Kurczak w sosie pieczarkowym - przepis na filet | Przepisy.pl pixel

Kurczak w sosie pieczarkowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

210 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

191 osób wydrukowało

Pobierz pdf

756 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

200 gramów

150 mililitrów

1 łyżka

1 opakowanie

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pieczarki oczyść z resztek ziemi, obierz i pokrój w niewielkie talarki lub kostkę (w zależności od ich rozmiarów). W garnku średniej wielkości ugotuj dodatek do sosu np. ulubiony makaron lub wybrany ryż, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Pierś z kurczaka oczyść z ewentualnych błon, a następnie pokrój w średniej wielkości kostki. Na szerszą patelnię wlej trochę oleju i zacznij podgrzewać. Gdy tłuszcz będzie gorący, wrzuć kawałki kurczaka wraz z pieczarkami i często mieszając, obsmaż mięso na złoto z każdej strony.

Kurczak w sosie pieczarkowym - Krok 1

Krok 2

Do naczynia przesyp zawartość opakowania Naturalnie smaczne Knorr. Proszek dokładnie wymieszaj z 150 ml wody i śmietaną tak, by nie pozostały żadne grudki.

Kurczak w sosie pieczarkowym - Krok 2

Krok 3

Rozmieszany sos dodaj do kurczaka i grzybów. Danie gotuj na małej mocy palnika, mieszając od czasu do czasu, tak długo, aż sos zgęstnieje i zyska kremową konsystencję. Podawaj natychmiast po przygotowaniu.

Kurczak w sosie pieczarkowym - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Gotowego kurczaka w pysznym sosie pieczarkowym podawaj z ulubionymi dodatkami jak np. gruby makaron, kasza albo biały ryż. Danie udekoruj odrobiną tartego sera lub drobno siekaną natką pietruszki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak w sosie pieczarkowymKurczak w sosie pieczarkowym

Z przepisem na ten znakomity posiłek sukces masz jak w banku! Kurczak w sosie pieczarkowym to bez wątpienia potrawa uniwersalna, która się doskonale sprawdzi w wielu sytuacjach. To prosty w przygotowaniu pomysł na niezwykle apetyczne danie zachwycające subtelnym grzybowym aromatem.

Dla kogo?

Potrawa przypadnie do gustu wszystkim domownikom. W delikatnym drobiowym mięsie i aromatycznym sosie z pieczarek zasmakują zarówno ci młodsi jak i starsi pasjonaci dań z kremowym sosem.

Na jaką okazję?

Znakomity pomysł zarówno na danie bez okazji, romantyczną kolację jak i większą rodzinną uroczystość. Zaletą przepisu jest fakt, że zrobisz go bardzo szybko, a także z łatwo dostępnych składników. Nieważne czy domowo, czy odświętnie – kurczak w sosie pieczarkowym będzie smaczny w każdym wydaniu.

Czy wiesz, że?

Polska od lat zaliczana jest do grona najważniejszych producentów w Europie oraz największych eksporterów pieczarek na świecie. Szacuje się, że co czwarta pieczarka spożywana na Starym Kontynencie pochodzi właśnie z naszego kraju.

Dla urozmaicenia:

Kurczaka serwuj z ugotowanym białym lub kolorowym ryżem albo grubszym makaronem (kokardki, rurki, wstążki). Całość warto posypać startym żółtym serem, który jeszcze bardziej podkreśli apetyczny aromat grzybów. Ależ to smaczne!