Spaghetti z tuńczykiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

498 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

166 osób wydrukowało

Pobierz pdf

303 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

0.5 sztuki

250 gramów

2 sztuki

2 łyżki

60 mililitrów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj w dużym garnku wodę i ugotuj makaron al dente.

Spaghetti z tuńczykiem - Krok 1

Krok 2

Pokrój cebule w plasterki. Na patelni na oliwie podsmaż cebule około 5 minut.

Spaghetti z tuńczykiem - Krok 2

Krok 3

Wlej wodę, dodaj pół kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr, wymieszaj i gotuj jeszcze 5 minut, póki cebula nie będzie miękka.

Spaghetti z tuńczykiem - Krok 3

Krok 4

Odsącz i rozdrobnij tuńczyka. Dodaj tuńczyka, wymieszaj i duś do zgęstnienia sosu.

Spaghetti z tuńczykiem - Krok 4

Krok 5

Połącz sos z makaronem, wymieszaj z natką pietruszki.

Spaghetti z tuńczykiem - Krok 5

Krok 6

Podawaj udekorowane gałązkami natki.

Spaghetti z tuńczykiem - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spaghetti z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spaghetti z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spaghetti z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spaghetti z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spaghetti z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spaghetti z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spaghetti z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Spaghetti z tuńczykiemSpaghetti z tuńczykiem

Tuńczyk to świetny dodatek do sałatek, ale sprawdza się także jako jeden z głównych składników spaghetti. Przyrządź więc z niego delikatny sos do makaronu. Sięgnij po cebulę, która podkreśli smak dania. Wykorzystaj dowolny jej rodzaj – czerwoną, białą, dymkę lub szalotkę. Opcjonalnie możesz zeszklić ją na oliwie z oliwek z plasterkami czosnku. Dodaj do niej intensywny bulion warzywny. W sezonie letnim przygotuj go samodzielnie ze świeżej włoszczyzny. Tuńczyka dokładnie odsącz z wody lub zalewy, zanim połączysz go z pozostałymi składnikami. Sos dopraw suszonymi ziołami lub sporą ilością posiekanej natki pietruszki. Charakterystyczny dla spaghetti jest długi makaron, ale możesz zastąpić go świderkami lub penne. Wypróbuj także wariantu z makaronami pełnoziarnistymi. Bez względu na to, jaki wybierzesz, ugotuj go al dente, zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Podawaj go na ciepło, polany sosem. Ewentualnie wcześniej całość wymieszaj i podduś na patelni, dzięki czemu smaki lepiej się połączą. Życzymy smacznego!