Kurczak w sosie pieczarkowym - przepis na filet | Przepisy.pl pixel

Kurczak w sosie pieczarkowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

heart
212 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

196 osób wydrukowało

Pobierz pdf

761 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

200 gramów

150 mililitrów

1 łyżka

1 opakowanie

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pieczarki oczyść z resztek ziemi, obierz i pokrój w niewielkie talarki lub kostkę (w zależności od ich rozmiarów). W garnku średniej wielkości ugotuj dodatek do sosu np. ulubiony makaron lub wybrany ryż, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Pierś z kurczaka oczyść z ewentualnych błon, a następnie pokrój w średniej wielkości kostki. Na szerszą patelnię wlej trochę oleju i zacznij podgrzewać. Gdy tłuszcz będzie gorący, wrzuć kawałki kurczaka wraz z pieczarkami i często mieszając, obsmaż mięso na złoto z każdej strony.

Kurczak w sosie pieczarkowym - Krok 1

Krok 2

Do naczynia przesyp zawartość opakowania Naturalnie smaczne Knorr. Proszek dokładnie wymieszaj z 150 ml wody i śmietaną tak, by nie pozostały żadne grudki.

Kurczak w sosie pieczarkowym - Krok 2

Krok 3

Rozmieszany sos dodaj do kurczaka i grzybów. Danie gotuj na małej mocy palnika, mieszając od czasu do czasu, tak długo, aż sos zgęstnieje i zyska kremową konsystencję. Podawaj natychmiast po przygotowaniu.

Kurczak w sosie pieczarkowym - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Gotowego kurczaka w pysznym sosie pieczarkowym podawaj z ulubionymi dodatkami jak np. gruby makaron, kasza albo biały ryż. Danie udekoruj odrobiną tartego sera lub drobno siekaną natką pietruszki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak w sosie pieczarkowymKurczak w sosie pieczarkowym

Z przepisem na ten znakomity posiłek sukces masz jak w banku! Kurczak w sosie pieczarkowym to bez wątpienia potrawa uniwersalna, która się doskonale sprawdzi w wielu sytuacjach. To prosty w przygotowaniu pomysł na niezwykle apetyczne danie zachwycające subtelnym grzybowym aromatem.

Dla kogo?

Potrawa przypadnie do gustu wszystkim domownikom. W delikatnym drobiowym mięsie i aromatycznym sosie z pieczarek zasmakują zarówno ci młodsi jak i starsi pasjonaci dań z kremowym sosem.

Na jaką okazję?

Znakomity pomysł zarówno na danie bez okazji, romantyczną kolację jak i większą rodzinną uroczystość. Zaletą przepisu jest fakt, że zrobisz go bardzo szybko, a także z łatwo dostępnych składników. Nieważne czy domowo, czy odświętnie – kurczak w sosie pieczarkowym będzie smaczny w każdym wydaniu.

Czy wiesz, że?

Polska od lat zaliczana jest do grona najważniejszych producentów w Europie oraz największych eksporterów pieczarek na świecie. Szacuje się, że co czwarta pieczarka spożywana na Starym Kontynencie pochodzi właśnie z naszego kraju.

Dla urozmaicenia:

Kurczaka serwuj z ugotowanym białym lub kolorowym ryżem albo grubszym makaronem (kokardki, rurki, wstążki). Całość warto posypać startym żółtym serem, który jeszcze bardziej podkreśli apetyczny aromat grzybów. Ależ to smaczne!