Hiszpańskie gazpacho przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Hiszpańskie gazpacho

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

39

heart
1713 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

474 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1108 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

80 mililitrów

3 łyżki

0.5 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę i czosnek pokrój w kostkę. Następnie podsmaż je w rondlu na oliwie.

Hiszpańskie gazpacho - Krok 1

Krok 2

Wlej do rondla pomidory z puszki wraz z sokiem, dodaj Fix Knorr i całość zagotuj. Następnie odstaw do ostygnięcia.

Hiszpańskie gazpacho - Krok 2

Krok 3

Paprykę oczyść z gniazd nasiennych, umyj i pokrój w mniejsze kawałki. Obierz ogórek i również pokrój go na mniejsze kawałki.

Hiszpańskie gazpacho - Krok 3

Krok 4

Surowe warzywa dodaj do wcześniej przygotowanego sosu. Wlej 0,5 l wody (albo bulionu mięsnego lub warzywnego) i zmiksuj zupę.

Hiszpańskie gazpacho - Krok 4

Krok 5

Gotowe gazpacho dopraw odrobiną octu. Podawaj z grzankami. Możesz dodać do zupy świeżej kolendry. Gazpacho doskonale smakuje w upalne dni.

Hiszpańskie gazpacho - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Tomasz Kraczko

    Tomasz Kraczko , 07.01.2016

    Wszystko ok, tylko gdzie w przepisie jest mowa o oliwie z oliwek ? ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Masłowski

    Andrzej Masłowski , 14.07.2015

    Rewelacyjne w smaku Gaspacho, taka lepsza wersja klasycznej zupy pomidorowej. Smakuje super z grzankami.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Hiszpańskie gazpacho - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Hiszpańskie gazpacho - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Hiszpańskie gazpacho - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Hiszpańskie gazpacho - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Hiszpańskie gazpacho - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Hiszpańskie gazpacho - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Hiszpańskie gazpacho - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Hiszpańskie gazpacho - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zupa grochowa
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Hiszpańskie gazpachoHiszpańskie gazpacho

Hiszpańskie gazpacho to wyjątkowa zupa. Pełna smaków i aromatów, gotowa do podania w kilka chwil.