Comber jagnięcy z sosem rabarbarowym przepis – Zobacz na przepisy.pl

Comber jagnięcy z sosem rabarbarowym

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

6

142 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

31 osób wydrukowało

Pobierz pdf

64 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

4 gramy

2 sztuki

150 gramów

3 sztuki

3 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

1 szczypta

50 gramów

1 sztuka

1 łyżka

100 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Comber jagnięcy natrzyj przyprawą Knorr i niewielką ilością oliwy. Marynuj na co najmniej 2 godziny.

Comber  jagnięcy z sosem rabarbarowym - Krok 1

Krok 2

Po tym czasie obsmaż ze wszystkich stron i wstaw do piekarnika na 12 minut. Następnie odstaw, aby mięso odpoczęło.

Comber  jagnięcy z sosem rabarbarowym - Krok 2

Krok 3

Marchewkę umyj, pozostaw w skórze, skrop niewielką ilością oliwy, posyp solą morską i piecz w temperaturze 150 stopni przez 1 godzinę. Odstaw do ostygnięcia. Następnie przetnij marchewki wzdłuż na pół, wyjmij miękki środek i zmiksuj z masłem na puree.

Comber  jagnięcy z sosem rabarbarowym - Krok 3

Krok 4

Karczochy oczyść, same serca zalej wodą i sokiem z cytryny. Z brukselki zdejmij same listki, kurki oczyść za pomocą pędzla, cebulki przetnij na pół i wyjmij sam środek.

Comber  jagnięcy z sosem rabarbarowym - Krok 4

Krok 5

W rondelku rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj karczochy przekrojone na cztery części i zmiażdżony czosnek. Zacznij smażyć, jak lekko zmiękną dodaj kurki oraz cebulki. Dalej smaż. Na samym końcu dodaj listki brukselki i smaż jeszcze 2-3 minuty, aby warzywa pozostały jędrne i nie straciły koloru. Dopraw.

Comber  jagnięcy z sosem rabarbarowym - Krok 5

Krok 6

Rabarbar obierz, pokrój w drobną kosteczkę. W rondlu skarmelizuj cukier, potem dodaj rabarbar i po chwili wlej wino. Gotuj do momentu, kiedy sos zredukuje się o połowę.

Comber  jagnięcy z sosem rabarbarowym - Krok 6

Krok 7

Na talerzu połóż puree z marchewki, dodaj warzywa. Następnie ułóż dwa kawałki mięsa i polej sosem.

Comber  jagnięcy z sosem rabarbarowym - Krok 7
2

Opinie o przepisie

  • Henryk Lewandowski

    Henryk Lewandowski , 07.01.2019

    Bardzo smakowało Super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Skalski

    Andrzej Skalski , 06.05.2016

    brak w przepisie rozmarynu duży błąd nie potrzebny rabarbar

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Comber  jagnięcy z sosem rabarbarowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Comber  jagnięcy z sosem rabarbarowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Comber  jagnięcy z sosem rabarbarowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Comber  jagnięcy z sosem rabarbarowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Comber  jagnięcy z sosem rabarbarowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Comber  jagnięcy z sosem rabarbarowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Comber  jagnięcy z sosem rabarbarowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Szakszuka
czas przygotowania
23 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Comber  jagnięcy z sosem rabarbarowymComber jagnięcy z sosem rabarbarowym

Jeśli planujesz menu na wykwintną kolację, koniecznie sięgnij po przepis na znakomity comber jagnięcy z sosem rabarbarowym. Danie to wyróżnia się bogactwem wielu smaków, uzyskanym przez połączenie doskonałej jakości składników, takich jak: karczochy, kurki czy czerwone wino. Zamarynowany comber jagnięcy najpierw podsmaż ze wszystkich stron, a następnie zapiecz i odstaw. Z upieczonej i przestudzonej marchewki wydrąż miękki środek, po czym zmiksuj go blenderem na kremowe purée. Karczochy oczyść, pozostawiając tylko serca, i zalej je wodą wymieszaną z sokiem cytrynowym. W garnku z rozgrzaną oliwą umieść przekrojone karczochy i rozgnieciony czosnek, a po chwili także oczyszczone kurki oraz czerwoną cebulę. Na koniec dodaj zdjęte z brukselki listki. Aby przygotować sos, w rondelku skarmelizuj cukier i połącz go z posiekanym rabarbarem – zalej całość czerwonym winem i gotuj do momentu, aż sos zgęstnieje. Na talerz najpierw nałóż marchewkowe purée oraz duszone warzywa, a później kawałek jagnięciny polanej rabarbarowym sosem. Smacznego!