
Składniki
500 gramów
3 sztuki
1 łyżka
1 pęczek
2 sztuki
16 sztuk
3 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagotuj w dużym garnku wodę i ugotuj makaron al dente. Zostaw trzy łyżki bulionu po ugotowanym makaronie.

Krok 2
Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć lekko rozgniecione ząbki czosnku i podsmaż na złoto.

Krok 3
Czosnek usuń i duś na tej samej patelni anchois, aż do rozpadnięcia.

Krok 4
Posiekaj miętę. Patelnię zdejmij z ognia, dodaj miętę, natkę pietruszki, pozostały bulion. Dodaj Bulion na włoszczyźnie Knorr. Sos delikatnie podgrzej i mieszaj, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

Krok 5
Wymieszaj wszystko z makaronem. Pokrój oliwki.

Krok 6
Wyłóż wszystko na półmisek, dodaj pokrojone oliwki, kapary i podawaj.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Farfalle z miętą i oliwkami
Farfalle z miętą i oliwkami to dość uniwersalna potrawa – można ją podawać na ciepło lub na zimno, sprawdzi się na codzienny obiad czy domowe przyjęcie. Jak przygotować to danie? Rozpocznij od makaronu – ugotuj go al dente, czyli na półtwardo, a następnie odcedź. Nie pozbywaj się całej wody z gotowania — kilka łyżek przyda się na później. Na rozgrzanej oliwie podsmażaj rozgniecione ząbki czosnku, aż nabiorą złotego koloru. Następnie wyłóż je z patelni na talerz. Na tym samym tłuszczu usmaż filety anchois – powinny się rozpaść pod wpływem temperatury. Liście świeżej mięty i natkę pietruszki posiekaj, po czym dodaj do rybnych filecików. Na patelnię wlej również niewielką ilość wody pozostałej po ugotowaniu makaronu – całość dokładnie wymieszaj. Dodaj bulionetkę, pilnując, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Patelnię ściągnij z ognia i wrzuć na nią makaron – całość wymieszaj. Potrawę udekoruj połówkami czarnych oliwek i kaparami. Przekonaj się, jakie to proste. Wypróbuj nasz przepis na farfalle z miętą i oliwkami.