez ok. 10-15 min. w temperaturze 250 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kalafior zapiekany z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kalafior zapiekany z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kalafior zapiekany z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kalafior zapiekany z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kalafior zapiekany z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kalafior zapiekany z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kalafior zapiekany z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kalafior zapiekany z serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kalafior zapiekany z seremKalafior zapiekany z serem

Urozmaicaj swoje menu warzywami w nowych odsłonach. Tym razem przygotowaliśmy dla Ciebie recepturę, której nikt się nie oprze. Oto kalafior zapiekany z serem, czyli przysmak o doskonałej konsystencji i smaku zapadającym na długo w pamięci. Nie czekaj i już teraz sięgnij po nasz przepis. Apetyczna zapiekanka z kalafiora z serem czeka! 

Dla kogo? 

Dla wszystkich fanów warzyw i oryginalnych potraw. Kalafior zapiekany z serem i śmietaną urozmaici Twoje dotychczasowe menu. Wymień klasyczne brokuły czy ziemniaki na to warzywo i ciesz się najlepszymi rezultatami w kuchni. Będzie prosto, smacznie i efektownie. Skusisz się?

Na jaką okazję? 

Gwarantujemy, że zapiekany kalafior z serem zachwyci wszystkich domowników. Przygotuj to danie na obiad i obserwuj, jak bliskie osoby proszą Cię o dokładkę. Nie zjedliście wszystkiego? Nic nie szkodzi, zapakuj danie na wynos i odgrzej je np. w pracy. To takie proste! 

Czy wiesz, że? 

W naszej recepturze znajdziesz parmezan, czyli twardy ser podpuszczkowy z odtłuszczonego mleka krowiego. We Włoszech ten produkt jest stałym elementem pysznych makaronów. Już teraz wykorzystaj jego potencjał i przygotuj przepis na kalafior zapiekany z serem. Powodzenia! 

Dla urozmaicenia: 

Zadbaj o dodatki, które zaserwujesz z kalafiorem. Naszym zdaniem doskonale sprawdzą się ugotowane ziemniaki lub fasolka szparagowa. Wybierz swoje ulubione warzywa i przygotuj najlepszą kompozycję składników. Później podziel się z nami opinią o recepturze.