Składniki
500 gramów
0.5 sztuki
250 gramów
2 sztuki
2 łyżki
60 mililitrów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagotuj w dużym garnku wodę i ugotuj makaron al dente.

Krok 2
Pokrój cebule w plasterki. Na patelni na oliwie podsmaż cebule około 5 minut.

Krok 3
Wlej wodę, dodaj pół kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr, wymieszaj i gotuj jeszcze 5 minut, póki cebula nie będzie miękka.

Krok 4
Odsącz i rozdrobnij tuńczyka. Dodaj tuńczyka, wymieszaj i duś do zgęstnienia sosu.

Krok 5
Połącz sos z makaronem, wymieszaj z natką pietruszki.

Krok 6
Spaghetti z tuńczykiem podawaj udekorowane gałązkami natki.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieść w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Spaghetti z tuńczykiem - VIDEO
Tuńczyk to świetny dodatek do sałatek, ale sprawdza się także jako jeden z głównych składników spaghetti. Przyrządź więc z niego delikatny sos do makaronu. Sięgnij po cebulę, która podkreśli smak dania. Wykorzystaj dowolny jej rodzaj – czerwoną, białą, dymkę lub szalotkę. Opcjonalnie możesz zeszklić ją na oliwie z oliwek z plasterkami czosnku. Dodaj do niej intensywny bulion warzywny. W sezonie letnim przygotuj go samodzielnie ze świeżej włoszczyzny. Tuńczyka dokładnie odsącz z wody lub zalewy, zanim połączysz go z pozostałymi składnikami. Sos dopraw suszonymi ziołami lub sporą ilością posiekanej natki pietruszki.
Dla kogo?
Spaghetti z tuńczykiem to danie, które powinno posmakować wszystkim fanom prostych i szybkich w przygotowaniu potraw. Przedstawiony przez nas przepis nie powinien stanowić problemu nawet dla początkujących kucharzy. Jeśli więc chcesz wypróbować tą recepturę w swojej kuchni, zgromadź potrzebne składniki i bierz się za przygotowanie!
Na jaką okazję?
Brakuje Ci pomysłów na szybki obiad? Spaghetti z tuńczykiem z puszki wykonasz w ok. 30 minut. Ugotuj makaron, przygotuj dodatki i danie gotowe! Wykorzystaj ten przepis również jako lunch box do pracy lub szkoły. Wystarczy odgrzać makaron i zajadać.
Czy wiesz, że?
Do spaghetti z tuńczykiem możesz dodać swoje ulubione dodatki. Najlepiej jednak sprawdzą się pomidory suszone lub świeże, por oraz zielone warzywa liściaste. W pierwszej kolejności warto wykonać spaghetti z tuńczykiem z puszki z podstawowego przepisu, aby później określić, co najlepiej będzie do niego pasować.
Dla urozmaicenia:
Charakterystyczny dla spaghetti jest długi makaron, ale możesz zastąpić go świderkami lub penne. Wypróbuj także wariantu z makaronami pełnoziarnistymi. Bez względu na to, jaki wybierzesz, ugotuj go al dente, zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Podawaj go na ciepło, polany sosem. Ewentualnie wcześniej całość wymieszaj i podduś na patelni, dzięki czemu smaki lepiej się połączą. Życzymy smacznego!


































