
Składniki
200 gramów
500 gramów
1 sztuka
1 sztuka
400 gramów
1 sztuka
80 gramów
100 gramów
1 pęczek
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj al dente według zaleceń producenta.

Krok 2
Bakłażana w całości upiecz w piekarniku, gdy będzie miękki obierz ze skóry i pokrój w drobną kosteczkę.

Krok 3
Na rozgrzanej oliwie podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli, dodaj mielone mięso.

Krok 4
Wszystko razem smaż aż mięso zacznie się rumienić. Dodaj wtedy pomidory z puszki, około 200 ml wody i żeby danie było odpowiednio gęste i idealnie doprawione - fix Knorr. Wszystko razem gotuj aż sos zgęstnieje. Dodaj bakłażana i gotuj jeszcze około 5 minut. Tuż przed podaniem, do sosu dodaj posiekany lubczyk. Sos podawaj na makaronie, posypany z wierzchu obficie tartym parmezanem.


Dobra rada:
Skórę z bakłażana pokrój w cienkie paski i wysmaż na oleju, posłuży jako dekoracja.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Fix Spaghetti Bolognese extra ziołowe Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Spaghetti z bakłażanem
Spaghetti z bakłażanem i lubczykiem będzie wyśmienitym daniem obiadowym, a mniejsza porcja sprawdzi się też jako ciepła kolacja. Gęsty pomidorowo-mięsny sos wzbogacony warzywami i ziołami zyskuje bardziej wyrazisty smak. Aby go przygotować, na początek bakłażana należy upiec w całości w piekarniku. Mięso mielone usmaż razem z cebulą i czosnkiem na patelni, a potem dodaj pomidory z puszki, wodę i przyprawy. Pod koniec duszenia dorzuć jeszcze upieczonego, pokrojonego w kostkę bakłażana bez skórki. Dodaj do tego posiekany lubczyk. Ugotowany makaron polej sosem i posyp dużą ilością startego parmezanu. Pasować będą też inne sery – możesz dorzucić pokrojoną w kostkę mozzarellę lub miękki ser kozi. Jeśli chcesz, aby danie było bardziej pikantne, dołącz do sosu suszone peperoncino. Spaghetti bolognese z bakłażanem udekoruj przed podaniem listkami bazylii i pomidorkami koktajlowymi. Dołącz do niego też świeżą bagietkę. Masz ochotę na pyszne spaghetti w nowej odsłonie? Koniecznie przygotuj je według tego przepisu.