Warzywne tapas
Tapas to nie tylko dania niewielkie, ale i przygotowywane z prostych oraz łatwo dostępnych składników, typowych dla kuchni hiszpańskiej. A ta słynie m.in. ze świeżych, lokalnych warzyw. Przygotowując przyjęcie, zrób roladki z papryki z kozim serem. Połącz je za pomocą wykałaczek. Niektóre tapas podaje się na ciepło, jak na przykład bakłażany z grilla. Zapiecz je z dodatkiem żółtego sera i podawaj na małych talerzykach. A jeśli szukasz bardzo szybkiego przepisu na ziołowe tapas, zrób marynowane oliwki z kolendrą. Wystarczy, że wymieszasz oliwki z marynatą i odstawisz na jakiś czas – trudno o łatwiejsze danie.
Przepisy na tapas z owoców morza
Kolejnym z ważnych składników w kuchni hiszpańskiej są owoce morza. Kalmary, ośmiornice, małże, langustynki i oczywiście krewetki. Te ostatnie i w Polsce zyskują coraz większą popularność. Jednym z najłatwiejszych i najbardziej znanych dań są krewetki z czosnkiem. Kup duże krewetki, najlepiej świeże i surowe, ale z mrożonych także zrobisz tapas. Podawaj je z wykałaczkami albo na małych grzankach z bagietki. Krewetek użyj również do przygotowania empanadillas z krewetkami. To pieczone pierożki z ciasta francuskiego lub kruchego, nadziewane różnymi farszami. Dobrym sposobem będzie przygotowanie do nich sosów: czosnkowego albo pomidorowego. Co jeśli nie krewetki? Na przykład kalmary w sosie własnym. Przepis na tapas z kalmarów również jest bardzo prosty, Wystarczy podsmażyć charakterystyczne kółka i dusić w oliwno-winnym sosie, aż zmiękną.
Przepisy na chrupiące tapas
Wszelkie chrupiące przekąski są często serwowane na spotkaniach towarzyskich. Na wielu przyjęciach pojawiają się na stole w postaci chrupek czy chipsów. Przygotuj dla nich zdecydowanie ciekawszą alternatywę. Papryka w cieście z powodzeniem zastąpi paluszki. To paski kolorowej papryki w ziołach, panierowane w mące i smażone. Natomiast ser w cieście w formie tapas to zupełnie inna przekąska niż ta znana w Polsce. Nie jest nią smażony ser żółty czy camembert, ale niewielkie kuleczki z serowej masy, przygotowane z mąki i mleka, a następnie panierowane w startych sucharkach. W podobny sposób zrobisz kuleczki porowe. Jeśli chcesz, wypróbuj obydwa przepisy jednocześnie i przygotuj przekąski serowo-porowe. Przepisy na tapas to nie tylko dania sprawdzone, ale również nieustanne eksperymenty. Jeśli masz niewiele czasu, zrób po prostu grzanki z chleba. Podsmaż pieczywo na oliwie i podaj posypane parmezanem.
Tapas mięsne
Hiszpańska kuchnia to także wspaniałe wędliny. W wielu barach nieodłącznymi składnikami tapas jest szynka jamon serrano czy chorizo, czyli słynna hiszpańska kiełbasa. Chociaż rodzaje tapas różnią się od siebie w zależności od regionu, istnieją przekąski popularne niemal w całym kraju. Zaliczają się do niech krokiety z szynki, zwane croquetas. Nie są to krokiety z naleśników, ale mleczno-serowa masa z kawałkami szynki, panierowana i smażona. Istnieją także w wersjach z owocami morza i warzywnych. Chorizo użyj z kolei do przygotowania fasolowej tortilli z chorizo. Podać ją możesz na wiele sposobów, np. zawiniętą w rulon i pokrojoną w roladki, albo w całości. Dobrym pomysłem będzie też przygotowanie mniejszych, pojedynczych porcji podawanych na małych talerzykach. Szaszłyki z mięsa to także świetna propozycja na tapas – zrób je i podawaj z przekąskami warzywnymi.
Bez względu na to, jakie przekąski planujesz zrobić, warto zaopatrzyć się w dobrej jakości przyprawy – to one często decydują o finalnym smaku i aromacie tapas. W wielu przepisach na tapas pojawia się również świeży czosnek. Pozostałe składniki zależą już tylko i wyłącznie od Twoich upodobań.