
Składniki
500 gramów
3 sztuki
1 łyżka
1 pęczek
2 sztuki
16 sztuk
3 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagotuj w dużym garnku wodę i ugotuj makaron al dente. Zostaw trzy łyżki bulionu po ugotowanym makaronie.
Krok 2
Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć lekko rozgniecione ząbki czosnku i podsmaż na złoto.
Krok 3
Czosnek usuń i duś na tej samej patelni anchois, aż do rozpadnięcia.
Krok 4
Posiekaj miętę. Patelnię zdejmij z ognia, dodaj miętę, natkę pietruszki, pozostały bulion. Dodaj Bulion na włoszczyźnie Knorr. Sos delikatnie podgrzej i mieszaj, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
Krok 5
Wymieszaj wszystko z makaronem. Pokrój oliwki.
Krok 6
Wyłóż wszystko na półmisek, dodaj pokrojone oliwki, kapary i podawaj.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Świeże truskawki pojawiają się na straganach na przełomie maja i czerwca. Czerwone, słodkie, soczyste i pachnące latem owoce są prawdziwą gratką dla wielu smakoszy.
Czytaj więcejBób to smaczne i coraz bardziej popularne warzywo, które warto dodawać do wielu dań i jeść niezależnie od pory roku. Jak ugotować bób i z czym go podawać? Sprawdź!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Farfalle z miętą i oliwkami
Farfalle z miętą i oliwkami to dość uniwersalna potrawa – można ją podawać na ciepło lub na zimno, sprawdzi się na codzienny obiad czy domowe przyjęcie. Jak przygotować to danie? Rozpocznij od makaronu – ugotuj go al dente, czyli na półtwardo, a następnie odcedź. Nie pozbywaj się całej wody z gotowania — kilka łyżek przyda się na później. Na rozgrzanej oliwie podsmażaj rozgniecione ząbki czosnku, aż nabiorą złotego koloru. Następnie wyłóż je z patelni na talerz. Na tym samym tłuszczu usmaż filety anchois – powinny się rozpaść pod wpływem temperatury. Liście świeżej mięty i natkę pietruszki posiekaj, po czym dodaj do rybnych filecików. Na patelnię wlej również niewielką ilość wody pozostałej po ugotowaniu makaronu – całość dokładnie wymieszaj. Dodaj bulionetkę, pilnując, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Patelnię ściągnij z ognia i wrzuć na nią makaron – całość wymieszaj. Potrawę udekoruj połówkami czarnych oliwek i kaparami. Przekonaj się, jakie to proste. Wypróbuj nasz przepis na farfalle z miętą i oliwkami.