Składniki
1 szklanka
3 sztuki
1.5 szklanki
1 szczypta
1 szczypta
0.5 szklanki
1 szklanka
1 szklanka
4 szklanki
1 sztuka
1 sztuka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wsypać mąkę , proszek do pieczenia i szczyptę soli do miski . Dodać 1 jajko , olej i mleko . Wyrobić gładkie ciasto mikserem . Odstawić na 30 minut .
Krok 2
Mięso ( dobrze zmielone ) doprawić rozkruszoną mini kostką prażona cebulka , pietruszka i szczyptą Delikatu.
Krok 3
Rozgrzać patelnię . Posmarować ją odrobiną oleju . Wlewać ciasto i poruszając patelnią rozprowadzić je po całej powierzchni . Smażyć aż ciasto zrobi sie matowe . Przewrócić na drugą stronę i dosmażyć . Zsunąć z patelni na talerz . Usmażyć tak 8 naleśników .
Krok 4
Każdy naleśnik posmarować farszem . Zawinąć w rulonik zakładając wcześniej dwa boki . Panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na rumiano na rozgrzanym oleju .
Krok 5
Gorące kubki zalać wrzątkiem . Wymieszać. Podawać krokiety z barszczem .
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Krokiety z mięsem i gorący kubek
Krokiety to popularna przekąska, która od lat gości na polskich stołach. Połączenie naleśnika, pikantnego farszu mięsnego i chrupiącej panierki sprawia, że to danie świetnie sprawdza się zarówno podczas przyjęć, jak i codziennych obiadów. Możesz podać je z kubkiem czerwonego barszczu, ale pasują do nich również żurek lub barszcz grzybowy. Nadzienie przygotujesz z mięsa mielonego z przyprawami. Farsz mięsny możesz zamienić np. na szpinakowy, zrobić go z kapusty i grzybów, pieczarek oraz sera żółtego lub ziemniaków, cebulki i sera białego. Krokiety w wersji bardziej eleganckiej podaj na półmisku, ozdobione plasterkami ogórka i pokrojoną w paseczki papryką. Możesz także wbić w nie wykałaczkę, a na nią nabić połówkę pomidorka koktajlowego i kawałek sera, np. feta oraz ułożyć udekorowaną potrawę na liściach karbowanej sałaty. Tak podane krokiety z gorącym kubkiem Twojej ulubionej zupy będą pysznym rozwiązaniem nie tylko podczas uroczystych spotkań. Koniecznie przygotuj je według naszego przepisu!