
Składniki
1 szklanka
2 sztuki
1.5 szklanki
1 łyżeczka
1 sztuka
500 gramów
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę pszenną połącz z mlekiem, jajkami i szczyptą soli tworząc klasyczne ciasto naleśnikowe.

Krok 2
Smaż cienkie naleśniki na patelni teflonowej z odrobiną oleju.

Krok 3
Pieczarki zetrzyj na tarce o grubych oczkach i smaż na patelni z olejem.

Krok 4
Dodaj do pieczarek szczyptę soli i smaż tak długo, aż wyparuje cała woda i pieczarki zrobią się mocno ciemne.

Krok 5
Pod koniec smażenia dodaj przyprawy i smaż, aż pieczarki zrobią się dość gęste.

Krok 6
Gotowy farsz nakładaj na naleśniki i zwijaj klasyczne krokiety. Podawaj od razu lub podsmaż je dodatkowo saute lub z bułką tartą. Świetnie smakują z łyżką kwaśnej śmietany.


Dobra rada:
Farsz możesz przygotować z dowolnych grzybów. Również z dodatkiem kapusty kiszonej.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Krokiety z pieczarkami
Krokiety z kapustą i grzybami oraz mięsne cieszą się dużą popularnością. Jednak można je przygotować również z innymi dodatkami. Krokiety z pieczarkami to wersja, która jest silną konkurencją dla tradycyjnych zawijasów. Przygotuj nasz przepis na krokiety z pieczarkami i przekonaj się sam!
Dla kogo?
Przepis na krokiety z pieczarkami przypadnie do gustu wielu, nie tylko smakoszom krokietów. To danie cieszy się niesłabnącą popularnością, ale warto czasem wyjść poza schemat i spróbować farszu innego niż zwykle.
Na jaką okazję?
Krokiety z pieczarkami sprawdzą się tak naprawdę na każdą okazję – w tym przypadku wiele zależy od sposobu podania. Możesz je zaserwować na uroczystym rodzinnym przyjęciu w towarzystwie dodatków jako jedno z dań na ciepło. Przepis na krokiety z pieczarkami sprawdzi się jako punkt w codziennym menu, zwłaszcza jeśli masz ochotę na posiłek bezmięsny. Pieczarkowe zawijasy możesz zabrać do pracy lub na uczelnię – wystarczy je podgrzać i wyśmienity obiad gotowy!
Czy wiesz, że…?
Krokiety to inaczej naleśniki z farszem, obtoczone w jajku i bułce tartej. Często podaje się je z czerwonym barszczem. W tej wersji są obowiązkowym daniem na niemal każdym weselu.
Dla urozmaicenia
Farsz do krokietów możesz przygotować z dowolnych grzybów. Leśne czy boczniaki – do wyboru, do koloru! A co powiesz na krokiety w nieco innym wydaniu? Polecamy wypróbować nasz przepis na krokiety z mięsem i grzybami lub na meksykańskie krokiety z wołowiną. Ciekawą propozycją są również krokiety z mięsa z rosołu – są bardzo smaczne i nic się nie zmarnuje!