
Składniki
500 gramów
1 sztuka
8 sztuk
1 łyżka
2 łyżki
60 gramów
3 sztuki
3 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagotuj w dużym garnku wodę z kostką Knorr i ugotuj makaron al dente – zostaw około 3 łyżek bulionu z gotowania makaronu.

Krok 2
Zmiażdż delikatnie czosnek. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć czosnek i smaż na złoty kolor, po czym wyjmij ząbki.

Krok 3
Dodaj do oliwy anchois, rozgnieć i duś do momentu, aż się rozpadną. Oregano rozetrzyj w rękach, wsyp na patelnię. Posiekaj kapary. Dodaj kapary i pieprz.

Krok 4
Na patelnię wrzuć makaron i wlej bulion z gotowania makaronu, gotuj całość przez minutę.

Krok 5
Posyp serem, wymieszaj i podawaj.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Spaghetti z anchois i kaparami
Znudziły Ci się popularne przepisy na spaghetti? Spróbuj czegoś nowego! Spaghetti z anchois to oryginalny smak, który wychodzi naprzeciw wymagającym gustom. Makaron z rybą to jest to, czego musisz spróbować!
Dla kogo?
Makaron z anchois to gratka dla miłośników kuchennych eksperymentów. Jednak, przede wszystkim tego przepisu nie mogą sobie odmówić fani anchois czy też anszua. To przepis wprost stworzony dla Was!
Na jaką okazję?
Jeśli lubisz proste w przygotowaniu obiady, makaron z anchois jest przepisem stworzonym dla Ciebie!
Czy wiesz, że?
Anchois to francuska nazwa przetworów z ryby zwanej sardelą europejską. To nieduża, tłusta ryba morska, charakteryzująca się ostrym smakiem i zapachem.
Dla urozmaicenia
Jeśli spowszedniało Ci się spaghetti, możesz użyć innego makaronu. Masz wiele możliwości!