Krokiety z mięsem i gorący kubek przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krokiety z mięsem i gorący kubek

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

5

6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

52 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

65 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

3 sztuki

1.5 szklanki

1 szczypta

1 szczypta

0.5 szklanki

1 szklanka

1 szklanka

4 szklanki

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wsypać mąkę , proszek do pieczenia i szczyptę soli do miski . Dodać 1 jajko , olej i mleko . Wyrobić gładkie ciasto mikserem . Odstawić na 30 minut .

Krok 2

Mięso ( dobrze zmielone ) doprawić rozkruszoną mini kostką prażona cebulka , pietruszka i szczyptą Delikatu.

Krok 3

Rozgrzać patelnię . Posmarować ją odrobiną oleju . Wlewać ciasto i poruszając patelnią rozprowadzić je po całej powierzchni . Smażyć aż ciasto zrobi sie matowe . Przewrócić na drugą stronę i dosmażyć . Zsunąć z patelni na talerz . Usmażyć tak 8 naleśników .

Krok 4

Każdy naleśnik posmarować farszem . Zawinąć w rulonik zakładając wcześniej dwa boki . Panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na rumiano na rozgrzanym oleju .

Krok 5

Gorące kubki zalać wrzątkiem . Wymieszać. Podawać krokiety z barszczem .

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krokiety z mięsem i gorący kubek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krokiety z mięsem i gorący kubek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krokiety z mięsem i gorący kubek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krokiety z mięsem i gorący kubek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krokiety z mięsem i gorący kubek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krokiety z mięsem i gorący kubek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krokiety z mięsem i gorący kubek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krokiety z mięsem i gorący kubek - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krokiety z mięsem i gorący kubekKrokiety z mięsem i gorący kubek

Krokiety to popularna przekąska, która od lat gości na polskich stołach. Połączenie naleśnika, pikantnego farszu mięsnego i chrupiącej panierki sprawia, że to danie świetnie sprawdza się zarówno podczas przyjęć, jak i codziennych obiadów. Możesz podać je z kubkiem czerwonego barszczu, ale pasują do nich również żurek lub barszcz grzybowy. Nadzienie przygotujesz z mięsa mielonego z przyprawami. Farsz mięsny możesz zamienić np. na szpinakowy, zrobić go z kapusty i grzybów, pieczarek oraz sera żółtego lub ziemniaków, cebulki i sera białego. Krokiety w wersji bardziej eleganckiej podaj na półmisku, ozdobione plasterkami ogórka i pokrojoną w paseczki papryką. Możesz także wbić w nie wykałaczkę, a na nią nabić połówkę pomidorka koktajlowego i kawałek sera, np. feta oraz ułożyć udekorowaną potrawę na liściach karbowanej sałaty. Tak podane krokiety z gorącym kubkiem Twojej ulubionej zupy będą pysznym rozwiązaniem nie tylko podczas uroczystych spotkań. Koniecznie przygotuj je według naszego przepisu!