
Składniki
5 dekagramów
1 opakowanie
60 gramów
1 sztuka
6 łyżek
8 łyżek
1 szklanka
0.5 litra
2 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na głębokiej patelni stop masło, oprósz mąką i zasmaż na złoty kolor.

Krok 2
Wlej mleko, wymieszaj, ciągle gotując, aż sos zgęstnieje.

Krok 3
Wsyp parmezan i dokładnie wymieszaj, aż sos zgęstnieje i zrobi się gładki.

Krok 4
Wstaw na 4 godziny do lodówki. Następnie dodaj pokrojoną w niedużą kostkę szynkę.

Krok 5
Z przygotowanej masy formuj 12 krokiecików. Panieruj najpierw w 1 rozmąconym jajku, następnie w Fixie Knorr.

Krok 6
W garnku rozgrzej olej, smaż krokieciki na złoty kolor i odsącz z tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawaj gorące z sosem meksykańskim Knorr wymieszanym z majonezem i ketchupem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Nagetsy z sosem meksykańskim Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Krokiety z szynki
Przekąska na każdą okazję. Hiszpanie przyrządzają kilkaset rodzajów tapas, w tym panierowane krokiety z szynki. Będą idealne jako zakąska do piwa czy małe co nie co do przegryzania przed telewizorem. Możesz je podawać na ciepło, ale zimne smakują równie dobrze. Co jest potrzebne, żeby stworzyć pyszne, mięsno-serowe krokieciki rodem z baru na południu Europy? Z tłuszczu, mąki i mleka przygotuj zasmażkę. Jej kluczowym składnikiem jest parmezan. Wsyp go do gorącej zasmażki, ciągle mieszając. Dodaj jeszcze suszoną pokrojoną szynkę serrano i gotowe. W ten sposób powstanie kremowa serowa masa, z której uformujesz krokiety. Potem wystarczy jeszcze wrzuć je do panierki i usmażyć. Do tak przygotowanych krokietów podaj sos tysiąca wysp na bazie majonezu i ketchupu. Możesz przygotować także dipy czosnkowy lub chrzanowy – im więcej rodzajów sosów, tym lepiej.