Comber jagnięcy z sosem rabarbarowym

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

4

139 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

30 osób wydrukowało

Pobierz pdf

64 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0

1 sztuka

0

1 sztuka

2 sztuki

0

1 sztuka

0

150 gramów

2 sztuki

1 sztuka

0

3 sztuki

0

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Comber jagnięcy natrzyj przyprawą Knorr i niewielką ilością oliwy. Marynuj na co najmniej 2 godziny.

Comber  jagnięcy z sosem rabarbarowym - Krok 1

Krok 2

Po tym czasie obsmaż ze wszystkich stron i wstaw do piekarnika na 12 minut. Następnie odstaw, aby mięso odpoczęło.

Comber  jagnięcy z sosem rabarbarowym - Krok 2

Krok 3

Marchewkę umyj, pozostaw w skórze, skrop niewielką ilością oliwy, posyp solą morską i piecz w temperaturze 150 stopni przez 1 godzinę. Odstaw do ostygnięcia. Następnie przetnij marchewki wzdłuż na pół, wyjmij miękki środek i zmiksuj z masłem na puree.

Comber  jagnięcy z sosem rabarbarowym - Krok 3

Krok 4

Karczochy oczyść, same serca zalej wodą i sokiem z cytryny. Z brukselki zdejmij same listki, kurki oczyść za pomocą pędzla, cebulki przetnij na pół i wyjmij sam środek.

Comber  jagnięcy z sosem rabarbarowym - Krok 4

Krok 5

W rondelku rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj karczochy przekrojone na cztery części i zmiażdżony czosnek. Zacznij smażyć, jak lekko zmiękną dodaj kurki oraz cebulki. Dalej smaż. Na samym końcu dodaj listki brukselki i smaż jeszcze 2-3 minuty, aby warzywa pozostały jędrne i nie straciły koloru. Dopraw.

Comber  jagnięcy z sosem rabarbarowym - Krok 5

Krok 6

Rabarbar obierz, pokrój w drobną kosteczkę. W rondlu skarmelizuj cukier, potem dodaj rabarbar i po chwili wlej wino. Gotuj do momentu, kiedy sos zredukuje się o połowę.

Comber  jagnięcy z sosem rabarbarowym - Krok 6

Krok 7

Na talerzu połóż puree z marchewki, dodaj warzywa. Następnie ułóż dwa kawałki mięsa i polej sosem.

Comber  jagnięcy z sosem rabarbarowym - Krok 7
2

Opinie o przepisie

  • Henryk Lewandowski

    Henryk Lewandowski

    Bardzo smakowało Super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Skalski

    Andrzej Skalski

    brak w przepisie rozmarynu duży błąd nie potrzebny rabarbar

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Comber  jagnięcy z sosem rabarbarowymComber jagnięcy z sosem rabarbarowym

Jeśli planujesz menu na wykwintną kolację, koniecznie sięgnij po przepis na znakomity comber jagnięcy z sosem rabarbarowym. Danie to wyróżnia się bogactwem wielu smaków, uzyskanym przez połączenie doskonałej jakości składników, takich jak: karczochy, kurki czy czerwone wino. Zamarynowany comber jagnięcy najpierw podsmaż ze wszystkich stron, a następnie zapiecz i odstaw. Z upieczonej i przestudzonej marchewki wydrąż miękki środek, po czym zmiksuj go blenderem na kremowe purée. Karczochy oczyść, pozostawiając tylko serca, i zalej je wodą wymieszaną z sokiem cytrynowym. W garnku z rozgrzaną oliwą umieść przekrojone karczochy i rozgnieciony czosnek, a po chwili także oczyszczone kurki oraz czerwoną cebulę. Na koniec dodaj zdjęte z brukselki listki. Aby przygotować sos, w rondelku skarmelizuj cukier i połącz go z posiekanym rabarbarem – zalej całość czerwonym winem i gotuj do momentu, aż sos zgęstnieje. Na talerz najpierw nałóż marchewkowe purée oraz duszone warzywa, a później kawałek jagnięciny polanej rabarbarowym sosem. Smacznego!