Krokiety z mięsem i gorący kubek

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

3

6 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

46 osób wydrukowało

Pobierz pdf

42 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

3 sztuki

1.5 szklanki

1 szczypta

1 szczypta

0.5 szklanki

1 szklanka

1 szklanka

4 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wsypać mąkę , proszek do pieczenia i szczyptę soli do miski . Dodać 1 jajko , olej i mleko . Wyrobić gładkie ciasto mikserem . Odstawić na 30 minut .

Krok 2

Mięso ( dobrze zmielone ) doprawić rozkruszoną mini kostką prażona cebulka , pietruszka i szczyptą Delikatu.

Krok 3

Rozgrzać patelnię . Posmarować ją odrobiną oleju . Wlewać ciasto i poruszając patelnią rozprowadzić je po całej powierzchni . Smażyć aż ciasto zrobi sie matowe . Przewrócić na drugą stronę i dosmażyć . Zsunąć z patelni na talerz . Usmażyć tak 8 naleśników .

Krok 4

Każdy naleśnik posmarować farszem . Zawinąć w rulonik zakładając wcześniej dwa boki . Panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na rumiano na rozgrzanym oleju .

Krok 5

Gorące kubki zalać wrzątkiem . Wymieszać. Podawać krokiety z barszczem .

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krokiety z mięsem i gorący kubek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krokiety z mięsem i gorący kubek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krokiety z mięsem i gorący kubek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krokiety z mięsem i gorący kubek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krokiety z mięsem i gorący kubek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krokiety z mięsem i gorący kubek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krokiety z mięsem i gorący kubek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krokiety z mięsem i gorący kubekKrokiety z mięsem i gorący kubek

Krokiety to popularna przekąska, która od lat gości na polskich stołach. Połączenie naleśnika, pikantnego farszu mięsnego i chrupiącej panierki sprawia, że to danie świetnie sprawdza się zarówno podczas przyjęć, jak i codziennych obiadów. Możesz podać je z kubkiem czerwonego barszczu, ale pasują do nich również żurek lub barszcz grzybowy. Nadzienie przygotujesz z mięsa mielonego z przyprawami. Farsz mięsny możesz zamienić np. na szpinakowy, zrobić go z kapusty i grzybów, pieczarek oraz sera żółtego lub ziemniaków, cebulki i sera białego. Krokiety w wersji bardziej eleganckiej podaj na półmisku, ozdobione plasterkami ogórka i pokrojoną w paseczki papryką. Możesz także wbić w nie wykałaczkę, a na nią nabić połówkę pomidorka koktajlowego i kawałek sera, np. feta oraz ułożyć udekorowaną potrawę na liściach karbowanej sałaty. Tak podane krokiety z gorącym kubkiem Twojej ulubionej zupy będą pysznym rozwiązaniem nie tylko podczas uroczystych spotkań. Koniecznie przygotuj je według naszego przepisu!