Makaron z anchois i kaparami – pasta: przepis | Przepisy.pl pixel

Spaghetti z anchois i kaparami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
117 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

104 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

131 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

8 sztuk

1 łyżka

2 łyżki

60 gramów

3 sztuki

3 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj w dużym garnku wodę z kostką Knorr i ugotuj makaron al dente – zostaw około 3 łyżek bulionu z gotowania makaronu.

Spaghetti z anchois i kaparami  - Krok 1

Krok 2

Zmiażdż delikatnie czosnek. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć czosnek i smaż na złoty kolor, po czym wyjmij ząbki.

Spaghetti z anchois i kaparami  - Krok 2

Krok 3

Dodaj do oliwy anchois, rozgnieć i duś do momentu, aż się rozpadną. Oregano rozetrzyj w rękach, wsyp na patelnię. Posiekaj kapary. Dodaj kapary i pieprz.

Spaghetti z anchois i kaparami  - Krok 3

Krok 4

Na patelnię wrzuć makaron i wlej bulion z gotowania makaronu, gotuj całość przez minutę.

Spaghetti z anchois i kaparami  - Krok 4

Krok 5

Posyp serem, wymieszaj i podawaj.

Spaghetti z anchois i kaparami  - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Maciek

    Maciek , 27.12.2024

    Super opcja na szybki obiad. Takie proste, że nawet ja daję radę z przygotowaniem;))

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spaghetti z anchois i kaparami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spaghetti z anchois i kaparami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spaghetti z anchois i kaparami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spaghetti z anchois i kaparami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spaghetti z anchois i kaparami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spaghetti z anchois i kaparami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spaghetti z anchois i kaparami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Spaghetti z anchois i kaparami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Spaghetti z anchois i kaparami Spaghetti z anchois i kaparami

Znudziły Ci się popularne przepisy na spaghetti? Spróbuj czegoś nowego! Spaghetti z anchois to oryginalny smak, który wychodzi naprzeciw wymagającym gustom. Makaron z rybą to jest to, czego musisz spróbować!

Dla kogo?

Makaron z anchois to gratka dla miłośników kuchennych eksperymentów. Jednak, przede wszystkim tego przepisu nie mogą sobie odmówić fani anchois czy też anszua. To przepis wprost stworzony dla Was! 

Na jaką okazję?

Jeśli lubisz proste w przygotowaniu obiady, makaron z anchois jest przepisem stworzonym dla Ciebie! 

Czy wiesz, że?

Anchois to francuska nazwa przetworów z ryby zwanej sardelą europejską. To nieduża, tłusta ryba morska, charakteryzująca się ostrym smakiem i zapachem. 

Dla urozmaicenia

Jeśli spowszedniało Ci się spaghetti, możesz użyć innego makaronu. Masz wiele możliwości!