Spaghetti z bakłażanem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Spaghetti z bakłażanem

i lubczykiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

552 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

86 osób wydrukowało

Pobierz pdf

151 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

500 gramów

1 sztuka

1 sztuka

400 gramów

1 sztuka

80 gramów

100 gramów

1 pęczek

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente według zaleceń producenta.

Spaghetti z bakłażanem - Krok 1

Krok 2

Bakłażana w całości upiecz w piekarniku, gdy będzie miękki obierz ze skóry i pokrój w drobną kosteczkę.

Spaghetti z bakłażanem - Krok 2

Krok 3

Na rozgrzanej oliwie podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli, dodaj mielone mięso.

Spaghetti z bakłażanem - Krok 3

Krok 4

Wszystko razem smaż aż mięso zacznie się rumienić. Dodaj wtedy pomidory z puszki, około 200 ml wody i żeby danie było odpowiednio gęste i idealnie doprawione - fix Knorr. Wszystko razem gotuj aż sos zgęstnieje. Dodaj bakłażana i gotuj jeszcze około 5 minut. Tuż przed podaniem, do sosu dodaj posiekany lubczyk. Sos podawaj na makaronie, posypany z wierzchu obficie tartym parmezanem.

Spaghetti z bakłażanem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Skórę z bakłażana pokrój w cienkie paski i wysmaż na oleju, posłuży jako dekoracja.

34

Opinie o przepisie

  • Raff Korno

    Raff Korno , 14.02.2016

    Jak upiec bakłażana?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alfred Jesionowski

    Alfred Jesionowski , 15.02.2015

    JESIONY G... Nie jedzą

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Orłowska

    Beata Orłowska , 15.02.2015

    ...wlasnie...a po za tym to kazdy wie,ze makaron gotujemy na koncu i podajemy goracy...odgrzany? to juz grzech...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Wierzba

    Barbara Wierzba , 15.02.2015

    Lubi to,

    Odpowiedz Odpowiedz
  • August Adynkiewicz

    August Adynkiewicz , 15.02.2015

    jedynie na zgube człowieka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Nowak

    Paweł Nowak , 15.02.2015

    Ciotka cos słodkiego to jest to

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Szymon Turek

    Szymon Turek , 14.02.2015

    Chciałbym to spróbować

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kazimierz Czechowski

    Kazimierz Czechowski , 14.02.2015

    Troszkę mozna jeżli to dziala

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Emilia Baranowska

    Emilia Baranowska , 14.02.2015

    sagetti nie ukarzdego dodaje milosc bo napszyklad ja nielubie spagetti

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisław Kuleta

    Stanisław Kuleta , 14.02.2015

    trzeba dodać pare tabletek wjagry bo na lubczyku to daleko się ni pojedzie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alina Król

    Alina Król , 14.02.2015

    Ja lubczyk używam codziennie do potraw, a nie tylko w dzień zakochanych. No tak bo ja mam codziennie dzień zakochanych i to już od 47 lat.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Pelagia Krzywda

    Pelagia Krzywda , 14.02.2015

    Makaron nie wystarczy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosława Nowak

    Mirosława Nowak , 14.02.2015

    piękny sposób podania

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Kisser

    Iwona Kisser , 14.02.2015

    Wszystko oki. Ale Fiks beee. Lubczyk jak najbardziej. Każdy smak trzeba zrównoważyć. Ja dodaję jeszcze Oregano, którego brak w przepisie :-) Ale smaki są różne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Sawaryn

    Zbigniew Sawaryn , 14.02.2015

    Dlaczego tagliatelle nazywają spaghetti ? No i prawda, że włoski kucharz na próbę zepsucia pasty jakimś sztucznym czymś dostałby szału. Po cholerę takie niby przepisy ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Miazga

    Janina Miazga , 14.02.2015

    Dziś serwowalam na obiad.☆

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Kocemba-Gumowska

    Ewa Kocemba-Gumowska , 14.02.2015

    Pizza

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Galeja

    Krystyna Galeja , 14.02.2015

    Źaden fix knor ma być naturalne a nie z dodatkami hemi źaden Włoch by tego nie tknął

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marian Malkowski

    Marian Malkowski , 14.02.2015

    Oj,Oj po 39 lat moja Walentynka bez lubczyka spojrzy i wiem czy idziemy na spacer czy drzewo rąbiemy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Glinka

    Jacek Glinka , 14.02.2015

    He he he z tym lubczykiem to trafił a później talerz tez by trafił do kosza

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sumaya Alhawary

    Sumaya Alhawary , 14.02.2015

    Lubię to szczególny pakłażan

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Dziadosz

    Marcin Dziadosz , 14.02.2015

    Obaczym

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Walter

    Anna Walter , 14.02.2015

    Sliczny takerz nie mówiąc o jedzeniu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wioleta Czarna

    Wioleta Czarna , 14.02.2015

    O a ja też mam spaghetti

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Konrad Chmielewski

    Konrad Chmielewski , 14.02.2015

    Lubie to a gipsy mnie kręcą jak nie wiem co hahaha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesława Morawska

    Wiesława Morawska , 14.02.2015

    już od dawna obudzona hi hi hi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Bożena Wojnar

    Anna Bożena Wojnar , 14.02.2015

    mniam mniam :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Kilian

    Zbigniew Kilian , 14.02.2015

    Nie lubię - wolę napoli

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stefan Karwowski

    Stefan Karwowski , 14.02.2015

    czemu makaron tiagiatelle a nie spaghetti ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Góralewski

    Mariusz Góralewski , 14.02.2015

    dobry makaron nie jest zły.. We Włoszech mi troszkę zbrzydł-ale od czasu do czasu w uroczym towarzystwie-jak najbardziej.. :-) do tego oliwa z oliwek z papryczkami chili-jeśli ktoś lubi odrobinę pikanterii ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spaghetti z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spaghetti z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spaghetti z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spaghetti z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spaghetti z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spaghetti z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spaghetti z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Spaghetti z bakłażanemSpaghetti z bakłażanem

Spaghetti z bakłażanem i lubczykiem będzie wyśmienitym daniem obiadowym, a mniejsza porcja sprawdzi się też jako ciepła kolacja. Gęsty pomidorowo-mięsny sos wzbogacony warzywami i ziołami zyskuje bardziej wyrazisty smak. Aby go przygotować, na początek bakłażana należy upiec w całości w piekarniku. Mięso mielone usmaż razem z cebulą i czosnkiem na patelni, a potem dodaj pomidory z puszki, wodę i przyprawy. Pod koniec duszenia dorzuć jeszcze upieczonego, pokrojonego w kostkę bakłażana bez skórki. Dodaj do tego posiekany lubczyk. Ugotowany makaron polej sosem i posyp dużą ilością startego parmezanu. Pasować będą też inne sery – możesz dorzucić pokrojoną w kostkę mozzarellę lub miękki ser kozi. Jeśli chcesz, aby danie było bardziej pikantne, dołącz do sosu suszone peperoncino. Spaghetti bolognese z bakłażanem udekoruj przed podaniem listkami bazylii i pomidorkami koktajlowymi. Dołącz do niego też świeżą bagietkę. Masz ochotę na pyszne spaghetti w nowej odsłonie? Koniecznie przygotuj je według tego przepisu.