Comber jagnięcy z sosem rabarbarowym

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

6

141 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

30 osób wydrukowało

Pobierz pdf

64 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

4 gramy

2 sztuki

150 gramów

3 sztuki

3 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

1 szczypta

50 gramów

1 sztuka

1 łyżka

100 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Comber jagnięcy natrzyj przyprawą Knorr i niewielką ilością oliwy. Marynuj na co najmniej 2 godziny.

Comber  jagnięcy z sosem rabarbarowym - Krok 1

Krok 2

Po tym czasie obsmaż ze wszystkich stron i wstaw do piekarnika na 12 minut. Następnie odstaw, aby mięso odpoczęło.

Comber  jagnięcy z sosem rabarbarowym - Krok 2

Krok 3

Marchewkę umyj, pozostaw w skórze, skrop niewielką ilością oliwy, posyp solą morską i piecz w temperaturze 150 stopni przez 1 godzinę. Odstaw do ostygnięcia. Następnie przetnij marchewki wzdłuż na pół, wyjmij miękki środek i zmiksuj z masłem na puree.

Comber  jagnięcy z sosem rabarbarowym - Krok 3

Krok 4

Karczochy oczyść, same serca zalej wodą i sokiem z cytryny. Z brukselki zdejmij same listki, kurki oczyść za pomocą pędzla, cebulki przetnij na pół i wyjmij sam środek.

Comber  jagnięcy z sosem rabarbarowym - Krok 4

Krok 5

W rondelku rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj karczochy przekrojone na cztery części i zmiażdżony czosnek. Zacznij smażyć, jak lekko zmiękną dodaj kurki oraz cebulki. Dalej smaż. Na samym końcu dodaj listki brukselki i smaż jeszcze 2-3 minuty, aby warzywa pozostały jędrne i nie straciły koloru. Dopraw.

Comber  jagnięcy z sosem rabarbarowym - Krok 5

Krok 6

Rabarbar obierz, pokrój w drobną kosteczkę. W rondlu skarmelizuj cukier, potem dodaj rabarbar i po chwili wlej wino. Gotuj do momentu, kiedy sos zredukuje się o połowę.

Comber  jagnięcy z sosem rabarbarowym - Krok 6

Krok 7

Na talerzu połóż puree z marchewki, dodaj warzywa. Następnie ułóż dwa kawałki mięsa i polej sosem.

Comber  jagnięcy z sosem rabarbarowym - Krok 7
2

Opinie o przepisie

  • Henryk Lewandowski

    Henryk Lewandowski , 07.01.2019

    Bardzo smakowało Super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Skalski

    Andrzej Skalski , 06.05.2016

    brak w przepisie rozmarynu duży błąd nie potrzebny rabarbar

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Comber  jagnięcy z sosem rabarbarowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Comber  jagnięcy z sosem rabarbarowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Comber  jagnięcy z sosem rabarbarowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Comber  jagnięcy z sosem rabarbarowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Comber  jagnięcy z sosem rabarbarowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Comber  jagnięcy z sosem rabarbarowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Comber  jagnięcy z sosem rabarbarowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Szybka zalewajka
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Comber  jagnięcy z sosem rabarbarowymComber jagnięcy z sosem rabarbarowym

Jeśli planujesz menu na wykwintną kolację, koniecznie sięgnij po przepis na znakomity comber jagnięcy z sosem rabarbarowym. Danie to wyróżnia się bogactwem wielu smaków, uzyskanym przez połączenie doskonałej jakości składników, takich jak: karczochy, kurki czy czerwone wino. Zamarynowany comber jagnięcy najpierw podsmaż ze wszystkich stron, a następnie zapiecz i odstaw. Z upieczonej i przestudzonej marchewki wydrąż miękki środek, po czym zmiksuj go blenderem na kremowe purée. Karczochy oczyść, pozostawiając tylko serca, i zalej je wodą wymieszaną z sokiem cytrynowym. W garnku z rozgrzaną oliwą umieść przekrojone karczochy i rozgnieciony czosnek, a po chwili także oczyszczone kurki oraz czerwoną cebulę. Na koniec dodaj zdjęte z brukselki listki. Aby przygotować sos, w rondelku skarmelizuj cukier i połącz go z posiekanym rabarbarem – zalej całość czerwonym winem i gotuj do momentu, aż sos zgęstnieje. Na talerz najpierw nałóż marchewkowe purée oraz duszone warzywa, a później kawałek jagnięciny polanej rabarbarowym sosem. Smacznego!