Spaghetti z tuńczykiem z puszki - makaron: przepis | Przepisy.pl pixel

Spaghetti z tuńczykiem - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

30

heart
521 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

204 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

426 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

0.5 sztuki

250 gramów

2 sztuki

2 łyżki

60 mililitrów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj w dużym garnku wodę i ugotuj makaron al dente.

Spaghetti z tuńczykiem - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Pokrój cebule w plasterki. Na patelni na oliwie podsmaż cebule około 5 minut.

Spaghetti z tuńczykiem - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Wlej wodę, dodaj pół kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr, wymieszaj i gotuj jeszcze 5 minut, póki cebula nie będzie miękka.

Spaghetti z tuńczykiem - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Odsącz i rozdrobnij tuńczyka. Dodaj tuńczyka, wymieszaj i duś do zgęstnienia sosu.

Spaghetti z tuńczykiem - VIDEO - Krok 4

Krok 5

Połącz sos z makaronem, wymieszaj z natką pietruszki.

Spaghetti z tuńczykiem - VIDEO - Krok 5

Krok 6

Spaghetti z tuńczykiem podawaj udekorowane gałązkami natki.

Spaghetti z tuńczykiem - VIDEO - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieść w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spaghetti z tuńczykiem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spaghetti z tuńczykiem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spaghetti z tuńczykiem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spaghetti z tuńczykiem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spaghetti z tuńczykiem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spaghetti z tuńczykiem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spaghetti z tuńczykiem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Spaghetti z tuńczykiem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Spaghetti z tuńczykiem - VIDEOSpaghetti z tuńczykiem - VIDEO

Tuńczyk to świetny dodatek do sałatek, ale sprawdza się także jako jeden z głównych składników spaghetti. Przyrządź więc z niego delikatny sos do makaronu. Sięgnij po cebulę, która podkreśli smak dania. Wykorzystaj dowolny jej rodzaj – czerwoną, białą, dymkę lub szalotkę. Opcjonalnie możesz zeszklić ją na oliwie z oliwek z plasterkami czosnku. Dodaj do niej intensywny bulion warzywny. W sezonie letnim przygotuj go samodzielnie ze świeżej włoszczyzny. Tuńczyka dokładnie odsącz z wody lub zalewy, zanim połączysz go z pozostałymi składnikami. Sos dopraw suszonymi ziołami lub sporą ilością posiekanej natki pietruszki.

Dla kogo?

Spaghetti z tuńczykiem to danie, które powinno posmakować wszystkim fanom prostych i szybkich w przygotowaniu potraw. Przedstawiony przez nas przepis nie powinien stanowić problemu nawet dla początkujących kucharzy. Jeśli więc chcesz wypróbować tą recepturę w swojej kuchni, zgromadź potrzebne składniki i bierz się za przygotowanie!

Na jaką okazję?

Brakuje Ci pomysłów na szybki obiad? Spaghetti z tuńczykiem z puszki wykonasz w ok. 30 minut. Ugotuj makaron, przygotuj dodatki i danie gotowe! Wykorzystaj ten przepis również jako lunch box do pracy lub szkoły. Wystarczy odgrzać makaron i zajadać.

Czy wiesz, że?

Do spaghetti z tuńczykiem możesz dodać swoje ulubione dodatki. Najlepiej jednak sprawdzą się pomidory suszone lub świeże, por oraz zielone warzywa liściaste. W pierwszej kolejności warto wykonać spaghetti z tuńczykiem z puszki z podstawowego przepisu, aby później określić, co najlepiej będzie do niego pasować.

Dla urozmaicenia:

Charakterystyczny dla spaghetti jest długi makaron, ale możesz zastąpić go świderkami lub penne. Wypróbuj także wariantu z makaronami pełnoziarnistymi. Bez względu na to, jaki wybierzesz, ugotuj go al dente, zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Podawaj go na ciepło, polany sosem. Ewentualnie wcześniej całość wymieszaj i podduś na patelni, dzięki czemu smaki lepiej się połączą. Życzymy smacznego!