Spaghetti z bakłażanem

i lubczykiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

550 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

86 osób wydrukowało

Pobierz pdf

150 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

500 gramów

1 sztuka

1 sztuka

400 gramów

1 sztuka

80 gramów

100 gramów

1 pęczek

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente według zaleceń producenta.

Spaghetti z bakłażanem - Krok 1

Krok 2

Bakłażana w całości upiecz w piekarniku, gdy będzie miękki obierz ze skóry i pokrój w drobną kosteczkę.

Spaghetti z bakłażanem - Krok 2

Krok 3

Na rozgrzanej oliwie podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli, dodaj mielone mięso.

Spaghetti z bakłażanem - Krok 3

Krok 4

Wszystko razem smaż aż mięso zacznie się rumienić. Dodaj wtedy pomidory z puszki, około 200 ml wody i żeby danie było odpowiednio gęste i idealnie doprawione - fix Knorr. Wszystko razem gotuj aż sos zgęstnieje. Dodaj bakłażana i gotuj jeszcze około 5 minut. Tuż przed podaniem, do sosu dodaj posiekany lubczyk. Sos podawaj na makaronie, posypany z wierzchu obficie tartym parmezanem.

Spaghetti z bakłażanem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Skórę z bakłażana pokrój w cienkie paski i wysmaż na oleju, posłuży jako dekoracja.

34

Opinie o przepisie

  • Raff Korno

    Raff Korno, 14.02.2016

    Jak upiec bakłażana?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alfred Jesionowski

    Alfred Jesionowski, 15.02.2015

    JESIONY G... Nie jedzą

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Orłowska

    Beata Orłowska, 15.02.2015

    ...wlasnie...a po za tym to kazdy wie,ze makaron gotujemy na koncu i podajemy goracy...odgrzany? to juz grzech...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Wierzba

    Barbara Wierzba, 15.02.2015

    Lubi to,

    Odpowiedz Odpowiedz
  • August Adynkiewicz

    August Adynkiewicz, 15.02.2015

    jedynie na zgube człowieka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Nowak

    Paweł Nowak, 15.02.2015

    Ciotka cos słodkiego to jest to

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Szymon Turek

    Szymon Turek, 14.02.2015

    Chciałbym to spróbować

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kazimierz Czechowski

    Kazimierz Czechowski, 14.02.2015

    Troszkę mozna jeżli to dziala

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Emilia Baranowska

    Emilia Baranowska, 14.02.2015

    sagetti nie ukarzdego dodaje milosc bo napszyklad ja nielubie spagetti

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisław Kuleta

    Stanisław Kuleta, 14.02.2015

    trzeba dodać pare tabletek wjagry bo na lubczyku to daleko się ni pojedzie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alina Król

    Alina Król, 14.02.2015

    Ja lubczyk używam codziennie do potraw, a nie tylko w dzień zakochanych. No tak bo ja mam codziennie dzień zakochanych i to już od 47 lat.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Pelagia Krzywda

    Pelagia Krzywda, 14.02.2015

    Makaron nie wystarczy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosława Nowak

    Mirosława Nowak, 14.02.2015

    piękny sposób podania

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Kisser

    Iwona Kisser, 14.02.2015

    Wszystko oki. Ale Fiks beee. Lubczyk jak najbardziej. Każdy smak trzeba zrównoważyć. Ja dodaję jeszcze Oregano, którego brak w przepisie :-) Ale smaki są różne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Sawaryn

    Zbigniew Sawaryn, 14.02.2015

    Dlaczego tagliatelle nazywają spaghetti ? No i prawda, że włoski kucharz na próbę zepsucia pasty jakimś sztucznym czymś dostałby szału. Po cholerę takie niby przepisy ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Miazga

    Janina Miazga, 14.02.2015

    Dziś serwowalam na obiad.☆

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Kocemba-Gumowska

    Ewa Kocemba-Gumowska, 14.02.2015

    Pizza

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Galeja

    Krystyna Galeja, 14.02.2015

    Źaden fix knor ma być naturalne a nie z dodatkami hemi źaden Włoch by tego nie tknął

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marian Malkowski

    Marian Malkowski, 14.02.2015

    Oj,Oj po 39 lat moja Walentynka bez lubczyka spojrzy i wiem czy idziemy na spacer czy drzewo rąbiemy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Glinka

    Jacek Glinka, 14.02.2015

    He he he z tym lubczykiem to trafił a później talerz tez by trafił do kosza

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sumaya Alhawary

    Sumaya Alhawary, 14.02.2015

    Lubię to szczególny pakłażan

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Dziadosz

    Marcin Dziadosz, 14.02.2015

    Obaczym

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Walter

    Anna Walter, 14.02.2015

    Sliczny takerz nie mówiąc o jedzeniu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wioleta Czarna

    Wioleta Czarna, 14.02.2015

    O a ja też mam spaghetti

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Konrad Chmielewski

    Konrad Chmielewski, 14.02.2015

    Lubie to a gipsy mnie kręcą jak nie wiem co hahaha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesława Morawska

    Wiesława Morawska, 14.02.2015

    już od dawna obudzona hi hi hi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Bożena Wojnar

    Anna Bożena Wojnar, 14.02.2015

    mniam mniam :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Kilian

    Zbigniew Kilian, 14.02.2015

    Nie lubię - wolę napoli

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stefan Karwowski

    Stefan Karwowski, 14.02.2015

    czemu makaron tiagiatelle a nie spaghetti ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Góralewski

    Mariusz Góralewski, 14.02.2015

    dobry makaron nie jest zły.. We Włoszech mi troszkę zbrzydł-ale od czasu do czasu w uroczym towarzystwie-jak najbardziej.. :-) do tego oliwa z oliwek z papryczkami chili-jeśli ktoś lubi odrobinę pikanterii ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spaghetti z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spaghetti z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spaghetti z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spaghetti z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spaghetti z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spaghetti z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spaghetti z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Spaghetti z bakłażanemSpaghetti z bakłażanem

Spaghetti z bakłażanem i lubczykiem będzie wyśmienitym daniem obiadowym, a mniejsza porcja sprawdzi się też jako ciepła kolacja. Gęsty pomidorowo-mięsny sos wzbogacony warzywami i ziołami zyskuje bardziej wyrazisty smak. Aby go przygotować, na początek bakłażana należy upiec w całości w piekarniku. Mięso mielone usmaż razem z cebulą i czosnkiem na patelni, a potem dodaj pomidory z puszki, wodę i przyprawy. Pod koniec duszenia dorzuć jeszcze upieczonego, pokrojonego w kostkę bakłażana bez skórki. Dodaj do tego posiekany lubczyk. Ugotowany makaron polej sosem i posyp dużą ilością startego parmezanu. Pasować będą też inne sery – możesz dorzucić pokrojoną w kostkę mozzarellę lub miękki ser kozi. Jeśli chcesz, aby danie było bardziej pikantne, dołącz do sosu suszone peperoncino. Spaghetti bolognese z bakłażanem udekoruj przed podaniem listkami bazylii i pomidorkami koktajlowymi. Dołącz do niego też świeżą bagietkę. Masz ochotę na pyszne spaghetti w nowej odsłonie? Koniecznie przygotuj je według tego przepisu.