Krokiety z kapustą i grzybami suszonymi - przepis | Przepisy.pl pixel

Krokiety z kapustą i borowikami

Autor: Anna Włodarczyk

ratingratingratingratingrating

3

heart
8 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

80 osób wydrukowało

Pobierz pdf

69 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 mililitrów

4 sztuki

200 gramów

400 gramów

40 gramów

2 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 szczypta

2 łyżki

6 łyżek

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę i grzyby gotujemy ok. 40 minut w oddzielnych garnkach. Odcedzamy. Grzyby drobno siekamy.

Krok 2

Na patelni podsmażamy dwie pokrojone w kostkę cebule. Następnie dodajemy borowiki i kapustę. Przyprawiamy pieprzem, majerankiem i Przyprawą w Mini Kostkach Czosnek Knorr. Mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia.

Krok 3

Przygotowujemy naleśniki. Mieszamy mleko,2 jajka i mąkę z odrobiną soli. Smażymy naleśniki na patelni o średnicy ok. 24 cm. Powinno wyjść ok. 12 naleśników.

Krok 4

W każdy naleśnik zawijamy 4 łyżeczki farszu. Naleśniki obtaczamy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy po dwie minuty z każdej strony.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krokiety z kapustą i borowikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krokiety z kapustą i borowikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krokiety z kapustą i borowikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krokiety z kapustą i borowikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krokiety z kapustą i borowikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krokiety z kapustą i borowikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krokiety z kapustą i borowikami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krokiety z kapustą i borowikami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej