Składniki
1 sztuka
3 łyżki
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
0.5 łyżeczki
30 gramów
1 łyżka
330 gramów
20 gramów
1 łyżka
6 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pomidory sparz, obierz, usuń pestki, a miąższ pokrój w kostkę.
Krok 2
Rodzynki namocz w ciepłej wodzie.
Krok 3
Czosnek podsmaż na oleju i wyjmij.
Krok 4
Filety posiekaj i wraz z pomidorami wrzuć na oliwę czosnkową. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 5
Liść laurowy rozkrusz, wymieszaj z natką i oregano, dodaj do sosu i smaż przez 10 minut.
Krok 6
Rodzynki osącz, dodaj je do sosu razem z migdałami i wymieszaj.
Krok 7
Makaron ugotuj wedle przepisu na opakowaniu, odcedź, wyłóż na półmisek i polej sosem. Posyp skórką z cytryny.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej